Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Zūdošie laiki ieaicināti gleznās. Atklāta Ditas Lūses personālizstāde

"Atmiņas ir gaistošas, un, nodotas no paaudzes paaudzē, tās kļūst arvien izplūdušākas un neskaidrākas. Man gribētos šo neizbēgamo procesu piebremzēt, uz mirkli apturēt un sajust to saikni, kas mani vieno ar katru no cilvēkiem, kuru dzīve ir ietekmējusi manējo.

Man arī gribētos, lai mani darbi mudinātu skatītāju aizdomāties par tiem pavedieniem, kuri mūs saista ar iepriekšējām paaudzēm un veido mūs," par savu izstādi Zūdošie laiki kultūras centrā Siguldas devons (Pils iela 10, Sigulda) stāsta māksliniece Dita Lūse, kuras darbi sniedz dziļu pietuvināšanos XX gadsimta vēsturei, balstoties uz ģimenes stāstiem, vecvecāku vēstulēm un personīgajām atmiņām (daļa no šajā izstādē aplūkojamajiem darbiem ir tapuši īpaši Siguldai un skatāmi pirmo reizi).

"XX gadsimts ir melnbaltais laikmets. Valstis radās un zuda, cilvēki slepkavoja un glāba cits citu. Notikumi satricināja pasauli pašos pamatos, un atmiņas par tiem gandrīz visa gadsimta garumā ir iemūžinātas melnbaltos attēlos," norāda māksliniece. Viņas ģimenes albumā ir pagājušā gadsimta sākumā uzņemtais vecvectēva attēls maigi klusinātos sēpijas toņos, kurā viņš kā Tērbatā izglītojies latviešu zemnieka dēls, mikrobiologs un impērijas ierēdnis vada vakcinācijas serumu izmēģinājumu laboratoriju Aizkaukāzā, trīsdesmitajos gados tapušās Ditas Lūses ģimenes ebreju atzara fotogrāfijas ar smaidošiem cilvēkiem, bet drūmu priekšnojautu, ko saskata nākotni zinošs skatītājs, gadsimta vidū radītie pastmarkas izmēra attēli, kas vēsta par zaudējumiem un vienlaikus par doto iespēju dzīvot tālāk, un vēlāk uzņemtās fotogrāfijas.

"Es mēģinu iztēloties, ko mani radinieki konkrētajā laikā domāja un juta. Daļēji man palīdz dzirdētie stāsti un no vecvecākiem mantotās atmiņas, bet daļēji tā ir arī mana iztēle, mēģinājumi iejusties, projicēt savas sajūtas. Katrs no šiem attēliem, no kuriem daži ir gadsimtu seni un kuru fragmentus esmu izvēlējusies ieaicināt savās gleznās, ir daļa no tās tēlu sistēmas, kas ir veidojušas nākamo paaudžu, arī manu pasaules uztveri," atklāj māksliniece, kuru nodarbina jautājums, kā mūsu senču pārdzīvojumi ietekmē mūs pašus.

Dita Lūse piebilst, ka daļa no vērtību sistēmas, ko viņa ir saņēmusi mantojumā, balstās uz daudzajām vēstulēm, ko divi jauni cilvēki, mākslinieces vecvecāki, rakstījuši viens otram kara laikā, esot tālu un nošķirti viens no otra, bieži izmisumā un nelaimē. "Trijās valodās rakstītās vēstules noturēja mīlestības pavedienu un ir saglabājušās kā taustāms simbols savstarpējam atbalstam, cieņai un mīlas pilnām attiecībām vairāk nekā pusgadsimta garumā. Caur šo vēstuļu prizmu nākamās paaudzes vērtē attiecību patiesumu un dziļumu," akcentē Dita Lūse, kuras radošajā krājumā ir gandrīz četrdesmit personālizstāžu. Viņas jaunākā ekspozīcija Zūdošie laiki kultūras centrā Siguldas devons būs aplūkojama līdz 2. martam bez maksas.

Aktuālajai informācijai var sekot līdzi interneta vietnē facebook.com/siguldasdevons.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja