Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Sitaminstrumentālists Šeins Šanahāns apceļo Latviju

Grammy balvas laureāts Šeins Šanahāns no Ņujorkas ielido ar vizuāli šķietami nelielu bagāžu. Taču tas ir mānīgs iespaids.

Viņam ierādītajā darbistabā Rīgā, Tērbatas ielā, izkrāmējoties un samontējot kopā visu, kas pirms ceļojuma izjaukts pa detaļām un kompakti ietilpināts pāris ceļasomās, telpa pildās ar dažādu zemju etniskajiem skaņurīkiem. Te ir gan lielās bungas džamme, kas nākušas no Rietumāfrikas (tās izplatītas Kenijā un Mali), gan lielākas un mazākas rāmja bungas, gan austrumnieciskiem zīmju ornamentiem rotātā darabuka, kuru mūziķis pirms dažiem gadiem nopircis Ēģiptē. Pat tamburīns nav tāds, kādu spēlē simfoniskajā orķestrī vai žvadzina itāļu tarantellu dejotāji. Mūziķa kolekcijā tas nācis no Tuvajiem Austrumiem. Šanahāns Latvijā viesojas starptautiskā pasaules mūzikas ansambļa TālaMana sastāvā, kurā satikušies mūziķi ar dažādu etnisko izcelsmi un muzikālo pieredzi.

Tālu ir tuvu

Ansambļa TālaMana dvēsele ir ASV dzīvojošā latviešu dziedātāja Laila Saliņa, kura bieži muzicē arī pašas spēlētās kokles vai ģitāras pavadījumā. Ansamblī, kas Amerikā zināms kā latviešu dziedātājas, poļu izcelsmes mūziķa, grieķu lautas un ģitāras spēlētāja Džima Matusa un Šeina Šanahāna trio, uz Latvijas koncertturnejas laiku iekļāvies arī šeit labi pazīstamais somu kanteles (tostarp elektriskās kanteles) virtuozs Timo Vēnenens. Visi kopā līdz 8. augustam apceļos Latviju, sešās pilsētās izrādot koncertuzvedumu Pa dzintara ceļu. Šo programmu iedvesmojušas senas teikas un leģendas, dzeja, dažādu tautu melodijas un mūsdienīgi aranžējumi, tajā skan gan oriģinālmūzika, gan improvizācijas un dziesmas dažādās valodās - latviešu, poļu, ungāru, vācu, itāļu, grieķu un arābu valodā. Rīgā koncertuzvedums būs baudāms 6. augustā (plkst. 19.30) Kongresu namā - ielu mākslas un mūzikas festivālā Re Re Rīga!. 7. augustā TālaMana uzstāsies Ungurmuižas dārzā, 8. augustā - Siguldas Citroen autosalonā. Šis teatrālais ceļojums vedīs no liriskām baltu dziesmām līdz kaislīgi dedzīgiem Vidusjūras ritmiem un orientālām noskaņām pa leģendām apvītajiem dzintara tirdzniecības ceļiem no Baltijas jūras krastiem, cauri Centrālajai Eiropai uz Vidusjūru, līdz pat senajai Ēģiptei.

Makšķerē tradīciju

"Vieta jāizmanto racionāli," smaidot nosaka Šeins Šanahāns un ar ierastu kustību izvelk no skaņurīkiem to iekšpusē sastūķētos apģērba gabalus, kuri viņam nepieciešami šajā ceļojumā. Ceļot viņš ir pieradis, to viņš darījis nemitīgi, jau kopš 2000. gada muzicēdams kulta čellista Jo Jo Ma unikālajā, multikulturālajā pasaules vēriena projektā Silk Road (Zīda ceļš), kurš vienkopus pulcē daudzu zemju mūziķus, visdažādāko etnisko kultūru pārstāvjus no visiem kontinentiem. "Tā jau piecpadsmit gadu iedziļinos visu šo zemju kultūrā, pētu mūzikas instrumentus un veidus, kā tos spēlē. Jau pirms tam to darīju, mācoties pie etniskās mūzikas meistariem Turcijā, Indijā un Izraēlā. Daudz apguvu mājās, Ņujorkā, kur augstskolās pasniedz izcili mūziķi no visas pasaules, taču ir interesanti skoloties konkrētajā etniskajā kultūras vidē, vērojot cilvēku dzīvi un domāšanu, kas ļoti atšķiras no Rietumu pasaules. Skolotājs Tadžikistānā, pie kura apguvu rāmja bungas, mani ieveda arī savā ģimenē un draugu lokā, kopā pat makšķerējām. Angliski gan tur neviens nerunāja, bet mēs sapratāmies. Indijā pārsteidzoši bija redzēt, kā cilvēki pilnīgi kaili meditē tieši uz ielas. Viņus sauc "naga babas", viņi ir norobežojušies no visa materiālā un vada garīgu dzīvi..." Šeins Šanahāns padalās savos ceļojumu piedzīvojumos.

Saspēlē ar Deep Purple

Ar Ņujorkas latviešu dziedātāju un koklētāju Lailu Saliņu viņu iepazīstinājis lautists Džims Jakša Matuss, viens no studiju laika draugiem. "Es labprāt iesaistījos TālaMana, kopā jau koncertējam četrus gadus," stāsta Šeins Šanahāns, kurš sadarbojies ne tikai ar pasaules mūzikas, bet arī ar ievērojamiem akadēmiskās, džeza un rokmūzikas izpildītājiem. Viņu vidū ir minimālists Filips Glāss, R&B, soul un diskomūzikas dīva Čaka Hāna, džeza, R&B, soul un gospeļmūzikas zvaigzne Areta Franklina, vispusīgais regeja un džeza vokālists Bobijs Makferins, stilos neierobežotais multiinstrumentālists Hovards Levijs. Šanahāns iekļāvies Cyro Baptista eksotisko instrumentu ansamblī un rāmja bungu meistara Glena Velesa grupā TaKaDiMi, uzstājies pat ar leģendāro rokgrupu Deep Purple un ar pasaulslaveno senās mūzikas interpretu, maigi skanošās viola da gamba spēles meistaru Jordī Savalju. "Sitaminstrumentālistu pasaule ir ļoti plaša un brīnišķīga jau tāpēc vien, ka pasaulē ir milzum daudz dažādu sitaminstrumentu. Tas ir patiešām lieliski. Daži no tiem ir ļoti skaļi, agresīvi dārdoši. Citi skan maigi un klusiņām," priecājas Š. Šanahāns.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Štruntu pētīšana

Pēdējā laikā esmu sapratis, ka nesātīga apaugšana ar mantām ir viena no tām retajām īpatnībām, kas mūs atšķir no pārējās kustoņu pasaules

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja