Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Dzimtenē diriģēs Andris Nelsons

Rīgā un Liepājā viesojas Leipcigas Gewandhaus orķestris

Klāt viens no pašiem svarīgākajiem mūzikas notikumiem Latvijas simtgadē. Ar trim koncertiem – 13. un 14. oktobrī Latvijas Nacionālajā operā Rīgā un 16. oktobrī koncertzālē Lielais dzintars Liepājā – Latvijā viesosies pasaulslavenais Leipcigas Gewandhaus orķestris sava jaunā mākslinieciskā vadītāja, izcilā latviešu diriģenta Andra Nelsona vadībā. Kopā ar viņiem šurp pošas solisti – pasaules zvaigznes latviešu opersoprāns Kristīne Opolais un zviedru trompetists Hokans Hardenbergers. 

Andris Nelsons Latvijā nav diriģējis nu jau sešus gadus, savukārt Leipcigas Gewandhaus orķestris uz Latviju dodas pirmo reizi. Rīga un Liepāja ir iekļauta pasaulslavenā orķestra Eiropas turnejā līdzās Londonai, Malmei, Stokholmai, Manheimai un Dortmundei. 

Viņi šeit viesosies ar divām atšķirīgām programmām trijos koncertos. Kristīne Opolais piebiedrosies ar Pētera Čaikovska operu Jevgeņijs Oņegins, Pīķa dāma ainām 13. oktobrī Rīgā un 16. oktobrī Liepājā, bet trompetistu Hokanu Hardenbergeru varēs dzirdēt tikai Rīgā 14. oktobrī kā vācu XX gadsimta avangardista Bernda Aloiza Cimmermana trompetes koncerta Nobody knows the trouble I see atskaņojuma solistu. Pirmajā programmā (13. un 16. oktobra koncertos) īpaša intriga ir Andra Dzenīša jaundarbs Māra, kopīgs abu Andra Nelsona vadīto kolektīvu – Leipcigas Gewandhaus un Bostonas Simfoniskā orķestra – pasūtījums, kas tikko Leipcigā (4. oktobrī) piedzīvoja pasaules pirmatskaņojumu.

Vieskoncertos skanēs arī Andra Nelsona īpaši iemīļotā austriešu simfoniķa Gustava Mālera meistardarbi: pirmajā programmā – monumentālā Pirmā simfonija Titāns, otrajā (14. oktobrī Rīgā) – 5. simfonija. Visi trīs koncerti iekļauti Latvijas valsts simtgades programmas koncertciklā Dzimuši Latvijā. Koncertus Rīgā organizē Andreja Žagara Kultūras atbalsta un attīstības fonds, bet Liepājā – Inta Dāldera koncertorganizācija Laba mūzika

Publika un mūzikas profesionāļi visā pasaulē Andri Nelsonu apbrīno un mīl īpašās muzikalitātes, partitūru lasījuma dziļuma, interpretāciju drosmes, aizrautīgās pašatdeves, mākslinieciskās atraktivitātes un personības starojuma dēļ. Tāpēc viņu par savu māksliniecisko vadītāju (t. s. kapelmeistaru) izvēlējās Leipcigas Gewandhaus orķestris, viens no pasaulē vecākajiem un izcilākajiem mūziķu kolektīviem. Šajā amatā Andris Nelsons stājās šā gada februārī. Nu jau piekto sezonu (kopš 2014./2015. g.) viņš ir pasaulslavenā Bostonas Simfoniskā orķestra muzikālais vadītājs, viņu veikums – Dmitrija Šostakoviča simfonisko opusu interpretējums – novērtēts jau ar divām Grammy balvām.

Top komentāri

Endzelīnsdivreizkapāapgriezies
E
Kādā valodā ir virsraksts?
nepatīkama nepieciešamība
n
Gan nelsonu, gan hrisķinku opolo es ar grūtībām piespiežu sevi klausīties viena iemesla dēļ: citādi man teiks- tu jau neklausījies, tu nevari neko teikt! Bet citādi tas, manuprāt, ir zemē nomests laiks, jo mākslas nav.
drau
d
Nelšakusaciņš draudēja, ka, ja noņems žagaru, šis vairs Latvijā nediriģēs unhrisķinka kruglaja nedziedās! Ātri gan aizmirsuši savus solījumus:)))
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja