Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Karels Marks Šišons. Riskantu eksperimentu nebūs

Karels Marks Šišons sāks pirmo sezonu LNSO galvenā diriģenta statusā

"Ir krīze vai nav, es uzskatu, ka mans un orķestra uzdevums ir ar savu muzicēšanu ļaut mūsu koncertu klausītājiem aizmirst par viņu dzīves problēmām vismaz uz pāris stundām. Pavisam vienkārši: mūzika ļauj cilvēkiem atbrīvoties no reālās dzīves īstenības un raizēm. Pabūt citā pasaulē un izbaudīt šo brīdi. Gribu uzsvērt, ka deviņos gados, kopš esam sadarbojušies, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) kvalitāte ir ievērojami augusi," saka tā jaunais galvenais diriģents Karels Marks Šišons. Viņš noslēdzis darba līgumu uz trim gadiem un priecājas, ka "orķestra līmenis nav salīdzināms ar to, kāds bija pirms desmit gadiem". "Turklāt orķestris ir kļuvis par ļoti saliedētu vienību ar kopīgu, skaidru mērķi, kas rūp ikvienam mūziķim. Neraugoties uz grūtajiem laikiem, darba stundās problēmas paliek ārpusē, orķestrī nav negatīva noskaņojuma. Tas ir ļoti svarīgi, lai orķestris spētu veikt savu misiju. Vissvarīgākais — es jūtu, ka orķestrim tagad ir sava identitāte. Ir mainījusies attieksme — neviens vairs nav stresa varā, visi muzicē atraisīti un pārliecinoši. Tas arī man ļauj paveikt vairāk," atzīst K.M.Šišons. Lai arī LNSO mūziķu skaits ir krīzes apcirpts, diriģents jau pirmajos mēģinājumos sastapis augstu spēles kvalitāti. Tā tiks likta lietā sezonas atklāšanas koncertā 25.septembrī Lielajā ģildē, kur Šišons un LNSO muzicēs kopā ar vijolnieku Gidonu Krēmeru. Viņš būs Dmitrija Šostakoviča 2.vijoļkoncerta solists. Īpaša intriga ir Andra Dzenīša jaundarba Postlūdija. Ledus pasaules pirmatskaņojums. Jaunums LNSO repertuārā ir arī Manuela de Faljas Otrā svīta no baleta Trīsstūrene. Lai parādītu, ko orķestris spēj, programmā iekļauta Igora Stravinska orķestrāli krāšņā svīta no baleta Ugunsputns. "Es ceru, ka klausītāji orķestra priekšnesumā izjutīs, ka katram komponistam ir sava raksturīga skaņa," piebilst K.M.Šišons.

Ambiciozais koncerta nosaukums Jauna ceļa sākums attiecināms uz visu gaidāmo LNSO darba sezonu, kas piedāvā lielu repertuāra un personību dažādību, līdzsvaro klasiku, jaunumus, Latvijas mūziku, nopietno, izklaidējošo. "Taču riskantu eksperimentu nebūs, valsts galvenā simfoniskā vienība nav izmēģinājumu poligons," skan galvenā diriģenta pārliecība. Viņš to nostiprinājis jau iepriekš, vēl būdams LNSO Goda viesdiriģents. K.M. Šišons, kurš ne tikai Rīgā, bet arī Vīnē diriģējis E.Dārziņa Melanholisko valsi, nu pirmatskaņos mūsdienu latviešu mūzikas jaundarbu. "Introverts, īsti ziemeļniecisks," K.M.Šišons vērtē A.Dzenīša opusu Postlūdija. Ledus. Novembrī viņš to diriģēs arī Štutgartē, koncertā, ko raidīs SWR. "Uzskatu, ka mans uzdevums ir ne tikai diriģēt sezonā septiņas vai astoņas orķestrim būtiskas programmas, bet arī koncertus, kas svarīgi Latvijas nācijai, kā arī starptautiski popularizēt gan orķestri, gan latviešu mūzikas kultūru," K.M.Šišons Boloņā ar Teatro Comunale orķestri 2010.gada martā atskaņos E.Dārziņa Melanholisko valsi, savukārt Vīnes Radio simfoniskā orķestra Ziemassvētku koncertam gatavo Ādolfa Skultes Horeogrāfisko poēmu. Pārsteidzošs, svaigs sezonas piedāvājums Rīgā īsti Šišona garā ir 18.novembra valsts proklamēšanas svētkiem veltītais koncerts... valša ritmā! Īpašs notikums būs Vinčenco Bellīni operas Puritāņi (15., 17.aprīlī) koncertiestudējums, kura atslēgas figūra ir soprāns Marina Rebeka. LNSO programmas krāšņos Elīna Garanča, Kristīne Opolais, vijolniece Vineta Sareika, čellisti Kristīne Blaumane un Aleksandrs Kņazevs, altists Maksims Risanovs, pianists Vestards Šimkus. Taču prioritāte esot "viesdiriģenti, kuri dara orķestri arvien labāku". Pēc ilgāka laika pie LNSO viesosies izcilais Krievijas diriģēšanas vecmeistars Jurijs Simonovs, diriģēs jaunā lietuviešu zvaigzne Modests Pitrens, Žerārs Korstens, ievērojamais Bēthovena simfoniju interprets Hartmūts Hēnhens.

Dīvu vakarā, ko 30.aprīlī diriģēs Kristofs Eberle (bijis gan Mozarteum, gan Zalcburgas operas galvenais diriģents), dziedās Kristīne Opolais, spēlēs flautiste Dita Krenberga un arfiste Patrīcija Karčāni. Diriģēs arī latvieši Andris Veismanis, Andris Poga un Andris Vecumnieks, bet daudzveidībai — koncerts ar dīdžeju, svinot komponista saksofonista Nika Gothama jubileju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja