Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Tu esi pamanīts. Purvīša balvas nominantu aptauja

Piektdien, 20. februārī, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls ceturto reizi tiks noskaidrots Purvīša balvas ieguvējs un atklāta finālistu izstāde

Pirms svinīgās ceremonijas balvas kandidāti tika aicināti atbildēt uz trim KDi jautājumiem: 1. Kāpēc jums ir svarīgi būt nominētam Purvīša balvai? 2. Ko balvas var dot māksliniekam? 3. Ar ko jums ir bijis nozīmīgs darbs vai izstāde, par kuru esat ticis nominēts?

Kaspars Teodors Brambergs
Nominēts par personālizstādi Dynamis peldošajā mākslas galerijā Noass

1. Tā ir dalība labā izstādē, labā kompānijā, labā vietā. Tas ir kvalitatīvs notikums. Tas nozīmē, ka es piedalos kvalitatīvā notikumā. Labs dopings garajā un sūrajā mākslinieka ceļā.
2. Līdzīgi kā pārdota glezna, VKKF atbalstīts projekts vai uzaicinājums uztaisīt izstādi kādā interesantā vietā. Tas viss ietver darba turpinājumu. Tā ir produktīva atzinība.
3. Dynamis atvēra durvis uz kādu jaunu aspektu, kurā "glezna" pretendē ieplūst "objekta" zonā. Formāts, kompozīcija un tehnika provocē uzturēties starppozīcijā, kas dod iespēju uz radošo procesu palūkoties no malas. Jauna domāšanas un darbošanās telpa. Mani interesē, kas būs tālāk.

Gints Gabrāns
Nominēts par darbu Ne no kurienes izstādē Vizionārās struktūras. No Johansona līdz Johansonam Latvijas Nacionālajā bibliotēkā

1. Tas ir priekšlaicīgs jautājums, jo to noteiks tikai laiks. Patlaban tā ir iespēja izstādīties un parādīt savu darbu plašākai publikai, kā arī pacīnīties par ievērojamu naudas summu.
2. Balvas māksliniekam var dot ļoti daudz: samaksāt par darbnīcu, sniegt imunitāti pret nejaukiem ienaidniekiem, stimulēt tālāko radošo attīstību u. c.
3. Darbu Ne no kurienes es taisīju ļoti ilgi, tāpēc man bija nozīmīga padarītā darba sajūta.

Ginters Krumholcs
Nominēts par personālizstādi Kāpēc tu mani nepamodināji? LNMM izstāžu zāles Arsenāls Radošajā darbnīcā

1. Uz manu izstādi atnāk desmit cilvēku, bet Purvīša balvas pīārs ļauj sasniegt lielāku sabiedrības loku. Es visu laiku šaubos – no kalna lejā, kalnā augšā –, jo neradu neko neapstrīdamu, bet nominācija apliecina, ka ir vērts turpināt.
2. Lielākus pienākumus – sliktāk vairs it kā nedrīkst! – un novērtējumu arī finansiālā izteiksmē, kas nav lieki, jo tu visu laiku "apbižo  paša vai ģimenes budžetu savu ambīciju dēļ. Vienam no astoņiem vismaz izdosies atdot parādus.
3. Izstāde Kāpēc tu mani nepamodināji? ir devusi man daudzas cilvēciskas un mākslinieciskas atziņas.

Miķelis Fišers
Nominēts par izstādi Netaisnība Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā

1.–2. Tas ir kā spēkbarība manam ego, man tas nozīmē vairāk darba ar sevi.
3. Parasti darba ideja ir tā, kas man diktē vispiemērotāko izteiksmes formu. Kokgriezums melni krāsotā dēlī paģēr maksimālu domas skaidrību, savukārt video bija nepieciešams, lai līdzsvarotu ekspozīciju, kā arī sniegtu konceptuālu risinājumu situācijai, kas bez tā būtu pilnīga bezizeja. (No sarunas ar Purvīša balvas organizatoriem.)

Henrijs Preiss
Nominēts par personālizstādi Artefakti LNMM izstāžu zāles Arsenāls Radošajā darbnīcā

1. Man ir svarīgi un nozīmīgi, ka esmu pamanīts un novērtēts Latvijā, ka esmu izvirzīts Purvīša balvai, par spīti tam, ka mans ikdienas radošais darbs galvenokārt norit ārzemēs.
2. Balva stimulē mākslinieku turpmākajai attīstībai un ir kā apliecinājums un atbalsts viņa radošajam ceļam, kā arī veicina mākslinieka atpazīšanu, rada sabiedrības, profesionāļu un kolekcionāru interesi.
3. Tas bija gandrīz vesela gada garumā Kalifornijas un Jūtas nacionālajos parkos savākto iespaidu pārnesums darbos. Izstāde Artefakti vienlaikus ir gan beigas, gan sākums kaut kādam manas dzīves posmam.

Kristaps Ģelzis
Nominēts par darbu Kancele Rīgas Doma dārza galerijā

1. Tāpēc, ka, speciāli neuzbāžoties, kāds cits bez savtīga piesārņojuma atgādina tev, ka mākslas industrija joprojām novērtē un rēķinās ar domām un laiku, ko pavadu savā darbnīcā.
2. Jaunu ierakstu CV, zīmuļus, papīru, dzēšgumiju, krāsas, otas, ķīļrāmi, audeklu, datoru, piekļuvi internetam, tinti printerim, līmi, dēļus, skrūves, zāģi, urbjmašīnu, kvadratūru, elektrību, ūdeni, siltumu, transportu plus tūkstoš pārējo nepieciešamo sīkumu darbam... un vienu garšīga vīna pudeli piektdienas vakaram. Kopā tas saucas – radošā patstāvība.
3. Kārtējā veiksmīgā sadarbība ar Ģirtu. Gandarījums, ir vismaz viens kolēģis, ar kuru sadarbojoties vienmēr kļūsti uz pusi labāks.

Ģirts Bišs
Nominēts par darbu Kancele Rīgas Doma dārza galerijā

1. Droši vien tāpēc, ka mūsu kopdarbs ir pamanīts.
2. Balvas dažādā nozīmē parasti iepriecina ne tikai māksliniekus, bet arī citus cilvēkus.
3. Tas man sagādāja gandarījumu gan tad, kad bija pabeigts un darbojās, gan arī visā tā rašanās gaitā. Atceros dažādas ainas, detaļas un sajūtas. Paldies Kristapam!

Artūrs Riņķis
Nominēts par darbu Pulsārs Q 19 izstādē Saules sistēmas perspektīva LNMM izstāžu zālē Arsenāls un pēdējo divu gadu radošo darbību mākslas dārzā Nekurienes vidū

1. Ir noticis tā, kā ir noticis. Nekad tādu mērķi neesmu sev izvirzījis, taču nominantam būt ir liels gods. Man ir neviltots prieks un pārliecība, ka tas, ko daru, nav nepareizs.
2. Jebkura uzslava par patiesu darbu, kurā ielikts prāts un dvēsele, protams, stimulē radītāju, un tas ir normāli. Balva paver iespējas realizēt varbūt pat kādu utopisku ideju.
3. Sen biju gaidījis šādu izstādi, jo interese par Visumu man ir kopš bērnības, tā nenoplok arī šobaltdien. Pulsārs Q 19 no sākuma līdz galam ir manas fantāzijas auglis. Man šķiet, ka tas ir izdevies. Kāds sapnis ir piepildījies.

Ģirts Muižnieks
Nominēts par personālizstādi 5.7.32.34 Mūkusalas mākslas salonā

1. Katram māksliniekam ir vajadzīga atzinība. Tas apliecina – kādam tas, ko dari, tomēr šķiet nozīmīgs. Jābūt vismaz vienam cilvēkam, kam tavi darbi ir vajadzīgi.
2. Balvu nozīmi vairāk saistu ar mākslas un kultūras popularizēšanu. Sabiedrības interese par mākslu ir katastrofāli zema, balvas ir tas šova elements, kas mūsdienu cilvēkam ir tik vajadzīgs. Balvas vienmēr rada diskusijas, liek vērtēt, strīdēties, vairāk iedziļināties. Arī māksliniekiem ir svarīgi, ka viņu darbus vērtē.
3. Šajā izstādē visi izstādītie elementi tika pakļauti konkrētai telpai, radot būtībā vienu darbu. Tas arī atšķīra šo izstādi no iepriekšējām, turklāt redzu tehnisko līdzekļu turpinājumu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja