Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Eksplozīvi – tas skan pieticīgi

Šajā nedēļas nogalē notiekošajā Pārsteidzošās mūzikas festivālā Ventspilī atgriezīsies avangarda roka kvartets Deerhoof, atklājot starpžanru robežu nojaukšanai veltītā Ņujorkas festivāla filiāli.

Pagājušā gada augustā piedzīvotais Sanfrancisko dibinātās grupas Deerhoof koncerts bija ne vien kā svaiga ūdens malks uz pārējā Ventspils pilsētas svētku piedāvājuma fona, bet arī nozīmīgs notikums visā Latvijas koncertdzīves vēsturē, tāpēc par atkārtotu tādas grupas ierašanos mūsu zemē tik drīz likās grēks pat sapņot. Grupas dibinātājs bundzinieks Gregs Sonjērs kopā ar dziedātāju un basisti Satomi Macudzaki, kura dzied ne vien angļu, bet arī savā dzimtajā japāņu valodā, kā arī vēlāk kolektīvā ienākušajiem ģitāristiem Džonu Dītrihu un Edu Rodrigesu sniedza priekšnesumu, kuru raksturot kā eksplozīvu šķiet pat pieticīgi. Un nu viņi atgriežas Latvijā, lai atkal uzstātos Ventspilī. Koncerts notiks piektdien, 8. novembrī.

 

Fano Pīls un Bovijs

Aizrautīgi rotaļīgais, jelkāda pastāvoša vai arī nosapņota žanra iedvesmotais un tajā pašā laikā no rāmjiem brīvais rokmūzikas izvirdums klātesošajiem kļuva par vienu no lielākajiem muzikālajiem piedzīvojumiem mūžā. Savas ceturtdaļgadsimta darbības laikā Deerhoof izpelnījusies atzinību arī no tādiem viedokļu līderiem kā Džons Pīls, kurš vairāku gadu desmitu garumā atklājis daudzus ar savdabīgu talantu apveltītus mūziķus, aicinot viņus uz ierakstu sesijām savos BBC radio raidījumos, un Deivids Bovijs, kurš personīgi uzaicinājis Deerhoof uzstāties savā kūrētajā Highline Festival Ņujorkā 2007. gadā, grupas albuma Friend Opportunity iedvesmots. Tieši šo albumu pilnā garumā Ventspilī 8. novembrī grupa spēlēs kopā ar Bruklinas perkusionistu trio Tigue, īpaši aranžētu septiņu mūziķu sastāvam.

Laipni aicināti papildināt Deerhoof cienītāju rindas, kurās bez pieminētajiem ir Židrūns, Radiohead, Yeah Yeah Yeahs, Blur un kvartets Kronos – ASV akadēmiskās mūzikas apvienība, kura spēlējusi Oberlinas konservatoriju absolvējušā bundzinieka Grega Sonjēra skaņdarbus.

Vakara pirmajā daļā skanēs jaunās mūzikas un ārtroka trio Tigue oriģinālkompozīcijas un kopā ar Deerhoof radītais jaundarbs, kura pirmatskaņojums notika februārī Ņujorkā. Koncerts notiks Ventspils koncertzālē Latvija triju dienu festivāla Ecstatic Music Ventspils ietvaros. Tas kļūs par ikgadēju novembra notikumu – kopš 2011. gadā Ņujorkā notiekošā starpžanru robežu nojaukšanai un starpdisciplināras sadarbības veicināšanai veltītā festivāla Ecstatic Music filiāli. Tas latviskots kā Pārsteidzošās mūzikas festivāls, jo tāds nosaukums arī atbilst patiesībai, pat ja tā apmeklētājs jau ir rūdīts ikgadējos nepieradinātās mūzikas festivālos Skaņu mežs Rīgā un Zemlika Durbē.

 

Jēzus ar nazi tumsā

Sestdien, 9. novembrī, kopīgā koncertā muzicēs krievu, ukraiņu, vācu un slovēņu izcelsmes amerikāņu dziesminiece, avangarda un tā sauktās tumšās popmūzikas māksliniece Nika Roza Daņilova jeb Zola Jesus kopā ar Ecstatic Quartet – festivālam izveidoto latviešu mūziķu stīgu kolektīvu, kurā spēlē dažādu Latvijas profesionālo simfonisko kolektīvu dalībnieki – Arvīds Zvagulis (pirmā vijole), Indulis Cintiņš (otrā vijole), Artūrs Gailis (alts) un Pēteris Ozoliņš (čells). Arī turpmāk kopīgos koncertos ar pazīstamiem ārvalstu mūziķiem festivālā tiks aicināti sadarboties Latvijas mūziķi, veidojot apvienības, kas ikdienā šādā sastāvā nav redzamas un dzirdamas.

Koncerta pirmajā daļā kvartets atskaņos amerikāņu laikmetīgās mūzikas opusus. Zola Jesus debijas albumu The Spoils (2009) pamanīja pasaulē pazīstamā mūsdienu zviedru elektroniskā popa avangarda dueta The Knife dalībniece Kārina Elizabete Dreijere, kura pazīstama kā Fever Ray, un uzaicināja viņu par savas soloturnejas iesildītāju. Niku savos ierakstos kā vokālisti pieaicinājuši M83 un Orbital. Viņa dzīvo Viskonsinas štatā pašas celtā mājiņā mežā, kur tapis pēdējais, tumšākais un personīgākais albums Okovi, kura skaņdarbi kopā ar stīgu kvartetu skanēs Ventspilī.

Pirmais festivāls Ecstatic Music noslēgsies ar koncertu svētdien, 10. novembrī, kad jau pieminētais Ecstatic Quartet pirmo reizi Latvijā atskaņos festivāla kuratora un komponista Džada Grīnstīna mūziku un Ņujorkas dziedātājas, vijolnieces, komponistes Kerolainas Šo darbus, piedaloties pašai autorei. Viņa ir gados jaunākā māksliniece, kura saņēmusi Pulicera balvu mūzikā par darbu Partita astoņām balsīm 2013. gadā, kas rakstīts viņas pašas pārstāvētajam, Grammy ieguvušajam vokālajam ansamblim Roomful of Teeth.

 

Festivāls

Ecstatic Music

Ventspils Ventspils koncertzālē Latvija 8.–10.XI

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 8–15

(abonements EUR 25)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja