Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Svētki kora pilī, kur dzīvo mūzika

Akadēmiskais koris Latvija gada nogalē programmā bērniem

Alternatīvu ierasti spožajiem lielmēroga Vecgada koncertiem galvenajās koncertzālēs un teātros un garīgās mūzikas programmām baznīcās piedāvā Valsts akadēmiskā kora Latvija mākslinieki, kuri izdziedās svētku koncertprogrammu bērniem savā pavisam nelielajā mājvietā – Zirgu ielas koncertzālē Vecrīgā. Tā jau ir kļuvusi par ļoti iemīļotu vietu kamermūzikai un īpaši veidotiem pasākumiem.

28. un 29. decembrī Zirgu ielas koncertzāle tiks ietērpta svētku rotā un sagaidīs bērnus un viņu pavadoņus četros brīnumu pilnos koncertos Svētki kora pilī. Koncerti abos datumos notiks divreiz dienā: plkst. 15 un 17. Tajos valdīs silta, dzīvīga, īsti ģimeniska noskaņa, vienlaikus saglabājot kora Latvija augsto profesionālisma latiņu, kas dara šo kolektīvu tik gaidītu un neaizvietojamu daudzviet pasaulē.

Koncertā skanēs jaunās komponistes Lauras Jēkabsones, Artura Maskata, Emīla Dārziņa, Raimonda Paula, Arvīda Žilinska un Ingus Baušķenieka kompozīcijas korim, kā arī vairākas īpaši šim notikumam veidotas dziesmu apdares. Koris ļausies gan ziemas noskaņu melodijām kā, piemēram, Svētki ledus pilī, Laba slava sniedziņam, gan arī smieklu un prieka piepildītiem skaņdarbiem – Bļaustīklis, Torte un citiem. Koncertā paredzēts brīdis arī kora improvizācijai. Kā tas varētu skanēt?! Initas Kamarūtes un Valda Tomsona diriģēto koncertprogrammu vienotā stāstā savijusi Linda Rudene. Skanējumu papildinās smilšu kino stāsti, kurus radīs smilšu animācijas māksliniece Guna Miķelsone. Smilšu animācijas priekšnesumi ir unikāli un rada gaistošu mirkļa burvību – divreiz vienādi neatkārtojami, gluži tāpat kā kora dziedājums. "Es veidošu smilšu zīmējumus uz gaismas galda, un tie tiek projicēti uz ekrāna. Mērķis ir palīdzēt skatītājiem iejusties mūzikā, zīmējumi vēstīs par dziesmu tēmām, būs arī sapnis par ziemu un sniegu. Jo mazāks skatītājs, jo aktīvāk iesaistās. Sākumā gan viņi dusmojas, kāpēc zīmējums tiek sabojāts, to nomainot ar nākamo," stāsta Guna Miķelsone. Kora Latvija direktors Māris Ošlejs mākslinieci ievērojis, viņai uzstājoties kāzās.

Šī nav tikai svētku izklaide. Projekts ir radīts VKKF mērķprogrammai Latvijas skolas soma un ir ar izglītojošu jēgu. Būtiska koncerta daļa veltīta tam, lai mazie klausītāji izprastu kora vienības noslēpumus: no kā sastāv koris? Ko kora dziedātāji var ar savām balsīm paveikt? Kādi ir diriģenta uzdevumi? Galu galā – kā tad kļūt par kora dziedātāju? Šo visu un vēl citas svarīgas kora dzīves nianses sapņu un sirsnības pilnā stāstā savīs teicējs Rihards Miķelsons. Pie klavierēm – Māris Vitkus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja