Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Krāsu spēles prieks Marijas Leinas izstādē Raiņa un Aspazijas mājā

27. augustā plkst. 17.00 Raiņa un Aspazijas mājā Rīgā, Baznīcas ielā 30, notiks Latvijā dzimušas un Francijā dzīvojošas mākslinieces Marijas Leinas (Marie Lein) gleznu izstādes Krāsu prieks. Atkalsatikšanās atklāšana.

Marija dzimusi 1998. gadā Latvijā, bet šobrīd dzīvo un strādā Francijā, Parīzē. Līdz šim Francijā un Latvijā ir sarīkotas vairākas jaunās mākslinieces personālizstādes. Pirmo reizi M. Leinas darbs nokļuva izstāde 2013. gadā, kad viņa piedalījās bērnu zīmējumu konkursā. Nopietni aizrāvusies ar gleznošanu kopš 2015. gada, kad apmeklēja gleznošanas meistarklasi pie franču mākslinieces Viktorijas Reno (Viktoria Renaux).  

Pašlaik Marija strādā algotu darbu Invalīdu biedrību asociācijā, tāpēc ar gleznošanu nodarbojas brīvdienās. Marijai ir iedzimta ļoti reta vielmaiņas saslimšana, kas rada arī muskuļu vājumu, tāpēc gleznošanai viņa dienā velta apmēram pusstundu. Jau kopš agras bērnības Marijas attīstībā liela nozīme ir dažāda veida radošajām nodarbībām. Pēc ārstu ieteikuma no četru gadu vecuma viņa nodarbojas ar mūziku, kas meitenei ir palīdzējis ātrāk iemācīties runāt. Tagad Marija runā trijās valodās – latviešu, franču un angļu.

“Marijas gleznošana ir intuitīva, jo viņa nekad nedomā gleznošanas procesā, un otrādi – satraucas, ja tiek dots uzdevums uzgleznot ko konkrētu. Es esmu novērojusi, kā viņa to dara. Man liekas, ka viņas rokas pilnīgi kaut kā saslēdzas ar iekšējo fantāziju, un viņa glezno. Viņa zina, kurai krāsai kurā vietā jābūt. Glezno uz galda, jo pie molberta viņa ātri piekūst. Ja ir aizrāvusies, var gleznot nenogurusi pat stundu,” par Mariju stāsta viņas māte Biruta.

Izstādes apmeklētājas Elizabetes Groces, Latvijas Kultūras akadēmijas Kultūras un mākslu studiju 3. kursa studentes, iespaidi par M. Leinas gleznām: “Gleznas, kurās Marija meklē savu gaismas ceļu, ir piesātinātas ar enerģiju, kas liek ticēt spožākai nākotnei, ka iespējams ir viss, uz robežas, kā zināms, pastāv tikai mūsu iztēlē. Māksla ir bez robežām, Marijas fantāzija un spēks ir bezgalīgs, un tieši tas padara viņu par talantīgu un mūsdienīgu mākslinieci.”

“Gribētos, lai manis uzburtā krāsu pasaule sagādā prieku!”, saka jaunā māksliniece Marija Leina.

Marija ir piedalījusies vairākos jauno talantu konkursos Parīzē, darbi vairākkārt eksponēti dažādās izstādēs. 2020. gada janvārī viņas darbi bija aplūkojami personālizstāde Parīzē, Centre Paris Anim' René Goscinny.  Marijas gleznas rotā biedrības “Dramaturgu asociācija” lugu krājumus. “Krāsu prieks. Atkalsatikšanās” būs otrā Marijas izstāde Raiņa un Aspazijas mājā, viņas izstādes bijušas eksponētas arī citviet Latvijā, tostarp arī Latgales kultūrvēstures muzejā Rēzeknē.

Izstādes atklāšanā piedalīsies Marijas draugi un paziņas. Pati Marija pasākumam pieslēgsies attālināti, jo šobrīd atrodas Francijā.

Izstāde Raiņa un Aspazijas mājā skatāma no 27. augusta līdz 22. septembrim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja