Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 16. septembris
Asja, Asnate, Dāgs

Top dzejas izrāde Vīna dvēsele ar Jāņa Petera dzeju un Mārtiņa Egliena mūziku

Mūzikas namā Daile 1.oktobrī plkst. 18 gaidāma topošās dzejas izrādes Vīna dvēsele pirmizrāde. Iestudējumā Latvijas Nacionālā teātra aktieru Ditas Lūriņas un Gundara Grasberga interpretācijā skanēs Jāņa Petera dzeja, kas ietērpta Mārtiņa Egliena mūzikā, informēja izrādes veidotāji

"Šis ir mūsu izcilā dzejnieka Jāņa Petera jubilejas gads, un kā gan vēl labāk var godināt dzejnieku, ja ne atskaņojot viņa dzeju? Turklāt Jānis Peters ir ļoti bagāts un ražens dzejnieks, kurš sava interesantā un daudzkrāsainā mūža laikā ir uzkrājis ne tikai ļoti daudz, bet arī ārkārtīgi dažādus dzejoļus. Un ļoti skaistus," par topošo izrādi stāsta Mārtiņš Egliens.

Savukārt par izrādes nosaukumu Vīna dvēsele tās veidotāji saka – tāds izvēlēts tādēļ, ka stāsts būs par dvēseli. Dzejnieka dvēseli. "Mēs neskatīsimies biogrāfijas datos, neanalizēsim ne Jāņa Petera māksliniecisko, ne politisko darbību, bet centīsimies ielūkoties dzejnieka dvēselē tikai caur viņa dzeju. Un tieši šādā veidā mēs esam atklājuši, cik daudz mums ir kopīga. Cik daudz ir lietu, kuras mēs redzam un jūtam ļoti līdzīgi. Tikai nemākam tā pateikt. Esam pilnīgi pārliecināti, ka arī jūs to ieraudzīsiet. Un sajutīsiet.

Savukārt vīns, šķiet, ietver sevī tik daudzas tēmas no Jāņa Petera dzejas. Vīns ir bauda un kaislība, vīns ir prieks un humors, vīns tev liek domāt, un vīns palīdz aizmirsties. Tas viss izrādē būs. Un cerams, ka pēc izrādes beigām mēs visi būsim labāk iepazinuši gan mūsu izcilo dzejnieku, gan paši sevi."

Uz skatuves izrādē būs redzami un dzirdami divi izcili latviešu aktieri – Dita Lūriņa un Gundars Grasbergs. Un, ja runa ir par dzeju, tad droši var apgalvot, ka viņi ir divi no retajiem aktieriem, kuri māk runāt dzeju. Tas ir īpašs talants. Tu klausies dzeju un visu saproti. Klausies un sajūti. Klausies un sasmaržo. Klausies un saproti, ka tas viss ir rakstīts tieši par tevi.

Jaunajai izrādei mūziku sarakstījis Mārtiņš Egliens, un šajā vakarā tiks atskaņotas divpadsmit pilnīgi jaunas dziesmas ar Jāņa Petera tekstu. Un starp šīm dziesmām būs noslēpusies viena, kuras mūzikas autors ir Gundars Grasbergs. Jāpiebilst, ka Mārtiņš ir kardināli nomainījis savu vairāk nekā 20 gadu ilgo darbošanos aktiera profesijā, un tagad viņš pie publikas nāk kā komponists. Taču tas arī ir saprotams, jo ar mūziku ļoti cieši viņš ir bijis saistīts kopš trīs gadu vecuma.

"Kad pirms dažiem gadiem Mārtiņš man nodemonstrēja savas kompozīcijas un lūdza, lai viņam palīdz, tad sapratu, ka klausos jau tāda nobrieduša komponista skaņdarbus. Viņš ļoti labi zina, ko viņš grib. Mārtiņš ir ļoti pieredzējis aktieris, kurš ļoti perfekti saprot visu, kas saistās ar tekstu. Pats ir teicis, ka viņam ir viena nelaime – viņa mūzika atgādina Raimonda Paula mūziku. Taču tas tikai norāda uz to, ka viņš no Paula ir ietekmējies, turklāt uzskatu, ka tas ir gandrīz labākais, no kā vispār var ietekmēties. Bet lai nu kā, Mārtiņa mūzika tikai atgādina Raimonda Paula mūziku. To melodismu, to harmonismu... Taču tā ir pilnīgi oriģināla Mārtiņa Egliena mūzika," uzsver mūziķis Raimonds Macats.

Izrādē piedalīsies arī mūziķi Raimonds Macats (taustiņinstrumenti), Jānis Kalniņš (ģitāra), Kaspars Kurdeko (sitaminstrumenti) un Oskars Sproģis (basģitāra). Pie klavierēm – izrādes mūzikas autors Mārtiņš Egliens.

Biļetes uz izrādi var iegādāties Biļešu paradīzes tīklā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja