Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Aprīlī Ģertrūdes ielas teātris aicina uz Baltijas neatkarīgo teātru viesizrādēm

Aprīlī Ģertrūdes ielas teātrī būs skatāmas atzinību ieguvušas Baltijas neatkarīgo teātru viesizrādes no Lietuvas un Igaunijas, informēja teātra pārstāvji.

3. aprīlī ĢIT viesosies Artūra Areimas teātra iestudējums Par labāku pasauli, kura pamatā ir pazīstamā vācu dramaturga Rolanda Šimmelfenniga luga. Savukārt 13. un 14. aprīlī skatītājiem būs iespēja piedzīvot latviešu izcelsmes Igaunijas mākslinieces Rūtas Ronjas Pakalnes un Lauras Kvelsteinas kopdarbu BODY OF DREAMS, kas nupat saņēmis Igaunijas Teātra balvas nomināciju kategorijā Labākā dejas izrāde. 

Par labāku pasauli ir fantastisks stāsts, kas aicina skatītāju paraudzīties uz cilvēces mūsdienu sociālo un psiholoģisko realitāti un saskarties ar cilvēka bezatbildības iespējamām sekām. Rolanda Šimmelfenniga lugas Par labāku pasauli galvenā tēma ir cilvēka identitātes krīze militāro konfliktu un vides problēmu kontekstā. Režisors Artūras Areima izrādē attīsta ideju, ka cilvēkam jāmeklē dziļāka saikne ar dabu, jāskatās uz to nevis no iznīcināšanas, bet no saglabāšanas perspektīvas, jāuztver sevi kā tās daļu, nevis noteiktas teritorijas īpašnieku.

Izrādes Par labāku pasauli režisors Artūras Areima ir viens no interesantākajiem Lietuvas jaunās paaudzes teātra māksliniekiem, kurš pazīstams arī Latvijas skatītājiem – viņa iestudējums Kā kļūt nelaimīgam? nupat piedzīvojis pirmizrādi Latvijas Nacionālajā teātrī. Artūras Areima ir Eiropas balvas Jaunā teātra realitāte kandidāts un režisora izrādes guvušas ievērību mākslas festivālos Eiropā, Dienvidkorejā un Ķīnā. Artūra Areimas pētniecības lauks ir eksistenciālie jautājumi –  radoša un cilvēciskā neatkarība.  Aktieris viņa izrādē ir vienlīdz svarīgs ar tehnoloģiju izmantošanu, radot apstākļus arī kinematogrāfiskai aktiermeistarībai. Dumpīga mākslinieka pozīcija, dažādu mediju valodu sapludināšana aktuālā situācijas deklamācijā ir veids, kā režisors atklāj emocijas un rada pārdzīvojumu teātrī.

Izrāde Par labāku pasauli, kas saņēmusi Lietuvas augstākās teātra balvas Skatuves zelta krusts nomināciju kategorijā Labākā videogrāfija, Ģertrūdes ielas teātrī būs skatāma 3. aprīlī plkst. 19.00 – lietuviešu valodā ar subtitriem latviešu un angļu valodā.

Savukārt 13. un 14. aprīlī Ģertrūdes ielas teātrī viesosies izrāde BODY OF DREAMS no radošās telpas elektron.art Tallinā. Iestudējums, kas nupat saņēmis Igaunijas teātra balvas nomināciju kateogorijā Labākā dejas izrāde, ir vizuāli-telpiska poēma, atbalsu un atmiņu konstelācija, strauji izzūdoša vizuālās informācijas kolekcija, kas ceļo caur labi zināmu un nepazīstamu teritoriju arhīviem. 

"Izrādes sākumpunkts ir jautājums: ja cilvēka ķermenis ir pieredzes, atmiņu un nodotās DNS kopums, tad no kurienes rodas viņa autentiskais ķermenis un vai ar ķermeni pietiek? Tas ir ceļojums uz sākumpunktu, vai drīzāk krustpunktu - uz vietu, kur dzimst kustība, uz vietu, kur ir mūžam mainīgās atmiņas saknes," stāsta izrādes autores un režisores – latviešu izcelsmes Igaunijas māksliniece Rūta Ronja Pakalne un Laura Kvelsteina. Izrādes dramaturģe Alisa Šnaidera piebilst, ka režisores pievērsušās arī jautājumiem, kā funkcionēt kā māksliniekam mūsdienu krīzes pasaulē, kā veidot saikni ar skatītājiem, kā radīt cerību, siltumu un drošību.

Viesizrādes tiek rīkotas ar mērķi veidot un stiprināt sadarbību Baltijas mākslinieku starpā, kā arī Latvijas skatītājiem dot iespēju iepazīt skatuves mākslu kaimiņvalstīs. Pasākuma ietvaros 4. aprīlī Ģertrūdes ielas teātrī režisors Artūras Areima vadīs arī radošo darbnīcu Latvijas jaunajiem un topošajiem teātra režijas profesionāļiem. Baltijas neatkarīgo teātru viesizrādes Ģertrūdes ielas teātrī atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Biļetes uz viesizrādēm pieejamas ĢIT mājaslapā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja