Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ļaujos tam, kur bildes mani ved. Galerijā Māksla XO aplūkojama Ievas Iltneres personālizstāde Diapozitīvu vakars

Gleznotāja Ieva Iltnere savā jaunākajā personālizstādē pēta ģimenes diapozitīvus un Jaņa Rozentāla fotogrāfijas.

Galerijā Māksla XO ir aplūkojama gleznotājas Ievas Iltneres personālizstāde Diapozitīvu vakars. Tās rašanās pirmais impulss ir bijis viņas ģimenes senie diapozitīvi, kurus māksliniece ir caurskatījusi pirms diviem gadiem. "Senie diapozitīvi ar izbalējušām krāsām, izgaismotiem kadriem, švīkājumiem un citiem defektiem, bet tajā pašā laikā ar laimīgās bērnības kadriem, kas man toreiz aizlikās aiz auss," sarunā ar KDi uzsver gleznotāja. Galerijas Māksla XO vadītāja mākslas zinātniece Ilze Žeivate piebilst, ka savā jaunākajā personālizstādē Ieva Iltnere ir noņēmusi plīvurus un ļauj skatītājam pienākt pavisam tuvu un "ieskatīties viņas dziļi personiskajās atmiņās un sajūtās". 

Vienā no gleznām – Ērika – māksliniece atklāj savas dzimtas ciltskoku. Ieva Iltnere atzīst, ka viņai ir svarīgi sajust, ka apkārt ir viņas ģimenes locekļi, draugi un paziņas, pat ja ikdienā ar visiem nesanāk komunicēt. "Man patīk, ka es iekārtoju izstādi un garām iet Gints Gabrāns un pamāj ar roku. Patīk, ka pamanu pa logu savu santehniķi," saka gleznotāja. Ieva Iltnere atklāj, ka izstādes atklāšanas dienā pie viņas ir atnākuši skolēni no Rūjienas mākslas skolas, ar kuras direktoru Jāni Galzonu viņa ir mācījusies kopā Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā. "Londonā tāda situācija nebūtu iespējama," piebilst Ieva Iltnere.

 

Izzūdošā ainava

Pirmās šīs izstādes gleznas ir tapušas Rīgā, bet Covid-19 pandēmijas izraisītās ārkārtējās situācijas laikā māksliniece ir devuĻaujos tam, kur bildes mani ved sies uz lauku mājām, jo uzturēšanās pilsētā tajā brīdī kļuvusi nomācoša: "Man šķita, ka nosmakšu šajās četrās sienās." Sākumā viņa ir gleznojusi istabā, bet pēc tam līdz ar siltāka laika iestāšanos mainījusi savu darba vietu. "Maija beigās pārvācos gleznot uz šķūni, kur man bija jāpierod pie putniem un kukaiņiem. Ja es sāktu radīt jaunu izstādi, šajos lauku apstākļos droši vien būtu radies kaut kas pilnīgi cits, bet man bija vēlme pabeigt iesākto tēmu," stāsta Ieva Iltnere, iepazīstinot tuvāk ar jaunāko personālizstādi. Mēs apstājamies pie vienas no gleznām ar nosaukumu Izzūdošā ainava, kas ir tapusi šķūnī.

"Atceļā no Latvijas Mākslas akadēmijas uz mājām dažreiz ieeju Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā pašķirstīt grāmatas. Kad atvēru Janim Rozentālam veltīto monogrāfiju ar viņa gleznu Arkādija uz vāka, man notirpa ceļi: kādas tur ir senās fotogrāfijas! Mani vienkārši fascinēja viņa ģimenes portreti," stāsta gleznotāja, kura konkrētajam darbam iedvesmu ir smēlusies šīs monogrāfijas 122. lapaspusē. Šajā gleznā ir redzama izzūdoša ainava ar izteiksmīgu laipiņu centrā. Tas ir līdzīgi kā ar diapozitīviem. "Bērnībā, kad skatījāmies diapozitīvus, aparāts uzkarsa un diapozitīvi izliecās, rezultātā daļa attēla palika asa, bet daļa kļuva neasa," norāda māksliniece. Viņas ideja par diapozitīviem laika gaitā ir izvērtusies daudz plašāk.

 

Ļaut sev peldēt

Šo dažādību spilgti ilustrē Zūdošajai ainavai tieši pretī galerijas Kupola zālē eksponētā Matildes istaba, kurā var saskatīt visu līdz pat vissīkākajai detaļai. "Es ļaujos tam, kur bildes mani ved. Es nevaru konceptuāli izturēt. Kā saka Ēriks Apaļais: nevajag ļaut sev aizpeldēt! Bet es ļauju sev to darīt, kaut arī šoreiz nav tik eklektiski kā ierasti," atzīst Ieva Iltnere. Visa iepriekšējā pieredze atstāj sekas uz nākamajiem darbiem. Autores daiļradē jau ir bijušas gleznas ar istabām un darbi, kuros kāds uz kādu skatās. Māksliniece vēlas, lai šajā izstādē apmeklētāji skatās uz gleznām, kas raisa vēlmi pētīt un domāt.

Par savu personālizstāžu rašanās attīstības gaitu Ieva Iltnere stāsta, ka līdz ar pirmo impulsu viņai sāk krāties dažādi materiāli, kas tiek likti vienā mapītē. Šajā procesā gleznotājai sāk šķist, ka pēkšņi visa pasaule ir ieinteresējusies par šo tēmu. "Skatos Panorāmu, kurā ir sižets par Vladislava Nastavševa izrādi Trīs māsas, kurā viņš izmanto melnbalto fotogrāfiju," piemēru min māksliniece.

Ieva Iltnere piesauc arī mākslinieci Annu Heinrihsoni, kura ir iedvesmojusies no vācu fotogrāfiju kolekcionāra un fotogrāfa Johena Raisa grāmatas Sievietes kokos un radījusi izstādi Aiz kadra, kas tieši pirms Diapozitīvu vakara bija skatāma galerijā Māksla XO. «Kas tad ir realitāte? Tā ir ļoti visaptveroša, bet katrs no mums izvēlas redzēt kaut ko savu. Jaņa Rozentāla monogrāfijā es skatos nevis uz viņa gleznām, bet uz viņa fotogrāfijām. Kas to būtu domājis, ka viņš pats ir tik daudz fotografējis," saka gleznotāja.

 

Ieva Iltnere
Izstāde Diapozitīvu vakars
Galerijā Māksla XO līdz 3.X

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja