Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Zigurds Linde – džeza leģenda ar lielo L

Mūžībā 82 gadu vecumā 29. janvārī mūžībā devies ilggadējais džeza trompetists, viens no mūsu spožākajiem bigbendu mūziķiem Zigurds Linde (08.05.1938. Nereta – 29.01.2021. Rīga).

"Aizgājusi Leģenda ar lielo L – Zigurds Linde. Džeza vecmeistars, trompetists, Radio nošu arhīva sargātājs, jautrības uzturētājs, dzērienu gādātājs, nenogurstošs runātājs (viņš varēja pēc mazas "pasēdēšanas" Siguldā viens bez pauzēm runāt VISU ceļu līdz Rīgai) un vienkārši labs draugs, ar kuru man bija tas gods vairākus gadus kā jaunam iesācējam spēlēt kopā Cirka orķestrī, pēc tam Siguldā un kur tik vēl ne. Pēdējos gadus regulāri tikāmies Radio mājā, un ik pa laikam iedomājos – Zigis ir nemirstīgs, nekad nepateiksi, ka viņam ir 80 gadu. 80!!! Šogad būtu 83. Būtu..." saka kolēģis, Latvijas Radio bigbenda trombonists Uldis Ziediņš.

Mūzikā sevi pieteicis jau pagājušā gadsimta 50. un 60. gados, Zigurds Linde kļuva par XX gadsimta Latvijas džeza trompetes spēles leģendu. Trompetists, kura spēles tembru nevar sajaukt ne ar vienu citu, ir ierakstījis divus soloalbumus, taču vislabāk juties tieši orķestrī. Jau studiju gados viņš spēlēja Rīgas Estrādes orķestrī, ilgus gadus muzicēja Latvijas Televīzijas un radio estrādes orķestrī, kas pēcāk pārtapa par Latvijas Radio bigbendu. Pamatīga profesionālisma skola paralēli darbam valsts orķestros bijuši arī 16 gadi leģendārajā restorānā Jūras pērle. Brīžiem izdevies apvienot darbu pat četros orķestros vienlaikus. Tas, protams, nebija atļauts, un leģendārs ir stāsts par to, kā padomjgadu Radio vadības klātbūtnē mūziķim nācies sadedzināt slepus noformēto otro darba grāmatiņu.

Līdztekus muzicēšanai meistars ar prieku uzņēmies un visu mūžu ar fanātisku rūpību pildījis nošu bibliotekāra, arhivāra pienākumus. Vēl vairāk – viņš bija visas daudzos gados izveidotās Latvijas Radio nošu bibliotēkas glābējs, kuram varam pateikties par bagātīgā, daudzos gados paša izveidotā partitūru krājuma saglabāšanu. Kad tika likvidēts tagad jau atkal raženi strādājošais Latvijas Radio bigbends, mūziķis, neklausoties ģimenes iebildumos, iespaidīgas partitūru kaudzes pārvedis uz mājām, bet vēlāk uzņēmās šo nošu digitalizēšanu.

Šādi no iznīcības paglābti Gunāra Rozenberga, Aļņa Zaķa, Vitālija Dolgova, Jāņa Sildega, Elgas Igenbergas, Valtera Kaminska un citu Latvijas izcilo meistaru skaņdarbi un aranžējumi. "Paldies dievam, ka Radio ir tāds Zigis Linde, kas visu nošu bibliotēku ir saglabājis. Citādi tas viss tiktu izmests," tā šo varoņdarbu novērtējis maestro Raimonds Pauls.

Zigurds Linde pārstāv sīksto pēckara paaudzi, kura ticēja ideāliem, kura nebijās smaga darba un kurai mūzika un skatuve likās skaistākais, kas vien dzīvē ir iespējams. Trompetists vienmēr visu darīja rūpīgi, neatlaidīgi un pedantiski kārtīgi. Viņš vienmēr daudz vingrinājās – arī atpūtai dotajās stundās orķestra koncertizbraukumos vai ciemojoties vecāku mājās Neretā. Zigurds Linde bija arī lielisks stāstnieks, kurš pazina visus mūziķus un izcili pārzināja paša piedzīvoto mūsu džeza orķestru vēsturi. Sarunas ar viņu bija neatsverams palīgs dažādu pētījumu, publikāciju un diplomdarbu tapšanai, ne velti viņu dēvēja par staigājošo enciklopēdiju.

Zigurds Linde bija arī vīrs ar zelta rokām. Kad Radio vadība atlaida savu orķestri, Linde strādāja par amatu mācības skolotāju Jūrmalā. Viņš prata salabot mēbeles, durvis, logus, santehniku, ievilkt elektrību. Tas noderējis pat Nacionālajā teātrī, kur pēc kapitālā remonta durvis un logi vairs nav vērušies ne vaļā, ne ciet.

2004. gadā, kad tika izveidots džeza Mirage, tā vadītājs Lauris Amantovs uzaicinājies pieredzējušo vecmeistaru spēlēt tur. Zigurda Lindes septiņdesmitā jubileja tika svinēta ar lielkoncertu Kongresu namā kopā ar vienaudžiem Ivaru Birkānu un Zigurdu Rezevski. Lielisku koncertu ievērojamais trompetists sniedza arī dienu pirms savas 80. dzimšanas dienas plaukstošā 2018. gada maijā, aicinot piedalīties tos, ar kuriem dzīvē un mūzikā sapasot vislabāk. "Esmu bezgala laimīgs, ka savus astoņdesmit varu svinēt lielajā Radio studijā, kur pavadīts viss mūžs un kur joprojām tiekamies, spēlējam un rādām, ko mākam. Nekādā goda vietā šajā vakarā nebūšu – turpat blakus mūziķiem vien sēdēšu un spēlēšu līdzi. Sava nošu partija priekšā. Centos parādīt visu, ar ko dzīvē saskāros," jubilārs teica toreiz, pirms divarpus gadiem.

"Zigis nav pelnījis skumjas un asaras, drīzāk kādu sirsnīgu tostu un labu džeza mūziku šovakar, mājās sēžot. Katram mums tādu mūžu, tādu dzīvesprieku (un šis nav pārspīlējums – Zigis bija, iespējams, pats dzīvespriecīgākais un vitālākais cilvēks, ko jelkad esmu pazinis) un tādu prāta skaidrību līdz pat mūža izskaņai, kāda bija Zigim. Iejauc vienu, veco zēn, un turi trompeti labi saeļļotu, kaut kad tiksimies!" atvadoties no kolēģa, vēstī Uldis Ziediņš.

Atvadīšanās no Zigurda Lindes notiks trešdien, 3. februārī, no plkst. 14 līdz plkst. 15 Rīgas krematorijas Lielajā zālē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja