Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Esmu iecienījis labu mūziku!

Programmā ir divas jaunas dziesmas, kuras Latvijā skanēs pirmo reizi

"Neparasts, absolūts saksofonists" – tik sajūsmināti par izcilo kanādiešu džeza saksofonistu un komponistu Šeimasu Bleiku reiz izteicās leģendārais ģitāras virtuozs Džons Skofīlds, kurš viņu pārtvēra arī savai grupai Quiet Band. Šeimass Bleiks, kurš pie mums jau viesojies bungu virtuoza, Holivudas filmu skaņuceliņu autora Antonio Sančesa grupas sastāvā 2015. gada nogalē, nu atgriežas sadarboties ar Latvijas Radio bigbendu, lai koncertos Vidzemes koncertzālē Cēsis 24. februārī un kinoteātrī Splendid Palace Rīgā 25. februārī vainagotu 10. Starptautisko festivālu Saxophonia.      

Džeza lielmeistaru Boba Mincera un Maikla Brekera ideju turpinātājs, prestižā Telonija Monka starptautiskā džeza saksofonu konkursa laureāts (2002), Londonā 1970. gadā dzimušais un Bostonas slavenajā Bērklija koledžā izskolotais kanādietis Šeimass Bleiks šobrīd ir viens no ievērojamākajiem Ņujorkas džezmeņiem. Viņa sirds pieder laikmetīgajam džezam. Viņa kompozīcijas raksturo izsmalcinātība un spilgta, nereti pārdroša improvizācija, savukārt spēle aizrauj ar pašatdevi un virtuozitāti. Divdesmit piecu gadu rūdījums modernā džeza pasaulē izsmalcinājis Šeimasa Bleika kompozīcijas sajūtu, viņš ir vairāku džeza apvienību mūziķis, un viņa vadībā ieskaņoti jau sešpadsmit skaņu ierakstu albumi. To vidū arī pērn mūzikas namā 5Passion klajā laistais Superconductor, kurā liela loma piešķirta elektronikas un elektroniskā pūšaminstrumenta EWI (Electronic Wind Instrument) pielietojumam. Klausītājiem Cēsīs un Rīgā šī programma papildināta ar citām Šeimasa Bleika kompozīcijām un sagatavota īpaši Latvijas Radio bigbendam veidotos aranžējumos. Kopīgo priekšnesumu papildinās Grammy mūzikas ierakstu balvai nominētās Ņujorkas elektroniskās mūzikas grupas Brazilian Girls soliste, Itālijā dzimusī komponiste un aktrise Sabīna Šuba.


Ar ko jums pašam īpašs ir mūzikas ierakstu albums Superconductor (2015), kura skaņdarbus šonedēļ atskaņosiet Cēsīs un Rīgā ar Latvijas Radio bigbendu?

Man tas patiešām bija ļoti īpašs un nozīmīgs albums. Tajā es pirmo reizi piedāvāju savu mūziku aranžējumos orķestrim un pirmo reizi spēlēju elektronisko pūšaminstrumentu EWI, kas ir saksofona sintezatora veids.

Kāpēc nosaukums Superconductor? Jums bija prātā īpaši izcila diriģenta, virsdiriģenta tēls? 

Superconductor ir jēdziens, kas nācis no elektronikas – supravadītspēja. Tas attiecas uz materiālu, kas ļoti labi vada elektrību, jo tam ir maza pretestība. (Supravadītspēja ir strāvas vadīšana bez pretestības – I. L.) Man patīk iztēloties, ka mēs, mūziķi, vēlamies caur šo elektrisko plūsmu vai mūziku sasniegt mūsu publiku, cik vien labi tas ir iespējams. Aranžējumus iespaidojusi arī klasiskā mūzika, kurā, kā zināms, orķestra spēli vada diriģents. 

Tas, ko spēlēsiet kopā ar Latvijas Radio bigbendu, būs jau kaut kas cits, izmainīts?  

Izlēmu šim koncertam dot citu virzienu. Esmu izraudzījies parādīt dažas savas kompozīcijas no dažādiem saviem ierakstiem, īpaši fokusējoties uz vokālu un dziedāšanu. Skanēs dziesmas, kuras esmu sacerējis dažādos savas mūziķa karjeras posmos no mana pirmā CD (The Call, 1994, izdots apgādā Criss Cross) līdz nesen izdotajam Superconductor. Koncertprogrammā ir pat divas pavisam jaunas dziesmas, kuras Latvijā piedzīvos pirmatskaņojumu. Tās neviens vēl nav dzirdējis. 

Ko varam gaidīt no tikšanās ar solisti, dziedātāju Sabīni Šubu?

Sabīne visvairāk zināma kā elektropopgrupas Brazilian Girls vadošā dziedātāja. Viņa ir ļoti harismātiska skatuves māksliniece, viņa ne tikai dzied, bet arī pati sacer mūziku. Viņai ir brīnišķīga, skaista balss, un, kaut arī viņas saknes un pamats ir džezs, viņa spēj arī ļoti labi dziedāt popmūziku. Viņa bija mana pirmā izvēle šīs sērijas koncertiem. 

Kas jums pašam ir visinteresantākais, aizraujošākais jūsu mūziķa gaitās? Kur redzat lielāko izaicinājumu? 

Visinteresantākais mūziķa dzīvē ir tas, ka tava dzīve nekad nav garlaicīga. Vienmēr ceļoju uz arvien jaunām vietām, muzicējot tiekos ar arvien jauniem cilvēkiem. Visizaicinošākais aspekts ir, kā pamosties nakts vidū pēc vienas stundas miega, lai laikā paspētu ierasties lidostā, kur jābūt jau plkst. 5.30. Tieši šādi man nācās ceļot šorīt pat!

Kas jūs pamudināja kļūt par mūziķi, džeza saksofonistu? Vai ar šo izvēli konkurēja arī interese par citām jomām? Vai saksofons ir jūsu pirmais un vienīgais mūzikas instruments?

Par mūziķi kļuvu septiņu gadu vecumā. Sākumā spēlēju vijoli, tam iedvesmoja dzirdētā Baha vijoļmūzika. Bet tad nonācu saksofona un džeza vilinājuma varā. Spēlēju arī ģitāru un klavieres. Biju kādu laiku arī ļoti aizrāvies ar improvizācijas teātri – ar improvizācijas komēdiju. Tā man iemācīja nekad neatteikties no acumirkļa idejas, pat ja tā šķiet neveiksmīga. Improvizācijas teātrī iemācījos vienmēr ieklausīties pašreizējā brīdī un pārtvert visas idejas, kuras piedāvā kopspēles partneri. 

Ar ko jūs vilina elektroniski sintezētā skaņa un elektriskais pūšaminstruments EWI?

Man vienmēr ir patikuši neparasti skanējumi. Tieši tāpēc pirms dažiem gadiem sāku eksperimentēt ar EWI. 

Kādu mūziku esat iecienījis kā klausītājs?
Labu mūziku!

Lūgts minēt savu favorītu – saksofonistu, jūs nosaucāt 14 lielmeistarus no Džona Koltreina līdz Kenijam Garetam. Bet kuru džeza mūziķi (vispār) vai grupu vērtējat visaugstāk? Kāda muzicēšana un mūzikas filozofija ir jūsu ideāls? 

Viena no manām vismīļākajām grupām ir Weather Report. Šie mūziķi apvienoja džezu ar roku, fanku un pasaules tautu mūzikas ritmiem. Viņu kompozīcijas bija izcilas, vienkārši apbrīnojamas, un improvizācijas tajā savijās un integrējās tik dabiski un nemanāmi, ka tas viss šķita jau maģiski. 

Kas jūs iedvesmo ārpus mūzikas?

Smeļu iedvesmu no izlasītajām grāmatām un redzētajām filmām, taču arī no savas personiskās dzīves. Milzīgs iedvesmas avots man ir mīlestība. Dažreiz saceru mūziku par vietām, kur esmu bijis, vai par to, ko esmu piedzīvojis. Dažreiz manas dziesmas ir stāsti par sastaptajiem cilvēkiem vai arī šīs dziesmas ir mani veltījumi viņiem. 

Kādā virzienā vēlaties izpausties tuvākajā nākotnē?

Vēlos vēl vairāk sadarboties ar citiem mūziķiem un radīt arvien brīnišķīgāku mūziku. Vēlos turpināt pats iedziļināties elektroniskajā mūzikā, kā arī producēt citu mākslinieku radošo veikumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja