Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

No apmeklētāju prizmas

Noslēgusies Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja ēkas skiču projekta izstrāde, kuras procesam ir tikuši piesaistīti vairāk nekā 20 uzņēmumu. Līdz ar būvatļaujas saņemšanu sāksies otrais un pēdējais ēkas projektēšanas posms, kas ilgs līdz nākamā gada vidum.

Latvijas Laikmetīgās mākslas muzejs top saskaņā ar 2016. gada metu konkursa uzvarētāju – britu arhitektu biroja Adjaye Associates un viņu latviešu partneru AB3D – radīto skici, ko žūrija atzinusi par skaistu un poētisku atbildi uz meta konkursa grūto uzdevumu.

Šīs ēkas būvniecība tiek nodrošināta par privātiem līdzekļiem – Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fonda dibinātāji, ABLV Charitable Foundation un mecenāti Boriss un Ināra Teterevi ir iecerējuši nodrošināt finansējumu vismaz 30 miljonu eiro apmērā.

 

Intuitīvais apmeklējums

"Mēs šo ēku būvējam, raugoties no apmeklētāju prizmas," akcentē Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fonda valdes locekle Elīna Vikmane. Fonds ir sadarbojies ar apvienību Apeirons un citām organizācijām, kas ir palīdzējušas iestrādāt risinājumus, lai padarītu muzeju pieejamāku.

"Šis muzejs būs ļoti intuitīvs. Tas nozīmē, ka jebkuram cilvēkam, kurš ieies šajā ēkā, tā būs ļoti vienkārši uztverama. Nebūs jāmaldās un jāpazaudējas, nebūs jāmeklē un jāatrod, jo pati ēka pateiks priekšā ceļu," sarunā ar laikrakstu Diena atklāj projekta pārstāve.

Savukārt šīs vienkāršības radīšana pieprasa jaunus un sarežģītus tehniskos risinājumus, no kuriem daži būs acīmredzami (un iespaidīgi) arī muzeja apmeklētājiem. Viņa piemin jumta pārkari un grandiozās skulpturālās kāpnes, kas šķietami karāsies gaisā.

 

Mainīgais lielums

Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja kopējais apjoms būs 8 tūkstoši m2, kas būs lielākā telpa laikmetīgajai mākslai Baltijā. Tas būs ierīkots trijos stāvos. "Izstāžu zāļu platība ir 2,5 tūkstoši m2, kā arī papildu ātrijas lielapjoma instalācijām," norāda Elīna Vikmane.

Šīs ēkas projektā ir iekļautas elastīga plānojuma izstāžu telpas. "Tas piedāvās māksliniekiem un citiem satura veidotājiem lielu brīvību un iespējas, savukārt apmeklētājiem ļaus katru reizi ieraudzīt muzeju pilnīgi citādu atkarībā no aktuālajiem notikumiem."

Latvijas Laikmetīgās mākslas muzejā atradīsies arī 200 sēdvietu zāle performanču, koncertu, kino un starpdisciplināru notikumu norisei, kā arī mācību un nodarbību telpas izglītības programmu nodrošināšanai, lasītava un kafejnīca.

 

Drošība un klimats

Šī apjomīgā projekta īstenošanā fonds ir piesaistījis Latvijas, Igaunijas, Somijas, Nīderlandes un Lielbritānijas uzņēmumus, kas ir vieni no labākajiem un pieredzējušākajiem savas jomas profesionāļiem Eiropā – ekspozīciju apgaismošanā, muzeja drošībā u. c.

"Mēs esam ļoti rūpīgi un prasīgi pret dažāda veida drošības un mākslas darbiem piemērota klimata radīšanas jautājumiem, jo vēlamies sadarboties ar prasīgākajiem māksliniekiem, kolekcionāriem un institūcijām, kas ar lielu piesardzību izturas pret savu vērtīgo priekšmetu aizdošanu citiem ne tikai Latvijas un Baltijas jūras reģionā, bet arī plašākā teritorijā," uzsver Elīna Vikmane.

 

Bruņinieka vadībā

Latvijas Laikmetīgās mākslas muzejs atradīsies finanšu darījumu un atpūtas centra New Hanza City teritorijā, kas tiek attīstīta 24,5 hektāru platībā bijušās Rīgas Preču dzelzceļa stacijas vietā, kvartālā starp Hanzas, Pulkveža Brieža, Skanstes un Sporta ielu.

Plānots, ka muzeja ēkas celtniecība varētu sākties nākamā gada otrajā pusē pēc projektēšanas pabeigšanas. Tā atvēršana apmeklētājiem ir iecerēta jau pēc četriem gadiem – 2021. gada 18. novembrī, noslēdzot Latvijas valsts simtgades svinības.

"Ja starp arhitektiem un mums nebūtu radusies nepieciešamā ķīmija, tas nenotiktu tik raiti," atzīmē Elīna Vikmane un vērš uzmanību uz to, ka britu arhitektu biroja Adjaye Associates vadītāju Deividu Adžeju Lielbritānijas karaliene Elizabete II pa šo laiku ir iecēlusi bruņinieku kārtā.

Vairāk informācijas par Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja tapšanu var lasīt interneta vietnē www.lmocaf.org.

 

«Ja apmeklētāji atklās sev laikmetīgo mākslu vai iemīlēsies tajā vēl stiprāk, tad mēs būsim sasnieguši vēlamo rezultātu,» par topošo Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeju stāsta projekta pārstāve Elīna Vikmane.

Britu arhitektu biroja Adjaye Associates un viņu latviešu partneru AB3D vizualizācija Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja ēkai

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja