Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Vilka dainu krājumi

Desmit gadus kopš Dzelzs Vilka pirmā mūsdienu tautas dziesmu albuma Kur vakara zvaigzne lec grupa svinēs ar pavasara koncertu sestdien, 25.aprīlī plkst. 19 Mūzikas namā Daile

Pa šo laiku jau iznākuši trīs albumi, kuru pamatā latvju dainas, un nu arī aizpagājušogad izdomātajam garajam nosaukumam Dzelzs Vilka Jauno Jāņu Orķestris nolemts pirmos divus vārdus mēģināt "aizkrāsot". Lai visiem ir skaidrs, ka šajos koncertos Oranžie mati, Ledus vai Vienas nakts meitene neskanēs, jo šī ir pavisam citāda to pašu cilvēku muzikālā izpausme nekā sen ierastie pirmatnējo instinktu piesātinātie rokkoncerti, kuros otrā tautas mūzikas albuma Uijā, uijā, nikni vilki tituldziesma tomēr tiek spēlēta. Jo tajā taču arī ir par vilkiem. Tāpat dziesmā Mazais Vilciņš, kas, gaidot 25.aprīļa koncertu, laista klajā kā singls kopā ar senas Dzelzs Vilka cienītājas Lauras Rožkalnes-Ozolas veidoto klipu. Tā tiks iekļauta arī sestajā mūsdienu tautas mūzikas izlasē Sviests, ko izdod apgāds Lauska.

Pats Kaukulis saka, ka joprojām jūtas vilks: "Rakstīt mūziku ir satraucošs piedzīvojums, bet mani ļoti aizrauj arī savu tekstu rakstīšana. Pašlaik rakstu jaunas dziesmas Dzelzs vilkam, un tas ir tik satraucoši, ka es nevaru mierīgi gulēt - es vēlos tās spēlēt tūlīt!" ar aizrautību stāsta Juris.

Bet pagaidām dienas kārtībā ir Jauno Jāņu Orķestris, kurā muzicē Juris Kaukulis (ģitāras, mandolīna, bandžo, bazuki, ukulele, balss), Ieva Strode (vijole, balss), Artis Orubs (sitaminstrumenti), Kaspars Tobis (taustiņi, elektronika, sitaminstrumenti, balss), Kārlis Alviķis (basģitāra, bazuki, kontrabass, balss), Valērijs Cīrulis (ģitāras, mandolīna, balss) un Andris Alviķis (ģīga, balss).  

Dailē skanēs pazīstamākās dziesmas ar dainu tekstiem svaigos aranžējumos pamatīgam mūziķu un dziedātāju sastāvam - grupai pievienosies arī Pasaules koru olimpiādes laureāti, Siguldas jauniešu kora Atvars dziedātāji diriģenta Jāņa Baltiņa vadībā. Būšot arī paris pavisam jaunas dziesmas. 

Ķerties klāt latvju dainu tekstiem Jurim pašam nebūtu ienācis prātā, jo nekādas īpašas intereses par folkloru agrāk neesot bijis. To pirms vairāk nekā desmit gadiem ierosināja izdevniecības Upe TT vadītāja Iveta Mielava. "Sākām pilnīgi no nulles! Sākums bija aizdomu un neziņas pilns. Pirmajos radošajos mēģinājumos mēs ar Kasparu jau bijām gatavi padoties, bet tad pēkšņi notika lūzums un sākās jauna lappuse mūsu radošajā dzīvē. Es biju pilnīgi aizrāvies ar dainām un akustisko instrumentu apgūšanu, rakstot dziesmas! Tas nav beidzies vēl šobaltdien," stāsta Juris. 

Pašlaik jau Jauno Jāņu Orķestris esot sācis ceļu uz jauno ierakstu. "Esmu palicis uzmanīgs un ļoti vērīgs, lasot dainas. Esmu pieredzējis vairākkārtēju vienas četrrindes pārlasīšanu un katra reize ir atnesusi citu sajūtu un sapratni par šīm rindām. Tāpēc es tās, kas kaut nedaudz mani ir ieinteresējušas, izrakstu un noglabāju savā dainu krātuvē. Man tās patīk redzēt kopumā un lasīt haotiski - tas bieži ved uz negaidītiem stāsta risinājumiem. Es pieturos pie stāsta, kas mani ved caur dainām, bet reti, kad paliek precīzs dainas oriģināls - tās pārtop, iezogas jauni vārdi un tur paliek," par savām darba metodēm stāsta Juris. Dažas no dziesmām jau iestudējuši un savā repertuārā iekļāvuši tautas deju kolektīvi. Mūsu Dziesmu un deju svētku programmās tās vēl nav skanējušas, bet Juris lūkojas daudz tālāk: "Amerikas Latviešu dziesmu svētkos ir dejots pie Klusiet jauni, klusiet veci un Lietiņš lija Jāņu nakti. Un pašās beigās mūsu dziesmas dziedās Apvienotais Galaktiku koris visumā."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja