Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Skaistas tikšanās harmonijā

Divdesmit piektajā Starptautiskajā Senās mūzikas festivālā, ko 10. jūlijā Mazajā ģildē atklās vairāku Eiropas senās mūzikas konkursu laureāts, vijolnieks un kontrtenors Dmitrijs Siņkovskis, čelliste Ilze Grudule un klavesīniste Ieva Saliete, koncertos Rīgā un Rundālē līdz 13. jūlijam varēs baudīt Georga Frīdriha Hendeļa mūziku, Rietumeiropas baroka un angļu renesanses mūzikas pērles.

Gaidāmas skaistas atkalsatikšanās ar spožo vijolnieku Vadimu Gluzmanu, vēsturiskās arfas spēles meistaru Endrū Lourensu-Kingu no Anglijas, mūsu dziedātājiem Elīnu Šimku un Sergeju Jēgeru. Viesosies itāļu vijolnieks Kristiāns Fratima, senās mūzikas ansamblis no Vācijas Paper Kite. Piedalīsies Rīgas Doma zēnu koris, baroka orķestris Collegium Musicum Riga, Latvijas Radio koris, Sinfonietta Rīga.

Aizvadītā gada Senās mūzikas festivālā klausītājus sajūsmināja triumfāli žilbinošā, neatvairāmi apgarotā dziedātājas Jūlijas Ležņevas un diriģenta, vijolnieka un kontrtenora Dmitrija Siņkovska uzstāšanās kopā ar orķestri Sinfonietta Rīga Lielajā ģildē. Šoreiz festivāla atklāšanas programmā Venēcijas baroka meistardarbi 10. jūlijā Mazajā ģildē D. Siņkovskis muzicēs kopā ar izcilajām latviešu senās mūzikas speciālistēm – klavesīnisti Ievu Salieti un čellisti Ilzi Gruduli. Līdzās labi pazīstamo meistaru Klaudio Monteverdi, Antonio Vivaldi un Georga Frīdriha Hendeļa opusiem skanēs ne mazāk spilgti piemēri no citu, Venēcijas iedvesmotu, skaņražu – vācu taustiņinstrumentu virtuoza Johana Jakoba Frobergera un austriešu vijolvirtuoza Johana Heinriha Šmelcera daiļrades.

Jau trešo reizi Latvijā viesosies viens no pasaules vadošajiem senās mūzikas interpretiem, arfists, diriģents un vēsturiskās mūzikas pētnieks Endrū Lourenss-Kings no Lielbritānijas. Rīgas Sv. Pētera baznīcā 12. jūlijā viņš satiksies ar Latvijas Radio kori un kamermūziķiem, atskaņojot Latvijā maz zināmo baroka laikmeta mūziku no Meksikas. Huana Gutjeresa de Padiljas, Gaspara Fernandesa, Santjago de Mursijas, Luisa Milansa darbos atbalsojas ne tikai raksturīgais latīņamerikāņu temperaments, bet arī Spānijas mūzikas tradīcijas. Līdzās sakrālajai skanēs laicīgā mūzika, tradicionālās mesas daļas sabalsosies ar dejām un balādēm, nopietnība ar humora dzirksti un parodijas mākslu.

Endrū Lorenss-Kings ir pasaulē pieprasīts solists un diriģents, kurš iestudē baroka operas, oratorijas un kamermūziku. 1994. gadā viņš nodibināja ansambli The Harp Consort. Viņš ir arī Karaliskās Burāšanas asociācijas sertificēts okeāna braukšanas meistars un brīvo laiku pavada uz savas jahtas, ko nosaucis barokālā vārdā –  Continuo.

Kādreizējā brīnumbērna, itāļu vijolnieka Kristiana Fratimas diriģētajā koncertā Rīgas Sv. Jāņa baznīcā 11. jūlijā dzidrajās zēnu balsīs skanēs Georga Frīdriha Hendeļa rakstītie britu karaļa kronēšanas antēmi, savukārt Elīna Šimkus dziedās ārijas no trim operām, kuras Hendelis rakstījis Persijas, Indijas un Vācijas karaļu slavināšanai. Spēlēs Sinfonietta Rīga. Koncertdienu Rundāles pilī 13. jūlijā plkst. 13 iesāks koncertuzvedums bērniem Salātlapiņa, kurā brāļu Grimmu pasakas varoņus atveidos Jolanta Strikaite-Lapiņa, Jānis Aišpurs un Sonora Vaice. Baltajā zālē plkst. 16 uzstāsies senās mūzikas ansamblis Paper Kite (Vācija). Angļu renesanses mīlas balādes Zelta zālē plkst. 18 dziedās Elīna Šimkus Kristīnes Stumbures (baroka flauta) un Mauro Pinčaroli (teorba) pavadījumā. Plkst. 20 Baltajā zālē Hendeļa un viņa laikabiedru ārijas skanēs kontrtenora Sergeja Jēgera un Māra Kupča Collegium Musicum Riga izpildījumā. Festivāla noslēgumā Rundāles pils dārzā plkst. 22 Antonio Vivaldi vijoļkoncertu cikla Gadalaiki solists būs Vadims Gluzmans, muzicējot ar Sinfonietta Rīga un diriģentu Normundu Šnē.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja