Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Lai cirvi var pakārt

Divas nedēļas pēc jaunā albuma izdošanas Rīgā uzstāsies Trikijs – viens no Bristoles triphopa pamatlicējiem

Lai klausītos Trikiju gaišā dienas laikā, būs vajadzīgi tumši aizkari vai žalūzijas, ar ko logus aizvērt tik cieši, ka pa tiem neiespīd kāds saules stariņš. Līdzīgi kā bērnības šausmu spēlē, kad bija jānostājas pilnīgā tumsā pie spoguļa, jānoskaita "divpadsmit mēneši, parādies" tieši tikpat reižu un jāgaida, ka no turienes izlidos zelta zobens un nogalinās visus telpā esošos. Parasti nekas nesanāca, un zinātāji, kuri bija tādi paši bērni, skaidroja, ka gan jau pa kādu šķirbu tomēr iespīdējusi gaisma.

Trikija gadījumā vēlams arī, lai telpas būtu tā piedūmotas, ka cirvi var pakārt. Un jāpārbauda balss, lai ir Trikijam raksturīgais krekšķis, kā cenšoties kaut ko paust pēdējiem spēkiem. Pats tagad jau slavenais mūziķis bērnībā aizrāvies ar vecām šausmu filmām, jo tās atšķirībā no mūsdienu datoršausmenēm likās pavisam īstas.

Mums bērnībā atlika tikai iztēle un spoguļi tumsā, bet Trikijs šajā ziņā bija privileģēts – viņam vecmāmiņa ļāva neiet uz skolu un skatīties šausmu filmas. Tas atstāja dziļas pēdas nākamā mūziķa attieksmē pret pasauli, tāpat kā mātes pašnāvība, kad viņam bija tikai četri gadi, un tīņa gados pavadītais laiks cietumā – viņš bija sapinies ar bandu, kas zaga mašīnas un iesaistījās kautiņos. "Cietums bija patiesi lielisks. Es nekad tur neatgriezīšos," viņš teicis kādā intervijā.

Bristolē pietrūkst elpas

Trikijam nepatīk atgriezties arī dzimtajā Bristolē. Pirms dažiem gadiem tur aizbraucis Ziemassvētkos, un viņu piemeklējusi astmas lēkme. Pats domājis, ka droši vien kaut ko sliktu apēdis, bet mūziķa vecākā meita Meizija, kuras māte ir Trikija kādreizējā muzikālā partnere dziedātāja Martina Toplija-Bērda, zinājusi īsto izskaidrojumu: tas viss Bristolē pavadītās bērnības pārdzīvojumu iespaidā. Par astmu, kuras nomocīta sevi aizsaulē aizsūtīja Trikija māte, un smago bērnību viņš stāsta sava jaunā albuma Skilled Mechanics dziesmā Boy. Patiesībā tas ir ne vien albuma, bet Trikija jaunā muzikālā projekta nosaukums, kurā piedalās viņa ilggadējais muzikālais kompanjons DJ Milo. Nosaukums aizgūts no kādas dokumentālās filmas par spiegiem, kurā izbijis CIP aģents tā dēvējis algotus slepkavas. Trikijam, tas, protams, ļoti paticis.

Albumā ir divas kaverversijas – Diving Away ir Trikija reiz kopīgas turnejas laikā iepazītās grupas Porno for Pyros dziesma Porpoise Head, savukārt balādes Bother autors ir nesen Viļņā daudzu latviešu redzētās grupas Slipknot solists Korijs Teilors. Abas tās dzied Trikija ilggadējais bundzinieks Lūks Heriss, par kura vokālajām spējām boss uzzinājis tikai nesen. Nejauši izdzirdot, kā viņš savā nodabā dzied ģērbtuvē turnejas laikā, Trikijs iegājis pie viņa un teicis, ka nākamajā albumā būs jādzied.

Pazīstami motīvi

Trikijs savos skaņdarbos mēdz likt atsauces uz sev tīkamiem zināmiem gabaliem. Jaunā albuma gabala Well pamatā ir nepārprotams sintezatora motīvs no The Cure dziesmas A Forest; savulaik Hell Is Round the Corner pa riņķi griezās fragments no Portishead dziesmas Glory Box instrumentālā pavadījuma. Jo arī Portishead ir no Trikijam tik sāpīgās Bristoles, tāpat kā vēl vieni triphopa pionieri Massive Attack, kuru debijas albuma Blue Lines (1991) ierakstā viņš piedalījies un arī vēlāk – 2013. gadā – aicināts uz sadarbību, bet tā tomēr neesot izdevusies, kā iecerēts, jo, pēc Trikija teiktā, viens no Massive Attack pamatdalībniekiem Daddy G esot bijis pārāk augstprātīgs. Droši vien tā stadionu superzvaigzne jūtas salīdzinājumā ar kādreizējo grupas biedru, kurš joprojām ir tik brīvā underground lidojumā, ka var koncertā kūpināt kāsi uz skatuves. Jāpiebilst, ka tikko iznākušajā Massive Attack minialbumā Ritual Spirit ir iekļauta kompozīcija Take It There, kas tapusi kopā ar Trikiju.

2014. gadā festivālā Positivus Salacgrīvā Trikijs pirms došanās pie mikrofona ietina skatuvi pamatīgā marihuānas dūmu mākonī, uzgriezis publikai muguru, ik pa brīdim vien dusmīgi paskatoties uz dejojošo vokālisti un pēc tam beidzot viņai pievienojoties, lai sniegtu tā gada festivāla hipnotiskāko koncertu.

Sestdien, 6. februārī, Trikijs atgriezīsies Latvijā, lai uzstātos koncertzālē Palladium divas nedēļas pēc sava jaunā albuma iznākšanas, kura pirmajam singlam Beijing to Berlin ir deju zāļu hita potenciāls, lielā mērā pateicoties ķīniešu reperes Ivy izteiksmīgajam riot girl vokālam. Jāatgādina, ka iepriekš Trikija albumos kā vokālistes piedalījušās tādas zvaigznes kā Nena Čerija, PJ Hārvija un Bjorka.

Trikijs
Klubā Palladium Rīga 6.II plkst. 20
Iesilda Gas Of Latvia un DJ Monsta
Biļetes Biļešu servisa tīklā EUR 25 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja