Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Andreja Žagara fonds pieaug spēkā

Andreja Žagara kultūras attīstības fonds šī gada 5. novembrī Cēsu koncertzālē jau ceturto reizi rīkos opermūzikas Galā koncertu ar spožu solistu un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) dalību.

Koncerta diriģents būs izcilais lietuviešu maestro Ģintars Rinkevičs, kura uzaicināšanu mūsu Operas galvenā diriģenta amatā savulaik bija pirmais tikko par tās direktoru ieceltā Andreja Žagara drosmīgais lēmums.

Pagaidām izziņoti trīs novembrī Cēsīs gaidāmā koncerta solisti – baltkrievu mecosoprāns Oksana Volkova, armēņu tenors Liparits Avetisjans un latviešu bass Edgars Ošlejs.

Savukārt, lai veicinātu Andreja Žagara fonda darbību, tā valdei ir pievienojusies uzņēmēja Dina Zuzāne. Mecenātes pievienošanās fondam pavērs jaunas iespējas vērienīgu projektu īstenošanā, tostarp uzsākot stipendiju nodrošināšanu Latvijas akadēmiskās mūzikas jaunajiem talantiem.

D. Zuzāne atklāja, ka viens no viņas mērķiem ir turpmāk fondam piesaistīt ievērojamus atbalstītājus, jau šobrīd aicinot pievienoties atbalstītāju lokam Valdi un Lilitu Zatlerus, Signet bankas viceprezidenti Inetu Doni, kā arī vairākus Cēsu uzņēmējus. Dina Zuzāne uzsver, ka iesaistīties fonda darbā viņu motivējusi mīlestība uz mūziku un dzīvē novērotais, ka "mēs nenovērtējam savus laikabiedrus".

"Koncertu tradīcijai Andreja Žagara jaunības pilsētā ir LNSO klātbūtne un atbalsts, savukārt Cēsu koncertzāle ir brīnišķīga vieta, uz kuru doties ceļojumā kultūras virsotņu baudīšanai. Turpinot tradīciju, kā arvien dažādu laikmetu opermūzikas šedevrus dziedās četri galvenie solisti, katrs no savas balss grupas. Katrs savā veidā bijuši saistīti ar Andreja Žagara radošo darbību un dzīvi," stāsta Arturs Maskats, kura ziņā ir šo koncertu mākslinieciskais saturs. Pašlaik Izraēlā dzīvojošais baltkrievu mecosoprāns Oksana Volkova ir viens no skaistākajiem un atraktīvākajiem mecosoprāniem uz pasaules skatuvēm: spoži debitējusi Ņujorkas Metropoles operā, Milānas La Scala, Londonas Koventgardenā.

"Andreja veidotajā Karmenas uzvedumā Rīgā viņa vairākkārt dziedāja titullomu, kas kļuvusi par vienu no viņas firmas zīmēm. Dziedātāja vairākkārt viesojusies arī pašreizējā franču komandas LNOB iestudējumā, bet pašlaik viņas koncertgaitas vairāk saistītas ar Eiropu un ASV," stāsta Arturs Maskats.

Savukārt Liparits Avetisjans, kuram šobrīd ir ap 30, ir viens no spožākajiem jaunajiem liriskajiem tenoriem, kuri parādījušies pēdējos gados.

"Atcerēsimies šo vārdu! Latvijā viņš bijis tikai vienu reizi 2017. gada vasarā, izsaucot lielu publikas sajūsmu Andreja Žagara organizētajā Baltijas sezonu Galā koncertā Dzintaru koncertzālē," atgādina A. Maskats. Andrejs Žagars ar armēņu tenoru iepazinies 2016. gadā Maskavā, veidojot operas Manona iestudējumu Ņemiroviča un Dančenko teātrī, kur jaunais solists dziedājis de Grijē lomu.

"Mākslinieks to atcerējās un teica, ka Andrejs – ar operu traki apsēsta personība – viņam daudz ko devis," piebilda Maskats.

Jaunās paaudzes latviešu opermāksliniekus gaidāmajā koncertā pārstāvēs šāgada Lielās mūzikas balvas laureāts bass Edgars Ošleja.

"Viena no skaistākajām zemajām balsīm LNOB kopainā novērtēta arī Prāgā. Viņa skatuviskā pievilcība, skaistais balss tembrs un dziedājuma vokālā kultūra nostādīs viņu blakus meistariem ļoti cienīgi," izvēli raksturoja Arturs Maskats. Par soprānu ziņos vēlāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja