Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Tik atsvaidzinoši garšīga mūzika!

Intars Busulis, Jānis Ozols un Jānis Šipkēvics par sajūtām topošajā Neparastajā izstādē

Mēs izaugām ar kinostudijas Gruzijafiļm filmām, kurās skanēja Gijas Kančeli mūzika, stāsta gruzīnu etnodžeza trio The Shin mūziķi, kuri radījuši savu versiju viņu izcilā tautieša teātra un kino mūzikai, to iepinot džeza un etniskās mūzikas pieredzē. Kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri, diriģentu Atvaru Lakstīgalu, laikmetīgās dejas grupu, obojistu Normundu Šnē, ģitāristu Arnoldu Kārkli un speciāli unikālajam notikumam radīto vokālo zvaigžņu grupu viņi gatavo koncertuzvedumu Neparastā izstāde: Kančeli. Gruzija. Latvija. To rādīs Rīgas Kongresu namā 1.decembrī plkst.18 paša Kančeli klātbūtnē.

Jautāts, ko no tā gaida, komponists atbild: "To, ko parasti gaida no pārsteiguma. Ikviens Rīgas apciemojums man ir īpašs. Neaizmirstami ir koncerti gan Doma katedrālē, gan Lielajā ģildē. Gribētos, lai kārtējā ciemošanās Rīgā man paliktu atmiņā uz ilgu laiku." Savukārt vokālo zvaigžņu ansamblis Shilas, kurā kopā ar bijušās grupas Cosmos dalībniekiem Jāni Šipkēvicu, Jāni Ozolu, Kristapu Šoriņu un Jāni Strazdiņu dzied Intars Busulis un Ģirts Ozoliņš, uz atklāsmes viļņa ir jau pēc pirmās sadziedāšanās ar The Shin.

"Man tas ir kaut kas nebijis, jo iesaistīts arī orķestris un sen neesmu dziedājis, jo pēdējā laikā aktīvi darbojos kā diriģents," priecājas Jānis Ozols, dēvēts par "galveno gruzīnu" zvaigžņu korī. Pirmais mēģinājums piepildījis visas gaidas: "Mums visiem patīk, un šini arī bija priecīgi un smaidīgi. Šo to dziedam kopā ar viņiem, taču lielāko daļu - ar orķestri. Tas nav simtprocentīgs Kančeli. Mūzikā mainās visādi stili: etniskais, džezs, klasika, ambientas noskaņas. The Shin līderis Zaza Miminošvili mūzikā iepinis arī jociņus un pazīstamus citātus (piemēram, Čika Korea un Manhattan Transfer - red.). Grūti pateikt, kura stila tur nav. Mūsu ansambļa skanējums atgādina gruzīnu vīru polifonisko dziedāšanu. Busulis ar Šipīti dzied gruzīnu tembros." Arī publikai nebūšot ļauts tikai sēdēt un klausīties. Priecājoties par atsvaidzinošo Kančeli padomjlaika jaunības devumu, Ozols apbrīno komponista spēju izpausties tik dažādi. Viņš to salīdzina ar mūsu Imantu Kalniņu, kurš rakstījis gan filmu mūziku, gan simfonijas un oratorijas. Kopdarbā esot interesanti vērot gruzīnus. "Ir stereotips, ka gruzīni ir impulsīvi un skaļi: ātri runās, žestikulēs ar rokām. Bet viņi ir apbrīnojami mierīgi, nosvērti un mērķtiecīgi."

Intars Busulis savukārt izbauda, cik "brīnišķīgi ir dziedāt kopā. Kādreiz dziedāju daudzbērnu ģimeņu korī Dēkla: ar abiem brāļiem un māsām svētdienās braucām no Talsiem uz mēģinājumiem Rīgā. Vokālajā ansamblī neesmu piedalījies desmit gadus kopš Cafe laikiem, un skaidrs, ka neko daudz nezinu no gruzīnu tautas manieres." Vistuvākā esot pēdējā dziesma, par hačapuri - picveidīgu maizīti ar kazas sieru - "tik garšīga mūzika!", teic I. Busulis, kurš jau četras reizes piedalījies festivālā Porta. "Šī ir svaiga pieredze ārpus ikdienas, aizraujoša kultūru simbioze," vērtē Jānis Šipkēvics.

Skaties mēģinājuma video kulturasdiena.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skandāli un brīnumi

16. maijā, kad iznāks šis KDi numurs, 77. Kannu kinofestivāls jau būs atklāts un uz Festivāla pils Limjēru zāles skatuves jau būs kāpusi festivāla goda viešņa amerikāņu aktrise Merila Strīpa

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja