Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Vijolnieces laimes lidojums Beļģijas mežos

Tas ir iedvesmojošs stāsts par Aizkraukles meiteni, kura četrpadsmit gadus mācījusies vijoli pie izcilā pedagoga Ojāra Kalniņa, kādu laiku pat dzīvojusi viņa ģimenē kā tēva azotē, - par Briselē studējošo, _Lielajai Mūzikas balvai  kategorijā Gada debija _izvirzīto vijolnieci Elīnu Bukšu saka balvas žūrijas locekle Gunda Vaivode.

Vijolniece šajā kategorijā izvirzīta līdzās čellistei Dacei Zālītei un dziedātājam Daumantam Kalniņam. Kurš saņems balvu, izšķirs žūrijas balsojums tieši pirms laureātu apbalvošanas svinīgā koncerta, kas notiks Latvijas Nacionālajā operā un būs skatāms LTV1, gan dzirdams Latvijas Radio 3 Klasika tiešraidē.

Līdz 18. februāra plkst.23.59 vēl var paspēt portālā Delfi nobalsot, kuram no septiņās kategorijās izvirzītā 21 LMB kandidāta tiks publikas simpātiju balva. Ārpus konkurences ir dziedātāja Laima Andersone-Silāre, kuru suminās par mūža ieguldījumu, un muzikologs Arnolds Klotiņš - par izcilu ieguldījumu latviešu mūzikas vēstures izpētē.

Elīna Bukša nominēta par solo Fēliksa Mendelszona dubultkoncerta atskaņojumā (ar pianistu Vestardu Šimku, orķestri Sinfonietta Rīga un Normundu Šnē), spožo solokoncertu Melngalvju namā (ar pianisti Danu Protopopesku) un lieliskajām interpretācijām Latvijas Radio 3 Klasika tiešraides solokoncertā Radio 1.studijā (ar pianisti Sandru Jalaņecku). "Šobrīd esmu radošā pacēlumā, jo ir daudz skaistu projektu un programmu. Ir daudz jaunu uzaicinājumu muzicēt Eiropā. Man ļoti nozīmīgs būs pirmais CD ieraksts. Ierakstu sesija notiks jūlijā Beļģijā kopā ar Ljēžas filharmonijas orķestri: es spēlēšu trīs skaņdarbus projektā Visi Kamila Sensānsa skaņdarbi vijolei ar orķestri. Gatavojoties ierakstam, būs daudz koncertu kopā ar orķestri un manu profesoru Ogistēnu Dimē pie diriģenta pults. Tāpēc esmu ļoti patīkami satraukta," Elīna stāsta par gada lielāko notikumu.

Pēc tam viņa uzstāsies vairākos festivālos. "Man ir laime daudz spēlēt kamermūziku. Uzstāšos solokoncertā Cēsu Mākslas festivālā 19. jūlijā kopā ar pianistu Rūdolfu Vanku, kā arī oktobrī Hermaņa Brauna fonda koncertā duetā ar savu jauno partneri Krievijas pianistu Pāvelu Koļesņikovu. Ar mūsu kroņa gabalu - Šosona koncertu vijolei, klavierēm un stīgu kvartetam - novembrī franču mūzikas festivālā burtiski satricinājām Flažē koncertzāli. Man jau sen gribējās atrast sirdij tuvu koncertpartneri. Lai gan esam ļoti dažādi, kopā daudz atklājam. Tā tiešām ir laime."

Uzvarētājs kategorijā Gada debija iegūs Hennessy naudas balvu profesionālo prasmju papildināšanai studijās vai meistarklasēs. Elīnai tā lieti noderētu, studējot Briselē Karalienes Elizabetes Mūzikas kapelā un apmeklējot Annas Čumačenko meistarklases. Tikai no malas Elīnas dzīve šķiet kā viegls sapnis: klausās Vaterlo meža šalkās, sporto, lasa, nodarbojas ar jogu, spēlē Stradivāri 1717. gada vijoli. Tikai viņa pati zina, ko nozīmē ikdienas melnais darbs. "Tā bija tikai sakritība, ka noklausījos Ogistēna Dimē ierakstus un ātri izlēmu doties pie viņa. Tas bija spontāns lēmums, taču tagad vairs nespēju iedomāties, ka varētu būt citādi. Rit otrais studiju gads. Katra stunda ir laimes lidojums, atklājums un satricinājums," atklāj Elīna. Vai viņa atgriezīsies dzimtenē? "Es ļoti mīlu Latviju un centīšos pēc iespējas biežāk te parādīties, taču nepieļauju iespēju šeit dzīvot, jo visa mana dzīve jau veidojas citur."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja