Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Sinfonietta Rīga aicina uz sezonas izskaņas koncertu

Valsts kamerorķestris _Sinfonietta Rīga _aicina savus klausītājus uz sezonas izskaņas koncertu šodien, 10. maijā, plkst. 19 Lielajā ģildē, pavēstīja kamerorķestra pārstāve Baiba Freimane.

Ar spraigu tehniku un izjustu solo izpildījumu mūzikas mīļotājus apburs klarnetists Egīls Šēfers, Sinfonietta Rīga aicinātais viesis šajā koncertā. Programmā līdzās Karla Vaina laikmetīgajām skaņas rotaļām izskanēs latviešu koncerta žanra dārgakmens – Romualda Kalsona Klarnetes koncerts. Klasiskā virtuozitātē un skaidrībā koncertu noslēgs Franča Šūberta Simfonija Do mažorā.

Koncertprogrammas iesākumā skanēs austrālieša Karla Vaina kompozīcija Smith’s Alchemy (2001), ar rotaļīgiem tehniskiem paņēmieniem stīgu ansambli vietām transformējot vienā nedalāmā instrumentā. "Karla Vaina opusā orķestra stīgu grupa var spīdēt ar savu virtuozitāti un šajos gados uzkrāto spēles prasmi," atzīst orķestra mākslinieciskais vadītājs Normunds Šnē, uzsverot, ka "jebkurš mūzikas interesents tiek aicināts izbaudīt koncertu, jo šajā vakarā mūzika būs komunikācijas forma, kas pieejama ikvienam klausītājam". 

Sezonas noslēguma koncertu par teicamu skaņas baudījumu padarīs klarnetista Egīla Šēfera smalkais un izstrādātais spēles stils. Mūziķis savas profesionālās iemaņas pēc mācībām Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā spodrinājis Indianas Universitātē Blūmingtonā, ASV, kur doktorantūras līmenī studējis Senās mūzikas institūtā. Līdztekus veiksmīgai dalībai starptautiskos konkursos un meistarklasēs Egīla Šēfera sniegums ticis augstu novērtēts Latvijā, izpelnoties nomināciju Lielajai mūzikas balvai 2012 par solo izpildījumu kopā ar orķestri Sinfonietta Rīga.

Klarnetes piesātinātais tembrs un skaņas iespēju amplitūda pārliecinoši atklājas Romualda Kalsona 1982. gadā komponētajā Klarnetes koncertā, kurš latviešu mūzikas kontekstā atzīstams par vienu no koncertžanra dārgumiem. Koncerta solists Egīls Šēfers komentē: "Klarnetes koncerts ir notvēris sava laika "ģenētisko kodu", aktualitāti un tematiku, kā arī šī laika cilvēka emocionālo skatījumu. Skaņdarba absolūtā cilvēciskā vērtība to padara par aktualitāti arī šodien, 30 gadu pēc tā sacerēšanas."

Franča Šūberta Devītā simfonija Do mažorā koncerta izskaņā aizvedīs krāšņā ceļojumā uz Vīni, lai ļautos pavasarīgi jautru čalu noskaņai klasicisma pilsētā. Devītā simfonija ir viens no austriešu romantiķa Franča Šūberta pēdējiem darbiem, un to nereti dēvē par viņa simfonisko ambīciju virsotni.

Video ar diriģenta Normunda Šnē un klarnetista Egīla Šēfera sarunu par sezonas noslēguma koncerta programmu var noskatīties šeit.

Biļetes uz koncertu var iegādāties Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās un internetā

Biļešu cena Ls 5 – 20

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja