Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Pret Tjūdora gotiku atslieti skūteri un sporta zāle stallī

Eiropas kultūras mantojuma dienu tēma - skolas kultūrvēsturiskos objektos 

Moderns stadions, kuram ir pat nožogojums mešanas disciplīnām. Skrejceļa līkumā nolikts dekoratīvs puķupods uz kājas. Līdzās - stalta, sakopta pils. Nekas neliecina, ka skolā vēl augustā bijis remonts.

Notiek sporta stunda puišiem. Skolas direktore Irēna Ābeltiņa lepojas, ka izdevies radīt iekārojamus apstākļus sporta skolotājam no blakus pagasta. Skolā palicis strādāt arī jauns fizikas skolotājs no Iespējamās misijas programmas. "Par abiem bērni kaifo," stāsta direktore.

Pirmdienas rītā esam ieradušies Lizuma vidusskolā. Iemesls - no 13. līdz 16. septembrim Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija visā Latvijā 49 objektos rīko Eiropas kultūras mantojuma dienas. Šī gada tēma - Skolas kultūras pieminekļos. Lizuma vidusskola ir subjektīva izvēle - tās veidols ar gotiskajiem tornīšiem bija krāšņs kontrasts padomjgadu skolu arhitektūras standartizētajām kastēm. "1854. gadā (vai arī 1864. gadā) pils gotizēta savam laikam raksturīgā veidā, izmantojot Tjūdoru gotikas formas, tās lokalizējot. Ēkas apjoma piedevas kļuva liels piecstāvu poligonāls tornis un erkers ar smailloka arkām, kā arī citas mazāk veiksmīgi izveidotas ēkas daļas tās aizmugurē," Lizuma muižas pils arhitektūru raksturo Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas arhitektūras daļas vadītājs Jānis Zilgalvis. Skola barona O.J.G. fon Volfa 1836. gadā celtajā pils ēkā atrodas kopš 1937. gada, kad darbu uzsāka Lizuma sešgadīgā skola.

Radošuma avots

Turp braucot, nezinājām, ar kādu pieredzi saskarsimies. Pēc tam, kad skolas direktore Irēna Ābeltiņa kopā ar vizuālās mākslas un kulturoloģijas skolotāju Vairu Briedi, kura ir arī muzeja vadītāja, ir izrādījušas skolas saimniecību no pagraba līdz bēniņiem, ir skaidrs, ka esam izvēlējušies teju paraugu tam, cik daudz ar savu uzņēmību var paveikt viens cilvēks. Protams, domubiedru komandā. Un kā šīs darbības rezultātā reāli mainās vide. Tur, kur skolas atsakās apsaimniekot senās muižas un pilis, drīz vien tās kļūst par bīstamiem graustiem. Abas, Irēna Ābeltiņa un Vaira Briede, ir Lizuma vidusskolas absolventes, kas purvaino vietu pirmajam stadionam 60. gados "nolīdzinājušas ar rokām".

Tas ir plaukstošas skolas stāsts, kur pie skolas sienas rindojas aizvien jauni Eiropas Savienības finansējuma projektu sertifikāti, apspraudīti ar pīlādžu ķekariem.

"Tālredzīgas mūsdienu attīstītās valstis kultūras mantojumu neuztver kā slogu, bet kā cilvēka personīgās un kolektīvās atmiņas nesēju, radošuma avotu, ekonomisku vērtību, sabiedrības nodarbinātības risinājumu, veiksmīgu starpnacionālo attiecību un integrācijas, starptautiskas konkurences, kā arī atpazīstamības instrumentu," uzskata Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājs Juris Dambis. Arī Lizuma vidusskolas direktore kultūras pieminekļa apsaimniekošanu neuztver kā slogu, lai arī problēmu netrūkst. Viņas pārliecība un pieredze ir tāda, ka sakārtota vide patiešām bērnu harmonizē un padara sakarīgāku. Ja vēl pirms desmit gadiem viņai nācies cīnīties ar uzrakstiem un zīmējumiem uz pils sienām, tagad šādas pārrunas sen nav bijušas nepieciešamas. Apzīmēšana notiek legāli. Kāds absolvents palūdzis atļauju, un tagad šķūni pie skolas rotā dāvinājums - grafiti Manai skolai. Apgaitā konstatētais rupjākais pārkāpums ir daža laba parka teritorijā nomesta ābolu serde.

Stiprina vietējo komūnu

Lai nāktu pretī vietējiem iedzīvotājiem, patlaban skolā ir arī bērnudārzs. Divgadnieki pošas pastaigā. Labāku pastaigu vietu grūti iedomāties. Jāuzsver, ka par 5 hektāru lielo skaistumu rūpējas tikai viens saimnieks un viens sētnieks. Arī viņiem par Eiropas naudu iegādāta kvalitatīva tehnika, pat sniega pūtējs, diemžēl tieši šobrīd skola ir apzagta. Parkā līdzās muižas laiku īvei aug arī absolventu stādītās eglītes, hortenzijas un citi augi. Īpašs stāsts ir par kādu vectēvu, kurš regulāri piezvana direktorei un piedāvā skolai īpašus pašaudzētus rododendrus. "Vai tur nav jāapraudas aiz pateicības," stāvot zem milzīgajiem kokiem, saka Irēna Āboltiņa.

Vectēva rododendru stāsts ir kā ilustrācija Igaunijas Kultūras ministrijas pārstāves un ICOMOS Igaunijas priekšsēdētājas Rīnas Alatalu secinājumiem, ar kuriem viņa iepazīstināja seminārā Skolas kultūras pieminekļos. Labā prakse. Seminārs notika 13. septembrī Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra mājā Zirgu pasts. "2001. gadā Igaunijas Kultūras ministrijas Kultūras mantojuma pārvalde uzsāka valsts programmu skolām muižās. Kopš šī brīža ir mainījusies sabiedrības attieksme. Skolas muižās ir kļuvušas populāras un labi zināms fenomens. Par spīti nemitīgajam urbānās attīstības procesam un izglītības sistēmas reformām, skolas muižās netika slēgtas, bet nodrošināja spēcīgu vietējās kopienas vēsturisko identitāti, līdz ar to liekot pašām kopienām būt stiprākām," savu referāta tēmu pieteica R. Alatalu. Savukārt I. Ābeltiņa ir neizpratnē, ka Eiropas reģionālās attīstības fonds noraida projektu atjaunot visu muižas vēsturisko centru kompleksā ar dārznieka māju, klēti, staļļiem, muižkunga māju ar motivāciju - nav pieredzes tūrisma darba organizēšanā. "Tajā pašā laikā mēs 2002. gadā bijām viena no viesmīlīgākajām pilīm. 2004. gadā - viena no 15 Latvijas skaistākajām pilīm, kuras taisīja šokolādē. Tad kā tad man tās pieredzes nav?"

Starpbrīdis Mednieku zālē

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas nosacījums esot saglabāt vienu telpu autentisku. Nedrīkst, protams, neko ievērojami pārbūvēt. Bijis jāsaskaņo arī jumta loga ielikšana bēniņos dārgi labiekārtotajā ķīmijas kabinetā. Lizuma pilī šī autentiskā telpa ir Zilā (Mednieku) zāle. Direktore vēl "veselību un ilgu mūžu" Kultūrkapitāla fondam, kas atbalstījis zāles vēsturisko izpēti un tehnisko dokumentāciju. "Šogad izdevās dabūt Ls 1000 durvju restaurācijai," priecājas I. Ābeltiņa. Pirmoreiz Valsts kultūras pieminekļu inspekcija kultūras pieminekļu glābšanas, izpētes un restaurācijas programmā ir piešķīrusi Ls 3000 Mednieku zāles sienu restaurācijai. Griestu restaurācijai nepieciešami vēl Ls 5000. "Kādreiz Mednieku zāle ir bijusi piecos brūnos toņos. Vēl jādabū naudiņa skaistas lustras iegādei. Nākamā gadā būs jānomaina arī padomjlaika parketa grīda. Nedod jau to naudiņu vienā laidā, piekrītat?" - I. Ābeltiņas mundrums ir apskaužams.

"Un ja nu man vēl izdodas kādā projektā dabūt kamīnu? Sataisīšu zāli, uzvilkšu baltu kostīmu un aiziešu ar mūziku," smejas direktore, kura iecerējusi strādāt vēl piecus gadus. Šo laiku baronese reiz pamatīgi nobaidījusi kādu pamatskolnieku. "Pirms diviem gadiem mums bija Lizuma muižas svētki. Tas nekas, ka mēs tad bijām noplukuši. Aizbraucu uz Valmieru, iznomāju tērpu ar cepuri. Mazajiem bērniem bija 20./30. gadu rotaļas. Skolotājs mani paaicina uz apbalvošanu, un viens mazs bērniņš čukst: "Baronese taču ir mirusi…". Un otrs pretim: "Bet redzi, ka nav!"."

Skolas kultūrvēsturiskos objektos 

Kurzeme 

Oskara Kalpaka Rudbāržu pamatskola (Rudbāržu muižas pils)

Vērgales pamatskola (Vērgales muižas pils)

Vandzenes pamatskola (Vandzenes muiža)

Popes pamatskola (Popes muižas pils)

Dundagas mākslas un mūzikas skola (Dundagas pils)

Pastendes pamatskola (Pastendes muižas pils)

Ezeres vidusskola (Ezeres muižas kungu māja)

Apriķu pamatskola (Apriķu muižas kungu māja)

Liepājas Universitātes fakultāte (Nikolaja ģimnāzija)

Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas Kuldīgas filiāle (Vācu ģimnāzija)

Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma profesionālā vidusskola (Baltijas skolotāju seminārs)

Laidu pamatskola (Laidu muižas kungu māja)

Ventspils 1. ģimnāzija (Ventspils ģimnāzija)

Ventspils tehnikums (Tirdzniecības skola)

Ventspils Vakara vidusskola (Ventspils pamatskola)

Vidzeme 

Krišjāņa Valdemāra Beļavas pamatskola (Beļavas muižas kungu māja)

Mazsalacas vidusskola (Mazsalacas (Valtenberģu) muižas pils)

Ojāra Vācieša Gaujienas vidusskola (Gaujienas muižas pils)

Druvienas pamatskola (Druvienas muižas kungu māja)

Gulbenes 2. vidusskola (Gulbenes pamatskola)

Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzija (Ģimnāzija)

Cēsu internātpamatskola - rehabilitācijas centrs (Cēsu Bērzaines ģimnāzija)

Litenes pamatskola (Litenes muižas kungu māja)

Valmieras Valsts ģimnāzija (Valmieras skolotāju seminārs)

Gulbenes novada valsts ģimnāzija (Gulbenes Valsts komercskola un arodskola)

Lizuma vidusskola (Lizuma muižas pils)

Latgale 

Skrudalienas pamatskola (Skola)

Gaigalavas pamatskola (Bikavas muižas apbūve)

Viļakas valsts ģimnāzija (Skola)

Bērzpils vidusskola (Bērzpils skola)

Malnavas koledža (Malnavas muiža)

Sutru pamatskola (Skola)

Galēnu pamatskola 

Zemgale 

Bebru internātskola (Vecbebru muižas kungu māja)

Latvijas Lauksaimniecības universitāte (Jelgavas pils)

Vilces pamatskola (Vilces muižas kungu māja)

Jēkabpils agrobiznesa koledža (Apriņķa skola)

Jelgavas ģimnāzija (Skola)

Skaistkalnes vidusskola (Skaistkalnes muižas kungu māja)

Zaļenieku profesionālā vidusskola (Zaļenieku muižas pils)

Rīga un Rīgas reģions

Latvijas Mākslas akadēmija (Rīgas biržas komercskola)

Pumpuru vidusskola (Skola)

Rīgas Kristīgā vidusskola (Skola)

Pamatskola Rīdze (Skola) 

Latvijas Kultūras akadēmijas teātra studiju t. s. Zirgu pasts (Dzīvojamā ēka)

Rīgas 40. vidusskola (Skola)

Latvijas Universitātes karceris

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Dons atgriežas no Eirovīzijas

12. maija vakarā mājās no Zviedrijas atgriezies dziedātājs Dons un Latvijas Eirovīzijas delegācija. Latvijas pārstāvja Dona Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā izpildītā dziesma “Hollow” ieguv...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja