Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Lāčplēša dienā Dzintaru koncertzālē muzicēs pianiste Arta Arnicāne

Dzintaru koncertzālē 11. novembrī plkst. 18.00 Lāčplēša dienas koncertā uzstāsies Šveicē dzīvojošā latviešu pianiste Arta Arnicāne. Poētiskajai programmai māksliniece izvēlējusies 20. gadsimta sākuma impresionisma un vēlīnā romantisma skaņdarbus.

Spēja aizraut klausītājus un radīt īpašu koncerta atmosfēru ir nodrošinājusi pianistes Artas Arnicānes koncertdarbību un pieprasījumu pēc mākslinieces radošajiem projektiem daudzviet Eiropā. Interpretāciju dvēseliskais siltums savienojas ar izsmalcinātu inteliģenci, ļaujot mūziķei sasniegt ikvienu klausītāju gan no skatuves lielās koncertzālēs, gan šaurā kamermūzikas cienītāju lokā.

Programmā skanēs viena no latviešu klaviermūzikas virsotnēm, Jāņa Mediņa Dainas klavierēm – dzirdēsim pirmās 12 dainas. Lai arī apjomā nelielas, latviskas prelūdijas, tās izceļas ar emocionālo ietilpību un teju orķestrālo skanējumu, liriskai jūsmai mijoties ar dramatisku episkumu un senatnīguma elpu.

Bohuslavs Martinū bija viens no divdesmitā gadsimta čehu mūzikas milžiem, savā daiļrades ceļā pievēršoties gan romantisma, gan modernisma estētikai. Komponista agrīnā svīta Taureņi un paradīzes putni ēteriski un gaisīgi ataino grafiķa Maksa Švabinska gleznās redzētās lidojošās būtnes.

Skaņu peizāžista, franču impresionista Kloda Debisī muzikālo iztēli iekvēlināja netverami tēli un krāsu pasaule. Cikls klavierēm Estampi atspoguļo Debisī klaviermūzikas stilu ar tās sapņaino atmosfēru un gleznainumu, vedot mūs ceļojumā uz Tālajiem Austrumiem, Spānijas vidieni un atpakaļ uz Franciju. Bet Debisī laimīgākais klavieru darbs Prieka sala pievēršas rokoko mākslinieka Žana Antuāna Vato mūžīgās mīlas paradīzei gleznā Svētceļojums uz Kitēras salu.

"Pianistes Artas Arnicānes spēlei piemīt gan nevainojama virtuozitāte un plaša skaņas nianšu palete, gan spēja ik mirkli pārsteigt, tādējādi piesaistot ausi visā klausīšanās ilgumā." – Orests Silabriedis, Mūzikas Saule, 1/2011.

Arta ir sešpadsmit izpildītājmākslas konkursu laureāte un neskaitāmu speciālbalvu ieguvēja. Īpaši spilgti Arta sevi pieteica 2010. gadā, iegūstot augstākās godalgas pianistu konkursos Šveicē, Anglijā, Polijā un Spānijā. Vēl pēc gada Arta kļuva par starptautiskā konkursa Prāgas pavasaris uzvarētāju, kam sekoja virkne piedāvājumu uzstāties Čehijas un Šveices pilsētās rīkotajos koncertos un festivālos, būtiski sekmējot pianistes starptautisko atpazīstamību.

Arta ir studējusi pie ievērojamiem mūziķiem - profesoriem Teofīla Biķa un Sergeja Osokina Latvijā, pie Normas Fišeres Anglijā un pie Homero Frančeša Šveicē. Ar izcilību ir absolvēta Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija, Skotijas Karaliskā konservatorija un Cīrihes Mākslu universitāte, kopumā iegūstot četrus atskaņotājmākslas maģistra grādus un studiju cikla noslēgumā Cīrihē tiem pievienojot Mūzikas pedagoģijas maģistra diplomu (2012). Patlaban Arta pasniedz klavierspēli jaunajiem talantiem Cīrihes Mūzikas Konservatorijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja