Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

No ērģelēm līdz leijerkastei

Liepājas ērģeļmūzikas festivāls baznīcās, koncertzālē un ielās

XVIII Liepājas ērģeļmūzikas festivālā no 7. līdz 24. septembrim šogad četri pirmatskaņojumi, leijerkaste, digitālās ērģeles un video animācijas. Kā ierasts, galvenā notikumu vieta būs Liepājas Sv. Trīsvienības katedrāle, taču festivāls viesosies arī citur – Kuldīgas Sv. Katrīnas baznīcā, koncertzālē Lielais dzintars un pirmo reizi festivāla vēsturē – arī Liepājas ielās.

Liepājas dome sadarbībā ar pilsētas ērģelnieku Lotaru Džeriņu 2002. gadā iedibināja Liepājas ērģeļmūzikas festivālu ar mērķi pievērst uzmanību Svētās Trīsvienības katedrāles vēsturiskajām baroka ērģelēm, kas vēl joprojām ir vislielākās mehāniskās traktūras ērģeles pasaulē ar vairāk nekā 7000 stabulēm un 131 reģistru, kas mūs priecē jau kopš XVIII gadsimta. Šogad aprit 240 gadu, kopš iesvētīts slavenā meistara Heinriha Andreasa Konciusa būvētais instruments. Turpinās ērģeļu restaurācija, taču tās ir darba kārtībā, lai dāvātu trīs spilgtus koncertus. Tieši tur 8. septembrī plkst. 13 festivālu atklās koncerts visai ģimenei Izstādes gleznas, kurā uzstāsies ērģeļu un animācijas duets – brāļi Džonatans un Tomass Skoti no Lielbritānijas. Krievu mūzikas klasiķa Modesta Musorgska Izstādes gleznas ērģeļpārlikumā klausītāju acu priekšā atdzīvosies video animācijās. Jaunākie klausītāji aicināti kā biļeti uzrādīt savu zīmējumu par ērģeļu vai mūzikas tēmu.

Koncertā Simfoniskās ērģeles Sv. Trīsvienības katedrālē 14. septembrī plkst. 18 Riga Organum Duo – Ilona Birģele un Diāna Jaunzeme-Portnaja – kopā ar sitaminstrumentālisti Virdžīniju Laubi-Vītiņu spēlēs spilgtāko simfonisko opusu pārlikumus un pirmatskaņos tieši viņām sacerēto Agneses Boitmanes Veni Lumen. Turpat 21. septembrī plkst. 18 notiks arī festivāla noslēguma koncerts Tālajā dārzā, kurā romantiskākos latviešu komponistu darbus atskaņos Ieva Parša (balss), Artis Sīmanis (altsaksofons) un ērģelniece Kristīne Adamaite. Pirmatskaņojumu piedzīvos Paula Dambja Trīs dziesmas ar Friča Bārdas, Zinaīdas Lazdas un Rūdolfa Blaumaņa dzeju.

Festivāls arvien reprezentē visus ērģeļmūzikas veidus, un tajā skanējis pat džezs. Nu pirmoreiz piedāvāta laicīgā mūzika uz digitālajām ērģelēm, kuras Lielā dzintara kamerzālē 15. septembrī instrumentālajā trio Equinox skanēs līdzās ģitārai un bungām. Latviešu jaunāko mūziku (Dzintras Kurmes-Gedroicas, Indras Rišes un Lauras Gustovskas darbus) Liepājas Sv. Jāzepa Romas katoļu katedrālē 18. septembrī atskaņos Zviedrijā dzīvojošā ērģelniece Ligita Sneibe un Lietuvā dzīvojošais opersoprāns Gunta Gelgote. Bibliotēkā Vecliepājas rūķis notiks bezmaksas izzinošās nodarbības bērniem un skolēniem. 13. septembrī Kuldīgas Sv. Katrīnas baznīcā koncertēs ērģelniece Liene Andreta Kalnciema un LNSO solo klarnetists Mārtiņš Circenis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja