Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Galantes talanti - mūsu dārgakmeņi

Dziedātāja Inese Galante kopā ar domubiedriem, kuri sapulcējušies viņas vārdā nosauktajā fondā, uzsāk jaunu, nākotnē vērstu iniciatīvu, izsludinot vērienīgu konkursu Ineses Galantes Talanti.LV.

Pērn izveidotais fonds šo konkursu rīko, turpinot jau iepriekš aizsākto misiju atbalstīt klasisko mūziku, atklāt un atbalstīt talantīgus izpildītājmāksliniekus Latvijā, veicināt bērnu un jauniešu profesionālo interesi par klasisko mūziku, motivēt un iedrošināt attīstīt savu talantu. Rīkotāji uzsver, ka tas būs pirmais šāds konkurss klasiskās mūzikas žanrā Latvijā, kur meklēs un prezentēs labākos no labākajiem, lai Latvija varētu iepazīt un lepoties ar saviem patiesajiem dārgakmeņiem - saviem talantiem.

"Talantiem ir nepieciešams atbalsts, uzmanība, iespējas un novērtējums. Mūsu fonds darīs visu iespējamo, lai par jaunajiem talantiem uzzina gan Latvijā, gan pasaulē," sola Inese Galante. Rīkot šādu konkursu pasaulē pieprasīto, nu jau gadiem Vācijā dzīvojošo dziedātāju rosinājusi vēlme dot talantiem dzimtenē to, ko savulaik pati saņēmusi - mīlestību, iedrošinājumu, atbalstu, labus skolotājus. Viņa pati to apzīmē vienkāršāk: "Talantīgajiem bērniem un jauniešiem jānonāk labās rokās." Sevišķi būtiski tas ir tieši klasiskajā mūzikā, kuru dziedātāja salīdzina ar dakteri, kurš dod interesi un spēku dzīvot tālāk.

"Mēs gribam būt tāda muzikālā aptieka," saka Galante, kura pirms savas mākslinieces karjeras bija diplomēta farmaceite. Teiktais attiecas gan uz mūzikas dziedinošo varu, gan rūpību, ar kādu tiks vērtēti jauno talantu konkursa dalībnieki.

Konkurss notiks gan klasiskās, gan džeza mūzikas kategorijās, un abās šajās kategorijās var piedalīties gan vokālisti (bez vecuma ierobežojuma), gan instrumentālisti (mūzikas skolu, vidusskolu audzēkņi). Tas risināsies trijās kārtās visā Latvijā, kulminējot ar finālu Rīgā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā 18. maijā. Lai piedalītos, jāsāk ar videoieraksta izveidošanu, atskaņojot līdz 10 minūšu ilgu brīvas izvēles priekšnesuma programmu, kura saiti (YouTube) līdz 31. martam jāpievieno elektroniskajai anketai konkursa mājaslapā www.inesesgalantestalanti.lv. "Mums nevajag Holivudas filmas, derēs pašu spēkiem mobilajā telefonā veikti ieraksti. Galvenais - lai žūrijai rastos pirmais priekšstats par pretendentu," iedrošina Inese Galante. Labākos aicinās uzstāties konkursa pusfinālā četrās Latvijas pilsētās - Cēsīs, Ventspilī, Rēzeknē un Rīgā. Tur jau būs jāsacenšas 15 minūšu brīvas izvēles muzikālajā sniegumā. (Noklausīšanās notiks Rīgas 3. mūzikas skolā 6. un 9. maijā, Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolā 7. maijā, Ventspils mūzikas vidusskolā 8. maijā un Alfrēda Kalniņa Cēsu mūzikas skolā.)

Konkursu vērtēs profesionāla žūrija, kā galvenos kritērijus izvirzot muzicētāja personību, repertuāra izvēli, māksliniecisko izpildījums un arī tehnisko varēšanu.

Kur konkurss, tur arī balvas. Visās konkursa kategorijās tiks pasniegti godalgoto laureātu diplomi. Pirmo triju vietu ieguvējiem būs arī naudas balvas - 500, 300 un 100 EUR. Turklāt pirmo trīs vietu ieguvēji katrā kategorijā iegūs arī mācību stipendiju 100 EUR mēnesī uz pusgadu. Visnozīmīgākā balva visu četru kategoriju uzvarētājiem būs uzaicinājums šovasar augustā uzstāties festivālā Summertime - aicina Inese Galante Dzintaru koncertzālē. Paredzētas ne tikai žūrijas piešķirtās vietas, arī publikas simpātijas balva - to noteiks skatītāju balsojums internetā. Publikas faorīts saņems 500 EUR vērtu ceļojuma dāvanu karti kāda mūzikas pasākuma apmeklējumam.

Konkursu organizē Ineses Galantes Fonds sadarbībā ar Olainfarm un ar Rietumu bankas labdarības fonda atbalstu. Savukārt sadarbība ar Latvijas Pašvaldību savienību palīdzēs konkursam izskanēt visā Latvijā. Nolikums un papildu informācija par talantu konkursa norisi ir pieejama konkursa mājaslapā www.inesesgalantestalanti.lv. Tajā jau 15. aprīlī tiks publicēti pusfinālam izvirzītie konkursa video.

Top komentāri

Juhans
J
Katrs cilvēks ir talantīgs, bet, ja nav blakus gudru vecāku, tad talanti paliek vielumaiņai.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja