Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Tiešsaistes galerijā Asa Nisi Masa būs skatāma Vikas Ekstas gif animācijas izstāde

Rīgas Fotogrāfijas biennāles starpgada 2017 pasākumu programmas ietvaros no 8. aprīļa tiešsaistes galerijā Asa Nisi Masa jeb anmgallery.com būs skatāma latviešu mākslinieces Vikas Ekstas gif animācijas projekta Snakes and Ladders izstāde, informēja biennāles pārstāve Amanda Boka.

Snakes and Ladders prezentācija Latvijā notiks 8. aprīļa vakarā 18 kinoteātrī Kino Bize, bet Rīgas Fotogrāfijas Biennāles starpgada 2017 atklāšanas nedēļas ietvaros no 8. līdz 15. aprīlim projekta ārpustīmekļa versija būs skatāma arī kinoteātros Splendid PalaceK.Suns un Kino Bize pirms regulārā repertuāra filmu izrādēm.

Animēts gif (Graphics Interchange Format – grafikas apmaiņas formāts) ir grafisks attēls, kas vienā failā ietver noteiktā kārtībā saliktu fotogrammu sēriju, kura nepārtraukti atkārtojas. Pēdējo gadu laikā gif attēli ir kļuvuši ļoti populāri, sevišķi sociālajos tīklos, kur tos visbiežāk izmanto, lai paustu noteiktas emocijas vai arī lai sniegtu atbildi konkrētas diskusijas kontekstā. 

Lai gan šāda formāta attēlu dabiskā vide ir internets, šim izteiksmes līdzeklim ir arī cits lietojums, kas sniedzas ārpus virtuālās telpas un ietver gan populāro kultūru, gan kino.

Vika Eksta savā mākslinieciskajā praksē plaši izmanto gif formāta priekšrocības, lai tādējādi pievērstos kustības lomai šķietami nekustīgā fotogrāfiskā attēlā. Ekstas gif attēli ir rūpīgi inscenētas fotogrāfijas, kurās pati autore ir vienkāršas un ikdienišķas darbības galvenais subjekts: dzerot kafiju no krūzītes, smēķējot cigareti, atbildot uz telefona zvanu utt.

Projektu komentē tā kuratore Paola Paleari (Itālija): “Vikas Ekstas gif attēli katapultē skatītāju fiktīvā pasaulē: viņas “kustīgajās fotogrāfijās” pat visvienkāršākā darbība raisa asociācijas ar intrigu un mistēriju. Snakes and Ladders atdzīvina saikni starp fiktīvu naratīvu un mēmo kino. Šie darbi aktualizē jautājumu, vai un kādā veidā ikdienas darbību vai ainu fotogrāfiska reprezentācija var sniegt dažādas interpretāciju variācijas un gala rezultātā radīt negaidītus pagriezienus plašākā sižetā. Skatītājs aktīvi līdzdarbojas šajā izstādē, kas savukārt izmanto tiešsaistes galerijas sniegtās iespējas, perfekti apvienojot šo sadarbības iespēju ar digitālo attēlu.”

Vika Eksta ir Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2016 jauno fotomākslinieku balvas Meklējam jauno fotogrāfijā! laureāte. Vizuālā māksliniece dzīvo un strādā Rīgā, studējusi fotogrāfiju Andreja Granta fotostudijā un EFTI Fotogrāfijas skolā (Madride). Ieguvusi bakalaura grādu filmu teorijā, kā arī maģistra grādu vizuālajā komunikācijā Latvijas Mākslas akadēmijā. Kopš 2014. gada viņas darbi iekļauti izstādēs gan Latvijā, gan ārvalstīs. 2016. gadā Eksta saņēmusi ADC balvu Young Guns.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja