Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ceļojums skaņās un pašam savā pasaulē. Ģertrūdes ielas teātris piedāvā ļauties audio piedzīvojumam

Šogad par cilvēka maņām runā vairāk. Ja zūd garša un oža, prātā uzreiz lieliem un sarkaniem burtiem iešaujas: "Covid!" Ģertrūdes ielas teātrī (ĢIT) tapusī izrāde Jums ir apdegušas ausis arī ir tverama ar sajūtām, taču šoreiz – ar dzirdi.

Pēc definīcijas sajūtu teātra pamatā ir skatītāja iztēles un maņu – dzirdes, taustes, garšas, ožas un redzes – darbināšana, stāsta režisore Liena Šmukste, kura šim teātra žanram pievērsās, studējot Latvijas Kultūras akadēmijā. Pagājušajā gadā tapa viņas pirmā sajūtu teātra izrāde Grāmata Zīme. Arī izrāde Jums ir apdegušas ausis bija iecerēta klātienē teātra atmosfērā, tomēr šābrīža apstākļos jāklausās ieraksts. "Šī ir sajūtu izrāde audio formātā, ko katrs var klausīties savās mājās, tur radot arī citām sajūtām tīkamu atmosfēru," Liena Šmukste saka. Tātad iedomājieties: vakars, klusa, mierīga vieta, kas nav spilgti apgaismota, ērta poza atpūtas krēslā vai guļot. Lai pilnvērtīgi izbaudītu mākslinieku radīto skaņu pasauli, jāizmanto audio austiņas. Aizveriet acis un ļaujieties audio ceļojumam.

"Tas ir ceļojums uz kādu valsti," sāk stāstīt režisore, bet piebilst, ka katram tas būs citāds. Ja piedomājam pie nosaukuma Jums ir apdegušas ausis, tad skaidrs, ka tādu traumu var gūt vai nu saunā, vai kādā karstā dienvidu zemē. "Klausītājiem ir iespēja iztēloties, sajust, fantazēt, kur šajā brīdī viņi gribētu būt. Audio izrāde fokusējas uz dzirdi kā galveno maņu sajūtu pārraidīšanai," saka L. Šmukste.

Izrādes tapšanā izmantota ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) metode, kas nomierina un atslābina, nereti palīdz atbrīvoties no trauksmes un bezmiega. L. Šmukste informāciju par to atradusi un pētījusi YouTube. Šīs metodes pamatā ir dažādas dabas skaņas (lietus, vējš), čuksti, dažādu šķidrumu, tekstūru radītas skaņas. To ierakstīšanai tiek izmantoti divi binaurālie mikrofoni, kas novietoti tā, lai akustiski sajūtams skaņas dziļums, augstums un plašums, klausītājam radot klātbūtnes efektu – it kā viņš būtu skaņas vidū, nevis skaņas avota priekšā.

"Mani šīs skaņu pasaules piedāvātās iespējas tik ļoti aizrāva, ka gribējās uztaisīt izrādi," atklāj režisore un piebilst, ka tas ir eksperiments. Iespējams, kādam liksies, ka iestudējums ir tikai skaņu virknējums, bet cits, ja spēs pieņemt šo žanru, kas ir kā meditācija, spēs izbaudīt ceļojumu. Liena Šmukste skaidro, ka tā notikumi risinās vienā valstī, bet deviņās vietās – tirgū, ziloņu audzētavā utt. Sižeta un notikumu pavērsiena, kā esam pieraduši redzēt teātrī, nav, jo tas ir ceļojums sajūtās, skaņās, katram pašam savā pasaulē. "Tas ir tāpat kā lasot grāmatas, kad prātā veidojas savi tēli un vietas," saka režisore.

Izrāde pieejama jebkurā laikā līdz 31. decembrim ĢIT mājaslapā www.git.lv pēc biļetes iegādes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja