Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Latvijas Nacionālo mākslas muzeju pielāgo visām vajadzībām

Rūpējoties par kultūras pieejamību dažādām sabiedrības grupām, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs ir radījis pielāgotas norišu programmas senioriem, cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem un uztveres grūtībām. Papildus tam ieviesti vairāki risinājumi individuālā muzeja apmeklējuma pieredzes uzlabošanai – informē Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izglītības programmu kuratore Elza Ēķe.

Sākot ar septembri, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM) cikliski norisinās grupu nodarbības senioriem, kurās caur mākslas vērošanu un radošo procesu vecāka gadagājuma cilvēkiem iespējams socializēties, kā arī uzlabot emocionālo un garīgo labsajūtu. Nodarbību laikā sertificētas mākslas terapeites Diānas Sergas vadībā dalībnieki aicināti reflektēt par personīgajām robežām, iedziļināties "robežu" definīcijā. Interesenti var pieteikties gan individuālām norisēm, gan visam nodarbību ciklam.

Lai sekmētu informācijas pieejamību par vizuālo mākslu cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem, reizi mēnesī notiks ekskursijas ar zīmju valodas tulkojumu. Atvērtās ekskursijas notiek katra mēneša otrajā svētdienā plkst. 12 kopā ar mākslas zinātnieku Eduardu Dorofejevu un zīmju valodas tulci Egiju Salacieti.

Sadarbībā ar fondu FAVEO un tās vadītāju mākslas zinātnieci Ievu Rosni ir sagatavots pielāgotu nodarbību cikls cilvēkiem ar uztveres grūtībām. Norišu dalībniekiem ir iespēja izzināt muzeja ekspozīcijas un izstāžu zāles, kā arī attīstīt savas radošās prasmes, praktiski strādājot kopā ar tādiem Latvijas māksliniekiem kā Sandra Strēle, Artūrs Analts, Ieva Krūmiņa, Diāna Janušone, Olga Šilova un Kristians Brekte.

Ērtākai izstāžu apskatei un nesteidzīgai mākslas baudīšanai apmeklētāji, īpaši personas ar pārvietošanās grūtībām, var izmantot muzejā pieejamos pārnēsājamos krēslus. Vieglie, saliekamie krēsli pārvietojoties kalpos arī kā roku balsti. Blakus tiem otrā stāva vestibilā pie Informācijas punkta atrodas ratiņkrēsls lietošanai iekštelpās.

Tiecoties padarīt muzeja piedāvāto informāciju saprotamu ikvienam, sadarbībā ar Vieglās valodas aģentūru izstādēs Mūra nojaukšana. Latvijas māksla 1985–1991 un Tikai neraudi! Feministiskie skatījumi Latvijas mākslā: 1965–2023 lasāmos tekstus iespējams iepazīt arī vieglajā valodā. Mākslas darbu aprakstos lietoto profesionālo terminoloģiju vieglā valoda padara saprotamāku plašākai auditorijai.

Plānojot apmeklējumu, muzejs aicina iepazīties ar mājaslapā publicētajiem izstāžu pieejamības aprakstiem. Sīkāk: lnmm.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja