Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

No Kannām līdz Liepājai. Carnival Youth sagatavojusi kinomūzikas programmu Naivais ku-kū

Grupa Carnival Youth ir sagatavojusi latviešu kinomūzikas programmu Naivais ku-kū, kura pirmo reizi skanēs 20. jūnijā Liepājas koncertzālē Lielais dzintars.

Tas viss sākās Kannu kinofestivālā pirms diviem gadiem, kad režisora Rolanda Kalniņa filma Četri balti krekli/Elpojiet dziļi... (1967) tika iekļauta programmā Kannu klasika un piecdesmit gadu pēc tapšanas piedzīvoja savu pasaules pirmizrādi. Un neticamā kārtā arī mēs tur bijām – savā Instagram kontā raksta grupa Carnival Youth, kura svinīgajā pasākumā Kannās nospēlēja komponista Imanta Kalniņa un dzejnieka Māra Čaklā kompozīciju Dzeguzes balss no filmas skaņu celiņa.

 

Kad vēl būs tāda iespēja?

2018. gada pavasarī grupa bija devusies savā līdz šim ilgākajā Eiropas koncertturnejā, un spriedze grupas busiņā jau bija sākusi pieaugt, kad mūziķi no Latvijas paviljona organizatoriem Kannās saņēmuši uzaicinājumu izpildīt šo dziesmu prestižākajā kinofestivālā pasaulē. "Laižam! Kad vēl būs tāda iespēja?!" – nodomājuši grupas dalībnieki un devušies uz kino meku, kur festivāla laikā visi staigā vakarkleitās un uzvalkos. "Mēs tur aizgājām uz veikalu un nopirkām četrus baltus kreklus," atminas Carnival Youth bundzinieks Emīls Kaupers. Tieši Kannās viņš pirmo reizi dzīvē ir noskatījies Rolanda Kalniņa meistardarbu, kas tika demonstrēts Studijas Lokomotīve restaurētajā versijā. 

"Mūsu vienaudžiem vai jaunākiem cilvēkiem nav aktuāli skatīties filmas, kas vecākām paaudzēm ir pašsaprotamas, tāpēc mums šķiet, ka caur šo mūzikas prizmu kā koncertējoša grupa mēs varam izdarīt daudz vairāk nekā nodziedāt vienu dziesmu," stāsta Carnival Youth taustiņinstrumentālists Roberts Vanags, kurš kopā ar kolēģiem vēlas celt gaismā arī citas kino kompozīcijas. Tas tiks darīts jaunajā programmā Naivais ku-kū.

Arī pašai grupai ir pieredze skaņu celiņa radīšanā. Pirms pusotra gada Carnival Youth sacerēja mūziku Agneses Aizpurietes īsmetrāžas animācijas īsfilmai Trakā lapsa (2019). "Tā ir iespēja piešķirt dziļumu uz ekrāna redzamajām emocijām," uzskata Emīls Kaupers. Skaņu celiņa radīšana ir kā uzdevumu risināšana, kurā visas tavas izvēles ir saistītas ar to nosacījumiem, norāda Roberts Vanags, kuram pašam viens no iecienītākajiem skaņu celiņiem ir islandiešu komponista Johana Johansona mūzika režisora Denī Vilnēva zinātniskās fantastikas filmai Atnācēji/Arrival (2016).

 

Izolācija Kuldīgas pusē

"Starp mašīnām, motoriem, meitenēm/ Uz ielu stūriem, kas salst/Starp rēcieniem, rūcieniem, svilpieniem/Murgs vai sveiciens – dzeguzes balss,"  – jūnija sākumā grupa laida klajā dziesmas Dzeguzes balss ierakstu un lirikas video, kurā kompozīcijas teksts ir uzrakstīts ar krāsainiem krītiņiem uz asfalta tieši tāpat kā filmas Četri balti krekli sākumtitri. "Mēs visi laikus kopīgi izolējāmies lauku mājās Kuldīgas pusē un ierakstījām šo dziesmu," atceras Carnival Youth ģitārists Edgars Kaupers.

Dziesmā grupas dalībnieki ir vēlējušies saglabāt oriģinālo dzeguzes balsi un vienlaikus pielikt klāt kaut ko svaigu – bungmašīnu, sintezatoru un daudzus citus elementus. "Malači, puiši! Bez jebkādas tieksmes pielikt kaut ko no sevis,"  Carnival Youth dalībnieki vienbalsīgi nocitē kādas klausītājas komentāru par šo kompozīciju, kas būs dzirdama Liepājas koncertzālē Lielais dzintars 20. jūnijā viņu radītajā latviešu kinodziesmu programmā Naivais ku-kū. Koncertu varēs apmeklēt klātienē vai skatīties tiešsaistē (plkst. 21). Ir pieejama arī ieraksta biļete, ar kuru būs iespējams vērot koncertu tiešraidē un pēc tam visus Līgosvētkus līdz 25. jūnijam.

 

Pirmā rok(u) grupa

Koncertā skanēs astoņpadsmit dziesmu. XXI gadsimtu programmā pārstāv tikai grupas Čipsis un Dullais kompozīcija Kad meitene skumst, kura ir skanējusi Alises Zariņas filmā Blakus (2019). Visas pārējās kompozīcijas ir atceļojušas no senākiem laikiem. To autoru vidū dominē divi vārdi – Imants Kalniņš un Raimonds Pauls. "Imanta Kalniņa mūzika ir tuvāka mūsu skanējumam un gaumei," atklāj Roberts Vanags. Viņš piebilst, ka Raimonda Paula dziesmas ir skārušas būtiskākas izmaiņas grupas interpretācijā, lai varētu tās izpildīt.

Koncertprogrammā ir iekļauta kompozīcija Dziesma nenosalst, kas ir dzirdama Jāņa Streiča komēdijā Limuzīns Jāņu nakts krāsā (1981). "Māt, atkal logā zvaigznes spulgo," nodzied grupas taustiņinstrumentālists, atdarinot aktiera Romualda Ancāna balss tembru. Kvēlo! Šo dziesmu koncertā Naivais ku-kū izpildīs Carnival Youth basģitārists Kristiāns Kosītis, kurš šogad ir absolvējis Latvijas Mūzikas akadēmijas vokālo nodaļu un dzied operu savā zemajā un dziļajā balsī. Visas dziesmas mūziķi ir sadalījuši uz galviņām.

Atrodoties izolācijā, Carnival Youth dalībnieki ir ne tikai mēģinājuši savu jauno programmu, bet arī ir ierakstījuši grupas Mumiy Troll kompozīciju Vasara bez internetiem, kuru latviešu valodā ir atdzejojis Jānis Šipkēvics juniors, radījuši jaunu rok(u)grupu ar nosaukumu Bubble Boyz un sacerējuši roku mazgāšanas dziesmu. "Ūdens tek/Un kā šampanietis ziepes puto/Starp pirkstu spraugām un abām plaukstām/Ziepes puto, puto, puto," smejoties noskaita Edgars Kaupers. Lai puto!

Rudenī Carnival Youth ar programmu Naivais ku-kū plāno apceļot Latviju – no 30. septembra līdz 18. oktobrim notiks koncerti Rīgā, Ādažos, Smiltenē, Siguldā, Kuldīgā, Bauskā, Rēzeknē, Alūksnē, Liepājā, Ventspilī, Gulbenē un Talsos. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja