Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Vēstures iedvesmots koncertstāsts. Vecais Tīss, vilkatis – pirmatskaņojums koncertzālē Cēsis

Savu desmito jubilejas gadu koncertzāle Cēsis atklās sestdien, 27. janvārī, plkst. 19.00 ar Latvijas Radio kora koncertstāsta pirmatskaņojumu, ko iedvesmojis patiess vēstures notikums.

Šogad aprit tieši 333 gadi kopš kādas Cēsu apgabala tiesas sēdes, kurā viens no lieciniekiem – astoņdesmitgadnieks Tīss (vai Matīss) no Kniediņiem (Thiess von Kaltenbrunn) – atklāja, ka lielāko savas dzīves daļu ir bijis vilkatis. Prāvas pierakstos fiksētie vecā vīra vārdi iedvesmojuši radīt muzikālu vēstījumu mūsdienu klausītājiem.

Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs Kaspars Putniņš šo projektu lolojis jau labu laiku, iesaistot daudzus radošos spēkus. Koncertuzveduma pamatā ir sens patiess notikums – tiesas sēde, kurā vecs vīrs, vārdā Tīss (Matīss) atzīstas, ka ir vilkatis. Par pārsteigumu tiesai lielākā daļa vietējo iedzīvotāju to zinājuši. Vecais Tīss bija labi pazīstams arī kā dziednieks un zirgu vārdotājs. Viņa liecība tiesnešiem izvērtusies par labi dokumentētu interviju.

Tiesas protokolā nolasāmais Tīsa pasaules redzējums iedvesmojis Kasparu Putniņu to aktualizēt mūsdienīgā koncertuzvedumā, kas veidots kā saruna ar veco vīru. Pamats ir prāvas teksts uzveduma dramaturģes un ieraksta balss Gunas Zariņas lasījumā. Mūziku komponējuši Matīss Čudars un Mārtiņš Viļums – folkloras pazinējs, kurš izraudzījies arī vēstījumu papildinošas, dziļiem simboliem pilnas latvju dainas. Stāsta režisore ir Inga Tropa, uz skatuves būs Latvijas Radio koris, sitaminstrumentālists Ivars Arutjunjans un mūsdienu Tīss – Matīss Čudars, kurš spēlēs ģitāru. Vēstījumu papildinās Friča Kalveļa videoprojekcijas.

"Tīsa teiktajā skan mūsu laikmetā pazaudēta pasaules izjūta. Vecā vidzemnieka izpratnē cilvēku dzīve ir integrēta lielākā, plašākā dzīvības lokā, kur visām dzīvajām būtnēm, dabas norisēm ir dvēsele, kur, lai izdzīvotu, nepieciešams izprast šīs dažādās būtnes un spēkus un respektēt tās. Tīss par savu dzīves uzdevumu uzskata kalpošanu saviem līdzcilvēkiem un Dievam," stāsta Kaspars Putniņš. To apliecina paša vecā Tīsa vārdi: "Labības un koku ziedus un pārējo, ko no velna pagrābj, vilkaši met gaisā, un tā nāk atkal svētība pār visu zemi un pār bagātiem un nabagiem."

Diriģents uzsver, ka ar līdzīgu pasaules izjūtu, iespējams, dzīvojuši tādi cilvēki kā Sv. Asīzes Francisks, kurš esot pratis sarunāties ar putniem un zvēriem. "Šķiet, ka mēs, mūsdienu ļaudis, kuriem arvien labāk un skaidrāk atklājas ne tikai mūslaiku civilizācijas sasniegumi, bet arī tās trūkumi un ēnas puses, no šī mūsu senča varētu iemācīties ko ļoti vērtīgu," uzskata Kaspars Putniņš.

Biļetes nopērkamas koncertzāles Cēsis kasē un Biļešu paradīzē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja