Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Radioteātrī pirmatskaņos Raimonda Paula koncertprogrammu Ziņģe par Rīgu

Latvijas Radio Radioteātrī gaidāms īpašs pirmatskaņojums – Jāņu dienas vakarā, 24. jūnijā, plkst. 17.05, Latvijas Radio 1 izskanēs Maestro Raimonda Paula un dzejnieka Ernesta Dinsberga jaunā programma Ziņģe par Rīgu.

Dzejnieks un publicists Ernests Dinsbergs 1865. gadā uzrakstīja humoristisku dzejas darbu Rīga jeb Ziņģe par Rīgu un viņas dzīvi. Tā ir labsirdīga, humora pilnā valodā sacerēta poēma. Ziņģēs par Rīgu sevi atradīs visi rīdzinieki – gan dažādu etnisko, gan sociālo grupu pārstāvji. Tā ir kā pastaiga pa pilsētu, tēlaini un detalizēti aprakstot vietas, ievērojamas ēkas, parkus, ielas, iedzīvotājus un tradīcijas.

Koncertprogrammu Ziņģe par Rīgu dramatizējis un kompozīciju veidojis aktieris Gundars Āboliņš. Būdams liels lasītājs, viņš gan atzīst, ka tieši šo poēmu līdz šim nebija lasījis. "Skolas programmā tā agrāk gan bija, bet tālāk par: "Rīga, Rīga! Tā dažs saukā – tur tie lepnie kungi braukā" diez vai kāds ir ticis. Tāpēc izvēlējos "izurbties" cauri visam pirmavotam, jo Edgara Liepiņa programmā bija tikai daži fragmenti no tā. Pārējais bija Valda Artava asprātīgie komentāri un ziņģes. Mūsu variantā arī dažas ziņģes ir nomainītas. Šis materiāls ir kā ceļvedis nelielai ekskursijai pa Rīgu klausītāja iztēlē no mazliet cita – vēsturiska skatu punkta," stāsta Gundars Āboliņš.

Koncertprogrammā Ziņģe par Rīgu piedalās aktieris Gundars Āboliņš un dziedātāja Elza Rozentāle. Par muzikālo pavadījumu rūpējas pats Maestro Raimonds Pauls, Mārcis Auziņš, Andris Grunte, Arvīds Platpers un Māris Briežkalns. Producenti – Māra Eglīte un Māris Briežkalns.

Radioteātra žanrs Latvijā ir tradīcijām bagāts – 1926. gada 17. decembrī notika Edvarda Vulfa viencēliena Pielūdzēji pirmizrāde. Šo asprātīgo komēdiju dzejā izpildīja izcilā latviešu teātra runas pedagoga Zeltmata kursu audzēkņi. Tomēr par pirmo, īpaši jaunajam mākslas žanram radītu viencēliena lugu Pēc pirmā mītiņa jāpateicas Rūdolfam Blaumanim, un tādēļ par Radioteātra dzimšanas dienu tiek uzskatīts 1927. gada 17. augusts. Daudzu desmitu gadu garumā radio studijās talantu ir demonstrējuši sava laika slavenākie aktieri un režisori. Radioteātra ilggadējā vadītāja ir Māra Eglīte. Radioteātris regulāri sadarbojas ar Maestro Raimondu Paulu, veidojot jaunas koncertprogrammas. Pēdējā no tām bija muzikāla dzejas kompozīcija Balts menuets nakts tumsā, kas pie klausītājiem nonāca šī gada martā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja