Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Vāgneram 200 - uz ielas

Šodien, 22. maijā, pasaulē plaši atzīmē Riharda Vāgnera (1813-1883) divsimto jubileju. Arī Rīgā, kas sevi lepni dēvē par vienu no Vāgnera pilsētām.

Atgādinot, ka izcilais vācu operkomponists nepilnus divus gadus par savām mājām sauca Rīgu, kur strādāja par Rīgas Vācu teātra kapelmeistaru, tieši viņa 200. dzimšanas dienā Latvijas Nacionālajā operā, skatītāju foajē, visu dienu (no plkst. 9 līdz plkst. 17) notiek komponista jubilejai veltītās Latvijas Pasta izdotās aploksnes zīmogošana. Aploksne, uz kuras attēlots Vāgnera portrets, Latvijas Nacionālā opera un Rīgā aizsāktās operas Rienci notis, izdota 1000 eksemplāru tirāžā, tās dizaina autors ir mākslinieks Ģirts Grīva.

Savukārt uz Svētkiem Vāgnera ielā, kur netālu no vēsturiskā Pilsētas teātra ēkas jau trīspadsmit gadus mājo tautas mūzikas veikals Upe, no plkst. 14 līdz plkst.15 aicina Latvijas Radio 3 Klasika kopā ar izdevniecību Upe tuviem un tāliem. Veikalā par godu operģēnija jubilejai sarūpēti skaņu ieraksti gan CD, gan DVD formātā. Svētku stundā, kuru vadīs Dina Dūdiņa- Kurmiņa un kura būs dzirdama arī Klasikas tiešraidē, slavenākās opermūzikas tēmas sacilpos trombonists Vairis Nartišs, dziedās soprāns Liene Kinča un baritons Armands Siliņš, bet par kādreizējā teātra un ielas vēsturi stāstīs Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis. Diriģents Imants Resnis tiks izvaicāts par Vāgnera partitūru iestudēšanas smalkumiem, savukārt pianists Vestards Šimkus, papildu autogrāfa sniegšanai uz sava jaunā solo albuma Vāgnera Idille/Wagner Idyll vāka, piekritis pastāstīt par komponista attiecībām ar klaviermūziku. Pirmie simt albuma pircēji dāvanā saņems arī īpašu Vāgnera mūzikas CD, kas savulaik ieskaņots I. Rešņa vadībā. Vāgnera ielas svētku stundas noslēgumā - dzirkstošs pārsteigums Elzas sapnis un kūka Loengrīna ceļojums, uzsaucot jubilejas tostu.

Viena no būtiskākajām Latvijas opermākslas lappusēm saistīta ar laiku, ko Rihards Vāgners pavadīja Rīgā kā Pilsētas teātra pirmais kapelmeistars (1837-1839). Rīgā viņš sacerēja operas Rienci pirmo un otro daļu, bet piedzīvojumiem bagātā bēgšana no parādu piedzinējiem uz Parīzi (vētra aizdzina kuģi uz Norvēģijas krastiem!), R. Vāgneru iedvesmoja operai Klīstošais holandietis. Godinot Vāgnera piemiņu, LNO uzmanības centrā no 2006. gada bijuši tetraloģijas Nībelunga gredzens uzvedumi, tā briestot gadsimta notikumam - visa grandiozā cikla izrādīšanā šogad 16. Rīgas Operas festivālā (4.-9. VI). Līdz šim vienīgo reizi grandiozais cikls Rīgā iestudēts 1902. gadā. Ekskursijā Vāgners - Rīgas leģenda muzikologa Mikus Čežes vadībā piedāvā iepazīt vietas, kur komponists dzīvojis, strādājis un viesojies. Tomēr durvis uz Rīgas Vācu teātri, vēlāk - Vāgnera zāli, joprojām ir slēgtas. "Ministrija uztur aktuālu šo kultūras objektu apsaimniekošanas jautājumu un ir ieinteresēta saglabāt ēkas vēsturisko vērtību un kultūras funkciju. VAS Valsts nekustamie īpašumi, apzinoties jautājuma nozīmīgumu, sadarbībā ar KM meklē risinājumu ēkas Vāgnera ielā 4 tehniskā stāvokļa uzlabošanai," vaicāta par Vāgnera koncertzāles likteni, atbild KM sabiedrisko attiecību speciāliste Iveta Bērziņa-Bebriša.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skandāli un brīnumi

16. maijā, kad iznāks šis KDi numurs, 77. Kannu kinofestivāls jau būs atklāts un uz Festivāla pils Limjēru zāles skatuves jau būs kāpusi festivāla goda viešņa amerikāņu aktrise Merila Strīpa

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja