Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kā ābeļdārzs ir Latvijas brīvība

Noslēdzot Latvijas valsts simtgades varonības un veidošanās gadu, 23. novembrī pasaules pirmizrādi piedzīvos dzejnieces Māras Zālītes un komponista Jāņa Lūsēna muzikālā poēma Kā ābeļdārzs ir brīvība. Tā notiks Jelgavā, kur pirms simts gadiem tika uzveikts Bermonta karaspēks un nosargāts tautas sapnis par brīvu Latviju.

Skatītāji aicināti jaundarbu novērtēt Jelgavas Kultūras namā 23. novembrī plkst. 12.00 un 16.00. Valda Butāna diriģētajās izrādēs piedalās Dailes teātra aktieri – Jelgavā dzimušais un augušais Artūrs Skrastiņš un Ilze Ķuzule-Skrastiņa –, operdziedātāja Kristīne Zadovska, solisti Zigfrīds Muktupāvels, Daumants Kalniņš un Andris Ērglis. Dziedās jelgavnieki – panākumiem bagātais meiteņu koris Spīgo un jauktais koris Balti, kā arī vīru koris Frachori no Rīgas. Uzveduma režisors un scenogrāfs ir Reinis Suhanovs.

"Tās dvēseles stīgas, kas vibrē Māras dzejā un pasaules notikumu redzējumā, iekustina arī manu radošo garu, katrreiz iedzīvinot arvien jaunas skaņas, motīvus un krāsas. Īpaši tuva mums abiem ir latviskā piederības sajūta. Gan vēsturi vētījot, gan sapņus par Latviju izrakstot," komponists Jānis Lūsēns stāsta par sadarbību ar Māru Zālīti. Tā bijis izrādēs Sfinksa, Indriķa hronika, Kaupēn, mans mīļais, Meierovics, Mistērija par sapni un mīlestību. "Mūsu kopdarbi ir izspēlēti simtiem reižu, un skaņdarbi dzīvo un tiek dziedāti vēl šodien. Ticu, ka mūsu jaunais darbs Kā ābeļdārzs ir brīvība ir skaists, emocionāli dziļš un pacilājošs turpinājums līdz šim jau kopā radītajam," saka J. Lūsēns. Viņš arī muzicēs instrumentālajā grupā kopā ar Hariju Gūtmani, Eviju Mundeciemu, Maritu Karpu, Latvīti Cirsi, Jāni Ozoliņu un Jāni Lūsēnu junioru.

"Ideja nāca no Jelgavas, mūs uzrunāja jau pirms vairākiem gadiem. Bermonta pēdējā atrašanās vieta līdz pat 1919. gada 21. novembrim bija Jelgavas pils. Viņa karaspēks plosījās visā apkārtnē, nežēlīgi izturējās pret civiliedzīvotājiem – meta akās, dūra, kāra, nodedzināja mājas un sējumus. Posts bija neaprakstāms. Tikai tad, kad mūsu puiši viņus padzina, Latvija kļuva pa īstam brīva," stāsta Māra Zālīte. Viņa atzīst: "Maigām dzejniecēm šī tēma ir ļoti grūta, gribējās raudāt un rakstīt rekviēmu, nevis poēmu. Izrādes fināla dziesma ir atsauce uz 1915. gadu, kad Kārlis Skalbe, Atis Ķeniņš un citas kultūras personības aicināja izklīdušo tautu atgriezties dzimtenē. Domāju, ka arī šodienas Latviju apdraud iedzīvotāju trūkums. Joprojām arī nespējam būt vienoti." Līdzās varoņu godināšanai poēmā īpaši izcelta liriskā mīlestības līnija. Tēmējot uz lokālo un aktualizējot ar Mīlestības aleju Jelgavā saistīto seno mīlas un draudzības stāstu, poēmā atainotie notikumi un tēli pāraug vispārnacionālajā.

Top komentāri

Paulas Jēger-Freiman rēgs
P
Latvijā ir uzceltas veselas TRĪS glaunas koncertzāles, bet Lūsēna un Zālītes kopdarba (nevis kaut kādas Eiropas pažobeles, bet gan ak jel palūk tik) PASAULES pirmizrāde notiks kultūras namā Jelgavā! [Kundzei Lūsiņai, kura maizi pelna rakstot VALSTS valodā - nu, ko vispār latviski nozīmē "pasaules pirmizrāde" verdziski burtisko pārcēlumu no angļu valodas neskaitot??? Arī angliski, starp citu, "world premiere" skan tukši un pompozi, izņemot, ka angļvalodīgiem iestudējumiem ir cerība izplatīties anglofonajā pasaulē, kas tomēr ir, atvainojos, drusku lielāka par latviski runājošo...]
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja