Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Baismīgo ainu un skaņu skaistums. Ērģeļmūzika un šausmu kino atkal satiekas koncertzālē

Turpinot pērnruden aizsākto tradīciju, 31. oktobrī jeb Visu svēto dienā Ventspilī koncertzālē Latvija atkal gaidāms ērģeļmūzikas un mēmā kino vakars. Taču saturs un darbojošās personas – citas. Šoreiz viesosies britu ērģelnieks Ričards Hilss, kurš kā tapers spēlēs savas oriģinālmūzikas skaņu celiņu šausmu kino klasikai – režisora Roberta Vīnes 1920. gadā uzņemtajai filmai Doktora Kaligari kabinets.

Ričards Hilss atzīts par vienu no nedaudzajiem mūziķiem, kurš spēj apvienot divas ērģeļmūzikas pasaules – klasisko un dramatisko. Ērģeļspēli viņš sākotnēji apguvis vietās ar vēstures auru – pie Viljama Vaithheda Ročesteras katedrālē, pēc tam Oksfordas Ekseteras koledžā, Portsmutas katedrālē un Vestminsteras abatijā, kur viņa skolotāji bija ērģelnieki Rozmarija Fīlda un Deivids Sendžers. Koncertējoša solo ērģelnieka karjeru Ričards Hilss apvieno ar baroka continuo spēli, darbu ar kori un pasniedzēja amatu, vienlaikus būdams arī Sv. Marijas Londonas centra draudzes ērģelnieks. 

Ričards Hilss godalgots ne tikai dzimtajā Lielbritānijā, bet arī ASV, kur Amerikas Teātra ērģeļu biedrība viņu 2010. gadā atzina par gada ērģelnieku. Ričarda Hilsa solo sniegums daudzkārt pārraidīts nacionālajās un starptautiskajās televīzijas un radio programmās, arī BBC Radio 3 Choral Evensong un BBC Radio 2 Friday Night is Music Night. 2013. gadā mākslinieks debitēja prestižajā festivālā BBC Proms, kur pēc tam uzstājās arī 2015. un 2019. gadā kopā ar BBC Skotijas simfonisko un Džona Vilsona orķestri.

31. oktobra koncertā publika kopā ar kino baudīs Ričarda Hilsa mūzikas versiju vienai no spilgtākajām vācu ekspresionisma kinofilmām Doktora Kaligari kabinets. Šī ir filma, kurā "ir vairāk interesanta un aizraujoša nekā visā tā laika amerikāņu kinematogrāfā", izteicies amerikāņu teātra kritiķis un producents Kenets Makgovens. Atzīstot, ka novērtēt gandrīz simtgadīgas filmas nav viegli, kinokritiķis Artūrs Zavgorodnijs atzīst: "Nosferatu. Šausmu simfonija un Doktora Kaligari kabinets ir žanra ikonas – diži stāsti, kas ievērojami ietekmējuši ne tikai kino, bet arī kultūru kopumā. Paraugi, kurus pēc tam atdarinājuši citi meistari." Atliek vien atgādināt, ka ar hrestomātisko vācu režisora Frīdriha Vilhelma Mūrnava mēmo filmu Nosferatu (1922) koncertzāle Latvija pērnruden sāka savu šausmu kino un mūzikas koncertperformanču tradīciju, kā pirmo šī žanra muzicēšanas meistaru aicinot amerikāņu ērģelnieku Bretu Valiantu. Varam tikai minēt, kāds būs sērijas turpinājums nākamgad.

Ņemot vērā epidemioloģiskos ierobežojumus, pieejams ierobežots skaits biļešu. Tās nopērkamas koncertnama un Biļešu paradīzes kasēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja