Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tikšanās duetā starp Londonu un Briseli

"Kopā spēlēsim pirmo reizi, taču šī doma man bija jau ļoti sen. Īstajā laikā nāca biedrības _Mākslas pieskāriens _piedāvājums," Vīnē izstudējušais čellists, Briseles filharmoniskā orķestra čellu koncertmeistars Kristaps Bergs saka par radošo sadarbību ar Jeila Universitātes mūzikas skolā un Londonas Karaliskajā mūzikas akadēmijā izstudējušo un Londonā dzīvojošo vienaudzi, starptautiski atzīto pianistu Reini Zariņu.

Šis īpašais notikums - abu mūziķu pirmais kopīgais koncerts - notiks Mazajā ģildē 9. oktobrī plkst. 18. Savai pirmajai, taču ne pēdējai kopīgajai programmai abi izvēlējušies Ludviga van Bēthovena, Leoša Janāčeka un Sergeja Rahmaņinova darbus. "Koncerta ideja ir apvienot emocionāli piesātinātus, ļoti dažādus un spilgtus skaņdarbus, kuri klausītājus piesaista ar plašu krāsu gammu," uzsver notikuma rīkotāja, biedrības Mākslas pieskāriens valdes priekšsēdētāja Evija Kūlmane.

"Mēs ar Reini mācījāmies kopā jau no bērna kājas, Mediņskolā un pēc tam vēlāk arī Dārziņskolā. Mēs gan neesam klasesbiedri, taču auguši tajos pašos gaiteņos. Pirms dažiem gadiem meistarklasēs Holandē, Bergenā dzirdēju, kā Reinis spēlē Rahmaņinova sonāti kopā ar citu čellistu, nodomāju, ka vēlos to spēlēt kopā ar viņu," Kristaps Bergs priecājas, ka šī Rahmaņinova sonāte op.19 skanēs dueta debijas programmā Mazajā ģildē. "Izvēlējāmies arī Bēthovena La mažora sonāti op. 69," aiz cieņas pret pianistu Kristaps vārdus rindo nepierastā secībā: sonātes klavierēm un čellam. Šo varot arī uzskatīt par pirmo sonāti čella mūzikas vēsturē, kur abi instrumenti - čells un klavieres - ir pilnīgi līdzvērtīgi.

Klausītājiem sarūpēts arī retums - Leoša Janāčeka Pohadka (Pasaka), ainiņas no vienas čehu tautas pasakas. "Es šīs miniatūras biju vairākkārt dzirdējis un sen vēlējos nospēlēt, jo šī mūzika ļoti uzrunā. Tā ir viegla un gaisīga, savā veidā impresionistiska," stāsta Kristaps Bergs. Viņš spēlē ļoti īpašu Neapoles meistara Lorenco Ventapanes 1836. gadā izgatavotu instrumentu.

Kopīgo projektu mūziķi plānojuši rūpīgi, jau no gada sākuma. "Spēlēšana ir saistīta ar draudzību, tā izveidojas caur spēlēšanu. Tikko iesākām un noteikti gribam turpināt. Bet, kad nākamreiz, to nezinām," saka Reinis Zariņš. Kristaps Bergs viņu vēlas aicināt uz paša izveidoto ikvasaras kamermūzikas festivālu Montekastelli Itālijā. Aktīvi koncertēdams Eiropā, Ziemeļamerikā un Dienvidāfrikā, Reinis Zariņš neaizmirst Latviju, kur jau šovakar, 7. oktobrī, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra 90 gadu jubilejas un jaunā CD prezentācijas koncertā Lielajā ģildē atskaņos Volfganga Dārziņa Otro klavierkoncertu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja