Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 16. septembris
Asja, Asnate, Dāgs

Liepājas muzejā būs skatāma franču mākslas fotogrāfa Filipa Maržo izstāde

Trešdien, 14. augustā, plkst. 17 Liepājas muzejā atklās franču mākslas fotogrāfa Filipa Maržo (Philippe Margeault) izstādi Baltijas jūras piekraste franču fotogrāfa objektīvā, kas tapusi sadarbībā ar Francijas institūtu Latvijā

Filips Maržo (1970) ir franču fotomākslinieks, Parīzes EFET Fotogrāfijas skolas absolvents (absolvējis 2016. gadā). Maržo galvenokārt nodarbojas ar tradicionālo, analogo fotogrāfijas mākslu izmantojot Hasselblad 501CM un Ricoh GR21 kameras (analogā fotogrāfija uz melnbaltiem gaismjutīgiem materiāliem) un Leica M9 kameru (digitālā fotogrāfija).

Izstādē būs apskatāma mākslas fotogrāfiju kolekcija, kas tapusi projekta Baltijas piezīmes ietvaros, atainojot autora fiksētos foto mirkļus, apceļojot Baltijas jūras piekrastes pilsētas vairākās valstīs, tostarp – Liepāju, Rīgu, Roju, Kolku, Mazirbi, Helsinkus, Palangu, Klaipēdu, Gdaņsku, Gdiņu, Sopotu, Rostoku, Vismāru, Lībeku, Malmi, Stokholmu un citas.

Baltijas piezīmes ir klejojums apkārt Baltijas jūrai, kas ved cauri Latvijai, Polijai, Somijai, Lietuvai, Igaunijai, Vācijai, Dānijai un Zviedrijai, iepazīstot piejūras reģionus un salas. Mani vienmēr ir vilinājušas Ziemeļeiropas valstis, šeit es labi jūtos, te es atrodu mierinājumu. Arī mana mamma bija emocionāli ļoti pieķērusies šīm zemēm; kad te ceļoju, jūtu viņas klātbūtni sev līdzās. Man patīk tas, ka šajā apkārtnē vientulība mēdz būt visaptveroša. Mani saista šī piekrastu melanholija. Šos krastus caurstrāvo unikāla gaisma – gaisma, kādu neesmu sastapis nekur citur. Es gribētu te apmaldīties un nekad neatrasties,” saka Filips Maržo. 

Projektu Baltijas piezīmes, kurš aizsākās 2016. gadā, autors plāno turpināt vēl dažus gadus. Šī ir fotogrāfa otrā viesošanās Liepājā un pašlaik savā divu nedēļu radošajā nometnē, ar bāzes vietu Liepājas muzejā, autors turpina fiksēt zīmīgus Liepājas pilsētas vaibstus, lai papildinātu savu mākslas foto kolekciju.

Pirms sešiem gadiem no savas dzimtās Parīzes pārcēlies dzīvot uz Poliju, uz Gdaņsku, lai būtu iespēja ik dienu iegremdēties Baltijas atmosfērā, izprast to un iejusties tajā, izpētīt piekrasti, iepazīt tās cilvēkus. Gdaņskā izveidojis sava veida “bāzes nometni”, no kurienes ceļot uz citām Baltijas valstīm, atgriezties pie tām. Tas viss nebūtu bijis iespējams dzīvojot Francijā.

Savās fotogrāfijās autors izceļ līdzības un atšķirības starp zemēm, kas tieši vai vēsturiski ir saistītas ar Baltijas jūru. Filips Maržo par šo radošo projektu saka: "Mani neinteresē atpazīstami objekti, lai gan arī tiem ir sava vieta – galvenokārt es vēlos notvert reģiona garu, tā genius loci. Es vēlos parādīt šo apkārtņu dažkārt nemanāmo skaistumu vienlaicīgi ar sarežģītās vēstures nospiedumiem. Šis fotogrāfiju cikls ir mans personīgais skatījums uz Baltiju – no vienas puses esmu viesis-novērotājs no ārienes, no otras puses man ir īpašas jūtas pret šo pasaules daļu, esmu izvēlējies šo vietu savām mājām."

"Fotoprojekts ir nepārtrauktā attīstībā, šobrīd tajā iekļauti vairāki simti fotogrāfiju, kas uzņemtas ar Hasselblad 501CM vidējā formāta kameru uz melnbaltas filmas. 2019. gadā Polijā autors saņēma radošā darba stipendiju projekta Baltijas piezīmes turpināšanai. Darbi no šīs sērijas pirmo reizi tika prezentēti 2021. gadā izstādē Gdaņskas galerijā Sztuka Wyboru

Izstāde Baltijas jūras piekraste franču fotogrāfa objektīvā Liepājas muzeja anfilādē būs skatāma no 14. augusta līdz 27. oktobrim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja