Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Autora balva komponistam, kura mūzika neskrāpē ausīs

Balva? Man? Johaidī! Paliku bez valodas, kad man par to pavēstīja - komponists Vilnis Šmīdbergs izteiksmīgi stāsta, cik ļoti viņu pārsteidzis autoru biedrības AKKA/LAA vadītājas Inese Paklones zvans. Viņa pavēstījusi, ka komponists būs viens no pirmajiem, kuri pasaules Grāmatu un autortiesību dienā, 23. aprīlī, saņems šogad izveidoto Autora balvu.

Laiva vai augošs mēness

Atzīmējot biedrības pastāvēšanas 20 gadus, ar šo balvu autori cildina kolēģu pārsteidzošus un stiprus darbus, kuri publiskoti laikā no 2012. gada marta līdz 2014. gada februārim un radoši iedvesmojuši vai provocējuši citus autorus ar savu novatorismu un profesionalitāti. Autoru biedrības padome balvas saņēmējus izvēlējusies no vairāk nekā 40 kandidātiem, kurus izvirzīja Latvijas autoru un radošās savienības. Kā pirmie jauno balvu - 1111 eiro naudas prēmiju - kā simbolisku atbalstu jaunu, kvalitatīvu darbu tapšanai, kā arī koktēlnieka Jāņa Straupes dizainēto un metālmākslinieka Arvīda Endziņa izgatavoto mākslas darbu, kurā sazīmējama laiva vai augošs mēness, kurā sākas vai beidzas kāpnes, saņema komponists Vilnis Šmīdbergs, tulkotāja Maima Grīnberga, horeogrāfe Olgu Žitluhina un scenogrāfs Andris Freibergs. "Autora balva ir dzimusi no cieņas pret radīšanas mistēriju. Vai tajā attēlotās kāpnes ved augšup, nezināmajā, vai nāk lejup, tur, nezināmajā, sākušās? Autora radošajam garam vienlīdz pazīstami ir abi virzieni," balvas idejai un mākslinieciskajam tēlam veltītā esejā raksta dzejniece Inese Zandere.

Vilnis Šmīdbergs Autora balvu saņēma par Koncertu alta saksofonam un orķestrim, kura pirmatskaņojums notika pagājušā gada 3. maijā saksofonista Oskara Petrauska un profesionālā pūtēju orķestra Rīga izpildījumā, diriģenta Mārtiņa Ozoliņa vadībā. Tas ir apjomīgs un kontrastējošs skaņdarbs trīs daļās. Komponists raksturo pirmo daļu kā "ironiski sarkastisku", ar daudz izmantotiem džeza, blūza un rokmūzikas elementiem. Otrā daļa veidota kā valsis - gan skumīgs, gan traģisks, tomēr beigās - mažorīgs. Trešā daļa ir ļoti gaiša, "roķīga līdz saksofona kadencei, pēc kuras izskaņa ir kā apliecinājums mūsu cerībām un ticībai" - šādi komponists atklāj skaņuraksta zemtekstu. "Šī ir nevis solista un orķestra sacensība, bet gan žanriski daudzveidīgs, izteiksmīgs simfonisks darbs ar skaistām solista un pūšaminstrumentu saspēlēm vienotā, pulsējošā veselumā," kolēģa veikumu slavē komponists un diriģents Andris Vecumnieks.

Uzsit sev uz pleca

Vilnis Šmīdbergs atklāj, ka koncertu sacerējis pēc saksofonista Oskars Petrauska uzaicinājuma un akceptējošas orķestra nobalsošanas. "Viegli nebija, jo saksofons man vienmēr saistījies ar džezu, rokmūziku, bet ne ar simfonisko mūziku. Ja nebūtu Petrauska, nekā tur nebūtu. Viņš pacels mūzikas augstumā pat visnecilākās frāzes!" No pūtējiem komponists nešķiras, tikko J. S. Baha jubilejai veltītā pūtēju orķestra Rīga koncertā skanēja kārtējais viņa veidotais aranžējums. "Klavieru tur nav, ir tikai pūtēji un sitēji. Foršs darbiņš sanācis, pats sev uzsitu uz pleca. Cenšos. Ar to es iztieku," Vilnis Šmīdbergs saka, ka aranžēšana esot viņa veselības apdrošināšanas polise - lai aizietu pie ārsta, nopirktu zāles. Šogad 14. jūnijā komponists svinēs 70 gadu jubileju. Reiz šajā tautas sēru datumā 2010. gadā pirmatskaņojumu Rīgas Domā piedzīvoja viņa Simfonija komunisma režīma upuru piemiņai. Arī tā bija rakstīta pūtēju orķestrim. Šmīdbergs ir atzīts profesionālās pūtēju mūzikas autors, lai gan šai jomai viņš pievērsies tikai 90. gados, darbodamies Iekšlietu ministrijas Valsts policijas pūtēju orķestrī kā mūziķis, aranžētājs un komponists. "Vajadzēja repertuāru - vienkāršus, plašai publikai domātus aranžējumus, apdares, oriģināldarbus, kas derētu robežpunktu atvēršanai un ārzemju kuģu sagaidīšanai. Toreiz vēl nezināju, ka rakstīšu lielajam, profesionālajam pūtēju orķestrim." Starp citu, viņš tikko pabeidzis vijoļkoncertu Liepājas Simfoniskajam orķestrim un tā koncertmeistarei, vijolniecei Ilzei Zariņai. Pirmatskaņojums - 15. septembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja