Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Mums sava seja ir jānotur. Festivāls Rīgas ritmi 2024 piedāvā māksliniekus, kurus publika neaizmirst

24. starptautiskais improvizācijas, džeza un globālās mūzikas festivāls Rīgas ritmi norisināsies no 3. līdz 6. jūlijam, un galvenā koncertvieta arī šoreiz būs Rīgas Doma dārzs. Tur 4. un 5. jūlijā uzstāsies galvenie viesmākslinieki – Lielbritānijā dzīvojošais itāļu ģitārists Antonio Forčione, itāļu bandoneonists Daniēle di Bonaventura, kurš šoreiz muzicēs kopā ar kamerorķestri Sinfonietta Rīga, kubiešu pianists Horhe Lūiss Pačeko un amerikāņu dziedātājs Hosē Džeimss.

"Šie mums vienmēr ir svētki," priecājās ilggadējais festivāla mākslinieciskais vadītājs Māris Briežkalns. "Festivālā būs vairāki nozīmīgi notikumi – tiem mūziķiem, kuri uzstāsies Noasā, iznāk jaunas plates, Rīgas Doma dārzā uzmirdzēs amerikāņu zvaigzne Hosē Džeimss kopā ar ne mazāk spožu pavadošo grupu, turpat uzstāsies lieliskais bandoneonists Daniēle di Bonaventura, kurš pats arī diriģēs mūsu kamerorķestri Sinfonietta Rīga, muzicēs ģeniālais Antonio Forčione, kurš ir ne tikai lielisks ģitārists, bet arī tik tiešām prot komunicēt ar publiku. Visi trīs šie mākslinieki ir jau viesojušies un ir spilgtas, unikālas personības, kuras publika, reiz sastapusi, nevar aizmirst. Pirmoreiz Rīgā būs jaunā kubiešu pianisma zvaigzne Horhe Lūiss Pačeko, kurš arīdzan ir lielisks šovmenis plus vēl dziedātājs, tādēļ – nāciet un izbaudiet fantastisku mūziku!"

 

Rīgas ritmi arī Noasā un viesnīcās

Rīgas ritmi 2024 koncerti notiks arī kultūras centrā Noass, kur 6. jūlijā savu mākslinieku uzstāšanos piedāvās izdevniecība Jersika Records. Tur savas jaunās programmas cels priekšā klarnetista Indriķa Veitnera un vibrofonista Ērika Mieža kvartets, trombonista Vadima Dmitrijeva kvartets un saksofonista Toma Rudzinska kvartets.

Lounge Fenikss telpā viesnīcā Aston Hotel Riga no 3. līdz 6. jūlijam muzicēs pianista Matīsa Žilinska trio, arfistes Elizabetas Lāces projekts Jazz Meets Harp, Nīderlandē dzīvojošās ģitāristes Ellas Zīriņas trio un ģitārists Reinis Jaunais kopā ar čellisti Ernu Daugavieti.

Visas četras festivāla dienas koncerti notiks arī Riga Jazz Lounge viesnīcā Radisson Blu Latvija, kur uzstāsies dziedātāja Jūlija Zakirova, Ellas Zīriņas trio, Indriķa Veitnera un Ērika Mieža kvartets un pianista Klāva Ābola kvintets. Turpat katru vakaru sekos jam session. Galveno viesmākslinieku meistarklases kā arvien norisināsies Latvijas Radio 1. studijā 4. un 5. jūlijā.

"Noteikti aicinu ikvienu festivāla laikā doties arī uz mākslas centru Noass, jo tur uz Jersika Stage piedāvāsim trīs Latvijas mūziķu vadītu, bet arī starptautisku kvartetu programmu," aicina izdevniecības Jersika Records vadītājs Mareks Ameriks. "Piemēram, Ērika Mieža un Indriķa Veitnera kvartetā uzstāsies arī viens no vadošajiem Lietuvas ģitāristiem Pranass Kentra. Visi kopā mūsu studijā jau ir ieskaņojuši savu debijas albumu, kas tiks izdots rudenī. Toties jaunās trombona spēles zvaigznes Vadima Dmitrijeva kvarteta plate Integration! gan tiks izdota tieši koncerta dienā – 6. jūlijā. Toma Rudzinska kvartets tikmēr ierakstījis jaunu albumu Latvijas Radio 1. studijā, un dienasgaismu tas ieraudzīs gada beigās. Visos trijos koncertos klausītāji varēs dzirdēt mūziku no šīm jaunajām platēm." Starp koncertiem Andris Ameriks no lentēm atskaņos autentiskus ierakstus no leģendārā festivāla Vasaras ritmi, kurš savā ziņā bija Rīgas ritmu priekštecis.

Rīgas domes Kultūras komisijas vadītājs Dāvis Stalts atklāja, ka dome palielinājusi festivālam piešķirto finansējumu un cer to palielināt arī nākamgad. Īpaši uzsverot festivāla ilglaicīgumu un ilgtermiņa sadarbību ar Rīgas pašvaldību, kā galvenos aspektus viņš izcēla festivāla starptautisko mērogu un kultūrizglītojošo nozīmi. "Šajā skaņu un trokšņu pasaulē, kas mūs ir pārņēmusi, ir ļoti nepieciešams dot cilvēkiem iespēju atpazīt kvalitatīvu mūziku. Šis festivāls ir izaudzinājis jau vairākas paaudzes ar mūzikas lietpratējiem, kas spēj atpazīt kvalitāti. Nākamgad festivāls svinēs lielu jubileju, un uzskatu, ka tam ir jābūt jauna uzrāviena gadam. Tās varētu būt jauna veida iespējas un izaicinājumi, kā Rīgas pašvaldība var sadarboties ar festivālu lielākos mērogos."

Festivāla pastāvīgajiem atbalstītājiem TELE2 šogad piepulcējies uzņēmums Balticovo, kura komunikācijas un attīstības direktors Toms Auškāps pat nodemonstrēja klātesošajiem "šeikerīti" olas izskatā. "Festivālā noteikti izdomāsim kādu jauku mūziķu interakciju ar klausītājiem, kurā šādas olas varēs arī likt lietā. Jūtamies pagodināti iestartēt šāda festivāla draugu lokā un atbalstīt kvalitatīvas mākslinieciskās vērtības."

Mūzikas festivāls Rīgas ritmi ir viens no vadošajiem improvizācijas, džeza un globālās mūzikas festivāliem Baltijā, plaši pazīstams arī Eiropā un pasaulē. Divarpus desmitgažu laikā festivāls ierakstījis Rīgas vārdu globālās un džeza mūzikas kultūras tūrisma ceļvežos. Novērtējot māksliniecisko programmu un organizatoriskās kvalitātes, kā arī nozīmību starptautiskajā apritē, Eiropas Festivālu asociācija arī šogad piešķīrusi festivālam Rīgas ritmi prestižo kvalitātes zīmi EFFE Label. Festivālu organizē fonds Mūsdienu mūzikas centrs. Tikai… tā birojs šobrīd atrodas mākonī, nevis fiziskā telpā. "Darba telpu mums vairs nav, tomēr komandai ir jāsatiekas klātienē. Sēžam, runājam, un tad pēkšņi rodas idejas. Mākonī idejas nerodas," secina Māris Briežkalns. Gaidāmā festivāla programma par ideju trūkumu gan neliecina.

Biļetes uz festivāla maksas koncertiem Rīgas Doma dārzā un kultūras centrā Noass nopērkamas servisā Biļešu paradīze.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielo kapu metu konkursā nolemj nepiešķirt pirmo vietu

Lielo kapu metu konkursa starptautiskā žūrija atzinusi, ka neviens no pieciem iesniegtajiem darbiem nav izstrādāts tādā kvalitātē un gatavības pakāpē, lai varētu atzīt, ka ir iegūta spēcīga ideja L...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja