Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Bobs Dilans pirmo reizi sniegs koncertu tiešsaistē

Dziesminieks, Nobela prēmijas laureāts literatūrā Bobs Dilans sniegs savu pirmo tiešsaistes koncertu Shadow Kingdom – tas būs skatāms vēlā svētdienas, 18. jūlija, vakarā digitālajā platformā Veeps

Līdz pandēmijas sākumam Bobs Dilans ir koncertējis teju nepārtraukti vairākas desmitgades. Gaidāmais koncerts būs viņa pirmā publiskā uzstāšanās kopš 2019. gada 8. decembra – šī ir bijusi visilgākā pauze mūziķa koncertdarbībā vairāk nekā trīsdesmit gados. Pērn jūnijā Bobs Dilans izdeva savu jauno studijas albumu Rough and Rowdy Ways, kas guva lieliskas kritiķu atsauksmes.

Par pagājušā gada vērienīgāko darījumu mūzikas industrijā kļuva vairāk nekā sešu simtu Boba Dilana sacerēto dziesmu autortiesību (dziesmu mūzika un teksts) pārdošana kompānijai Universal Music Publishing Group, kas turpmāk strādās ar Boba Dilana autordarbu katalogu, kontrolēs to izmantošanu un saņems visus ar to saistītos ieņēmumus. Līdz šim autortiesības mākslinieks kopā ar saviem menedžeriem ir pārvaldījis pats. Autortiesību īpašniekam pienākas atlīdzība par katru reizi, kad darbs tiek pārdots (piemēram, ieraksta formātā), straumēts, pārraidīts elektroniskajos medijos, izmantots filmās, datorspēlēs un reklāmās. Pēdējos gados visstraujāk pieaug ieņēmumi no mūzikas straumēšanas digitālajās platformās.  

Boba Dilana un Universal Music Publishing Group darījuma summa netiek atklāta, taču tā tiek lēsta 300 miljonu ASV dolāru apmērā. 80 gadu vecais Bobs Dilans ir viens no visu laiku nozīmīgākajiem dziesmu autoriem – šo mākslas formu viņš pārvalda kā neviens cits. Ne velti 2016. gadā viņam tika piešķirta Nobela prēmija literatūrā ar formulējumu: "Par jauna poētiskā izteiksmīguma radīšanu izcilā amerikāņu dziesmu tradīcijā." Bobs Dilans ir atradis jaunu folkmūzikas, roka un popmūzikas skanējumu un sešu gadu desmitu garumā ir spējis saglabāt teju mītisku statusu. Taču, kad Bobam Dilanam tika izteikti izdevīgi piedāvājumi, viņš atļāva izmantot savas dziesmas auditorkompānijas Coopers & Lybrand, apakšveļas zīmola Victoria’s Secret, korporāciju Apple, Cadillac, Pepsi un IBM reklāmās. Pirms trim gadiem Bobs Dilans akceptēja viskija Heaven’s Door ražošanu (nosaukumā ir iekļauta atsauce uz viņa populāro kompozīciju).

Turpmāk visus lēmumus par mūziķa esošo autordarbu izmantošanu pieņems Universal Music Publishing Group, un pašam Bobam Dilanam vairs nav veto tiesību to aizliegt. Mūzikas kompānija uzsver, ka ar dižā meistara mantojumu rīkosies gaumīgi.

Savas dziesmas Bobs Dilans galvenokārt ir sacerējis bez citu autoru līdzdalības, un daudzas no tām izpilda un ieraksta dažādi mākslinieki – tas viss pozitīvi ietekmē autoratlīdzības plūsmu. Nesen savas autortiesības daļēji ir pārdevušas arī citas amerikāņu mūzikas ikonas – Nīls Jangs un grupas Fleetwood Mac dalībniece Stīvija Niksa –, tādējādi nodrošinot sev vēl lielāku materiālo labklājību (tas ir īpaši aktuāli pandēmijas apstākļos, kad mūziķi nespēj pelnīt, dodoties lielās turnejās).   

Biļetes uz Boba Dilana tiešsaistes koncertu Shadow Kingdom maksā 25 ASV dolārus. Tam varēs pieslēgties no 18. jūlija plkst. 23.59. Straumēšanas režīmā ieraksts būs pieejams līdz 21. jūlija plkst. 9.59.

Informācija: bobdylan.veeps.com 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja