Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Retie augi 15. Starptautiskajā Baha festivālā

"Veidot festivālu? Varu teikt vienā vārdā: tas ir neprāts! Bet vienlaikus tā ir arī liela aizrautība, kad esi uz viļņa un jūti, ka vilnis nes," saka klavesīniste Aina Kalnciema, kura jau 15 gadu Baha kamermūzikas festivālā pulcē izcilus, spilgtus mūziķus no dažādām zemēm.

Festivāla rudens cikls (no 7. novembra līdz 4. decembrim) klausītājiem piedāvās piecus spilgtus koncertus, kas aicina iedziļināties XVIII gadsimta galma mūziķu repertuārā, no jauna atklāt baroka mūzikas pasauli, klaviermūzikas klasiku un iepazīt avangardu pasaulē atzītu mūziķu izpildījumā.

"Sāksim sestdien, 7. novembrī, Mazajā ģildē ar baroka ansambli Les Talens Lyriques, kuru vada viens no mūsdienu izcilākajiem baroka mūzikas interpretiem, virtuozais klavesīnists Kristofs Rusē. Rīgā viņi viesojas pirmoreiz, tāpat kā ansamblis Barocksolisten Munchen no Vācijas, kuru gaidām 1. decembrī, ar uz vēsturiskajiem mūzikas instrumentiem spēlētu programmu, kuru viņi nosaukuši Ak, mans mīļais Augustiņ!," stāsta Aina Kalnciema. "Es jau sen gribēju viņus uzaicināt," viņa teic par Les Talens Lyriques. "Kristofs Rusē ir Parīzes augstākās konservatorijas profesors, viņa vadītais ansamblis ierakstījis ap 40 CD un arī mūziku Žerāra Korbē filmai Farinelli (1994, par leģendāro XVIII gs. itāļu operdziedoni Karlo Broski). Es viņu ievēroju Monpeljē vēl tolaik, kad pati tur koncertēju ar Baltijas trio, bet Rusē bija Hendeļa operas Kserkss iestudējuma muzikālais vadītājs. Zinu, ka koncertā viss būs franču gaumē - eleganti un smalki." Franču ansambļa vieskoncertu krāšņos arī balss - nīderlandiešu soprāns Judīte van Vanroja.

Piecpadsmit gadu gaitā vairāki izcili mūziķi kļuvuši par uzticamiem, pastāvīgiem Starptautiskā Baha festivāla un tā rīkotājas Ainas Kalnciemas draugiem. Viens no viņiem ir Krievijā dzimušais un Parīzē dzīvojošais pianists Aleksejs Ļubimovs - viens no spilgtākajiem un oriģinālākajiem šobrīd koncertējošajiem māksliniekiem. Viņa milzīgais repertuārs savienojumā ar uzticību principiem un mūziķa ētikai nodrošina viņam redzamu izņēmuma stāvokli šodienas mūziķu sabiedrībā. Pēc studijām pie Heinriha Neihauza Ļubimovam izveidojās duāla kaislība pret baroka mūziku, kuru viņš atskaņo arī uz vēsturiskajiem instrumentiem (piemēram, Mocarta laika āmuriņklavierēm, kuras reiz atveda arī uz Rīgu), un pret XX gs. komponistiem - Šēnbergu, Vebernu, Štokhauzenu, Bulēzu, Aivzu, Ligeti, Šnitki, Gubaiduļinu, Silvestrovu, Pertu. Viņš pirmais atskaņojis daudzus mūsdienu skaņdarbus Krievijā un nodibinājis tur mūzikas festivālu Alternativa. "Neparasts, savdabīgs un absolūti bez ārišķības," Ļubimovu raksturo Aina Kalnciema. Pirmoreiz viesojoties Baha festivālā Rīgā, Ļubimovs Melngalvju namā spēlējis Mocarta slaveno re minora fantāziju. Te piepeši noskaņu nekaunīgi izjaucis mobilā tālruņa zvans. Pianists pārtraucis spēlēt, nikni paskatījies klausītāju pilnajā zālē un aizgājis prom.

Šī būs Alekseja Ļubimova piektā viesošanās Baha festivālā. Šoreiz ar programmu Sakrālo rituālu meklējumos (13. novembrī), aicinot publiku atteikties no ierastā mūzikas klausīšanās un vērtēšanas procesa, tā vietā vienkārši ļaujoties skaņu straumei. Līdzās J. S. Baha korāļiem skanēs līdz šim šeit nedzirdētu komponistu - mistiķu Simeona ten Holta, Georgija Gurdžijeva un Tomasa de Hartmana - opusi - patiesības meklējumi skaņu ceļojumos uz nepieejamām vietām jeb mūzika garīgiem vingrinājumiem.

Īpaši Aina Kalnciema gaida ciemos arī Reto augu padomi - The Rare Fruits Council no Spānijas, kura vadītājs, Mezzo TV bieži redzamais argentīniešu vijolnieks Manfrēdo Krēmers Rīgā jau uzstājies pirms diviem gadiem ar Žordī Savalla ansambli un pats vada festivālus Argentīnā un Spānijā. "Viņš ir leģendārs mūziķis, būdams pavisam jauns, spēlēja Reinharda Gēbelsa vadītajā, slavenajā Musica Antiqua Köln. Krēmera Reto augu padomē neviens nespēlē sterili, viss ir ar uguni iekšā," Kalnciema aicina uz koncertu 20.XI Mazajā ģildē. Festivālu 4.XII noslēgs Mūzikas akadēmijas klavieru katedras docētāji ar Domeniko Skarlati sonāšu koncertu - velti komponista 330 gadu jubilejai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja