Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +3 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

"Mūsdienu popzvaigznēm ir jābūt lētām, un es nespēju piespiest sevi tāda būt." Rošīna Mērfija aicina dejot

Ekstravagantā īru dziedātāja un stila ikona Rošīna Mērfija, kura savulaik guvusi popularitāti kā elektroniskās popmūzikas dueta Moloko dalībniece un hitu Sing It Back un The Time Is Now izpildītāja, laidusi klajā piekto soloalbumu Róisín Machine

Jaunajā albumā viņa turpina eksperimentus ar teatralizētu diskomūziku, elektronisko soulmūziku un deep house ritmiem. Tikpat labi Rošīnas balsij piestāv džezs un gospeļi – to ietekme viņas mūzikā arī ir jūtama. Galvenais dziesmu vēstījums ir individuālisms un brīvība – tas ir tieši tas, kas mums tagad ir nepieciešams, uzsver kaislīgā māksliniece.

Publikācijā par jauno albumu laikraksts The New York Times raksturo Rošīnu Mērfiju kā "dziedošo Tildu Svintoni". Šim apzīmējumam noteikti piekritīs Latvijas klausītāji, kuri apmeklējuši mūziķes koncertus Rīgā. Skatuves priekšnesumos viņa saplūdina mūziku un modi un meistarīgi nodibina saikni ar auditoriju, iesaistot klātesošus savā neprātīgajā karnevālā.   

"Nedomāju, ka pašlaik iederos popzvaigžņu pasaulē. Ja es būtu tāda kā Roxy Music vai Deivids Bovijs, varbūt es iederētos. Mūsdienās popzvaigznēm ir jābūt lētām, un es nespēju piespiest sevi tāda būt," apgalvo Rošīna. No pašlaik populārajiem mūziķiem viņa izceļ Billiju Eilišu: "Viņa parādījās no nekurienes, un ceru, ka Billija neliks mums vilties."    

Kopš agras jaunības Rošīna Mērfija dzīvo Anglijā. Klubu kultūru viņa ir iepazinusi Mančestrā un Šefīldā, un deju mūzika caurstrāvo visu viņas daiļradi. Rošīnas radošuma saknes ir meklējamas Šefīldas avangarda kultūrā – 80. un 90. gados tur tapa novatoriska mūzika, notika eksperimenti ar jaunajām tehnoloģijām.

Savu pieeju mūzikai Rošīna uzskata par konceptuālu. Dziesmas, kas ir iekļautas albumā Róisín Machine, tapušas desmit gadu posmā. Ieraksts iecerēts kā liela skaņas ainava – viena dziesma pārplūst nākamajā. "Tas atspoguļo veidu, kā es radu mūziku. Nekas nekad netiek pa īstam pabeigts, viena lieta ved pie nākamās – tas ir ideju turpinājums. Es esmu mašīna," darbu piesaka Rošīna. Dziedātājas galvenais domubiedrs albuma tapšanā ir bijis Šefīldas producents DJ Parrot, kurš ir pazīstams arī kā Crooked Man un kuru viņa pazīst kopš deviņpadsmit gadu vecuma. 

Karantīnas laikā Rošīna iepazīstināja ar jaunajām dziesmām, izklaidējot fanus ar ekscentriskiem videopriekšnesumiem, kas tika filmēti viņas mājā Londonā. Tie atgādina 80. gadu mūzikas klipus, kurus demonstrēja MTV. Video montēja pati Rošīna, viņu ļoti interesē kino, un viņa sapņo uzņemt filmu par savu bērnību. Māksliniece pilnībā ļaujas radošajam procesam un savu darbību salīdzina ar jogu: "Es to daru katru dienu, tas kļūst par praksi. Visu laiku esmu ziņkārīga, visu laiku kaut ko daru."

Rošīnai patīk, ja viņu sauc par mūzu – šis vārds viņai ir tuvāks nekā "dīva": "Mūza ir dzirkstele un ideja – tikpat labi varat mani saukt par dievu! Dīvas statuss neparedz pazemību, kas ir vajadzīga, lai radītu kopā ar citiem." Albumā Róisín Machine, kuru var uzskatīt arī par veltījumu diskomūzikas karalienei Donnai Samerei, mūziķe uzbur perfektas ballītes atmosfēru un atgādina: "Es pati dejoju gan parkos, gan mājās. Dejot ir veselīgi, dejošana īpaši labi iedarbojas uz smadzenēm, jo veicina asinsriti. Nebeidziet dejot – tā ir mana manifesta daļa."

2021. gada septembrī Rošīna Mērfija dosies jaunā albuma Eiropas turnejā.
 
Informācija: www.roisinmurphyofficial.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja