Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +17 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 17. jūnijs
Artis, Artūrs

Mākslinieks ir kā sūklis. Aleksejs Gordins vēsta humora un absurda valodā par nopietnām lietām

Galerijā Māksla XO ir aplūkojama igauņu mākslinieka Alekseja Gordina izstāde Nāves dzirnavas.

Izstādes nosaukums ir aizgūts no dabas parādības, kurā skudru grupa atdalās no galvenā barības meklētāja, zaudē feromonu taku un sāk sekot cita citai, veidojot pastāvīgi rotējošu apli, līdz nomirst, vai arī viena no tām nāk pie prāta un pārtrauc to.

"Šī dabas parādība man atgādināja situāciju ar sabiedrību, jo vēsture pastāvīgi atkārtojas visnejēdzīgākajā veidā. Cilvēki kāpj uz vieniem un tiem pašiem grābekļiem un ne no kā nemācās. Viņi tiecas sekot neskaidriem jēdzieniem un līderiem," stāsta mākslinieks un vērš uzmanību uz to, ka, par spīti milzīgajam zinātnes progresam, visbriesmīgākās cilvēces problēmas joprojām pastāv.

Izstādes centrā viņš ir izvietojis videoinstalāciju ar šīs dabas parādības attēlu un aprakstu, kas griežas ap savu asi. "Lai cilvēki, kuri vēlas to izlasīt, paši nonāktu šādā situācijā – ietu pa apli," piebilst autors.

 

Sūkļi un klauni

Sabiedrībā, politikā un kultūrā notiekošos procesus Aleksejs Gordins izlaiž caur savu mākslinieciskās eksistences prizmu. "Mākslinieks ir kā sūklis. Ekologi saka: ja viņi vēlas izpētīt ūdeni, viņi no sākuma izpēta sūkli, jo tas filtrē ūdeni. Pēc sūkļiem var viegli pateikt ūdens stāvokli," skaidro autors. Viņa darbos mākslinieks kļūst par galveno varoni un bieži vien parādās kā klauns – daudzi māksliniekus tieši tā arī uztver ("pārtrauciet darīt muļķības, ejiet strādāt!"), bet kultūrā klauns ir traģiska un gudra figūra.

Par nopietnām lietām Aleksejs Gordins runā, izmantojot humora un absurda valodu, jo uzskata, ka vajag mazāk nopietnības. Viņš strādā ar interneta dzīlēs atrastiem attēliem, kas tiek apvienoti ar paša izdomātiem īsiem tekstiem. "Pēdējos gados par mūsu dzīves sastāvdaļu ir kļuvušas mēmes. Mēs visi tās patērējam. Mēme ir attēls ar kodolīgu frāzi. Cilvēkiem vairs nav vajadzīgi gari teksti, filosofiski apcerējumi un sarežģītas koncepcijas. Sabiedrībai pietiek ar mēmēm. Tās ir asprātīgas un precīzas," norāda mākslinieks.

Šos attēlus vai attēlu kolāžas viņš glezno ar akrilu uz auduma. Viens no Alekseja Gordina daiļrades raksturlielumiem ir sarkanas krāsas notecējumi. Pirms vairākiem gadiem viņš ir iegādājies mākslīgās asinis, lai radītu video, kurā redzams piekauts, uzpilinājis tās uz audekla un jau pēc tam ievērojis, ka šīs mākslīgās asinis nevar aizkrāsot. "Es klāju krāsu kārtu pa kārtai, bet tās vienmēr spīd cauri. Tā ir kā atsauce uz to, ka asinis ir grūti noslēpt. Kur ir tikušas izlietas asinis, tās vienmēr spīd cauri. Mēs to redzam. Mēs to jūtam," saka autors.

 

Četri draugi

Par vienu no galvenajām tēmām Alekseja Gordina daiļradē ir kļuvusi mākslas pasaule. Vienā no darbiem ir redzami četri "bomži" un uzraksts "mākslinieki" leģendārā amerikāņu seriāla Draugi nosaukumā izmantotajā šriftā. "Mākslinieks patiesībā ir margināls. Viņam ir nestabili ieņēmumi, sarežģījumi ar nodokļu nomaksu un sociālajām garantijām," atklāj autors, iepazīstinot ar izstādi.

Tieši pretī ir aplūkojama glezna ar galerijas telpu (balto kubu), kurā tiek izspēlēta bildināšanas aina, un darbs Ātrā piegāde, kurā kurjeri ar savām somām (tikpat baltiem kubiem) izvadā mākslas darbus. "Tā ir mūsu laika fiksācija – pirms vairākiem gadiem šādu kurjeru nebija, un nevar zināt, kas notiks tālāk," piemetina mākslinieks, pēc kura gleznām cilvēki nākotnē varēs uzzināt, kā mēs dzīvojām tagad.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja