Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Februāra beigās Jaunajā Rīgas teātrī pirmizrādi piedzīvos Ulda Tīrona veidotā izrāde Gogolis. Nature morte

Februāra beigās Jaunajā Rīgas teātrī pirmizrāde Ulda Tīrona veidotai izrādei Gogolis. Nature morte pēc N. Gogoļa stāsta Veclaiku muižnieki motīviem. Izrādē līdzās Čulpanai Hamatovai spēlē JRT aktieri Gundars Āboliņš un Kaspars Znotiņš.

Jaunā Rīgas teātra (JRT) pirmais jauniestudējums jaunajā gadā un arī pēdējais šajā sezonā top teātra Mazajā zālē. Izrāde Gogolis. Nature morte veidota kā lugas Veclaiku muižnieki mēģinājums, kurā aktieri iejūtas Gogoļa varoņu pieticīgajā ikdienā. Nikolaja Gogoļa stāstā divi veci, mīļi cilvēki to vien dara, kā ēd, guļ un uzņem viesus. Tomēr laimīgā un šķietami nebeidzamā nomaļās sadzīves idille slēpj sava sabrukuma draudus un sastingušais klusums vasaras dienvidū izraisa šausmas. Mīlošā pieķeršanās, kas valda starp abiem vecajiem ļaudīm, cīņā ar laiku izrādās stiprāks bruņojums nekā pārejošas kaislības un tukšas idejas – pat tad, ja mierpilnā sendienu idille ir vien rakstnieka pusnomoda sapnis.

Izrādes dramaturģiju, režiju un scenogrāfiju veido Uldis Tīrons (iestudējis izrādes Klāvas tantes skūpsts, Pēdējā Ļeņina eglīte, Apmānītā, Mielasts). Par jaunās izrādes ieceri viņš stāsta: "Kad mēs jau mēģinājām Gogoli, es ieraudzīju fotogrāfiju, kas man joprojām ir acu priekšā. Uz tās redzama krievu raķetes sagrauta māja Ukrainā. Bloku mājai nobrukusi ārsiena, atsedzot kāda dzīvokļa virtuvi. Virtuvē ir dzelteni skapīši, televizors, mikroviļņu krāsniņa, ledusskapis, divi krēsli un galds. Uz galda ir šķīvis ar āboliem."

Stāsta tulkotājs un viens no izrādes aktieriem Gundars Āboliņš dalās: "Izrādījās, ka iztulkot no jauna šo šķietami vienkāršo Gogoļa stāstu bija krietni grūtāk, nekā iesākumā likās. Veclaiku muižnieki šķita vien sentimentāla pasaciņa par to, ka visam skaistajam ir lemts reiz aiziet nebūtībā, mums pašiem piepalīdzot… Tie vecie, labie laiki, kad vēl "kliņģerlietiņš" lija… Kliņģeriem, pīrāgiem, sālītām sēnītēm, kaltētām zivtiņām, dažnedažādiem marinējumiem un citiem Gogoļa dzimtās puses Mazkrievijas gardumiem šajā stāstā ir lielāka nozīme nekā vien saimnieces meistarības cildinājumam. Te patrāpās arī tādas ēdmaņas, šnapsti un uzlējumi, ko mūsdienu latviešu valodā nemaz nav tik viegli aprakstīt! Šajā, tāpat kā citos Gogoļa agrīnajos darbos, ir daudz "ukrainismu" un "nepareizību", ko paši krievu izdevēji un redaktori laika gaitā ar katru jaunu izdevumu ir "uzlabojuši". Palasot pirmos izdevumus, kā arī Gogoļa dzīves un daiļrades pētnieku darbus, atklājas, ka Mikola Vasiļjevičs ir rakstījis "nepareizi" - nepietiekami krieviski!.. Taču nepareiza, mūsdienu izpratnē, izrādās, ir arī visa šā stāsta galveno varoņu dzīve! Un tā ir tik skaista savā "nepareizajā" mierā un harmonijā!"

Šī būs otrā JRT izrāde, kurā spēlē aktrise Čulpana Hamatova. Alvja Hermaņa izrāde Post Scriptum ar Čulpanu Hamatovu vienīgajā lomā ir JRT repertuārā kopš 2022. gada 15. jūnija. Izrādē Gogolis. Nature morte līdzās Čulpanai Hamatovai spēlē JRT aktieri Gundars Āboliņš un Kaspars Znotiņš.

Izrādes radošajā komandā ir kostīmu māksliniece Kristīne Jurjāne, horeogrāfe Anna Abalihina un komponists Jēkabs Nīmanis. Pirmizrāde 2023. gada 28. februārī JRT Mazajā zālē.

Biļetes uz tuvākajām izrādēm 1., 2., 3., 4., 30. un 31. martā, un 1. un 2. aprīlī ir izpārdotas. Biļetes uz izrādēm maijā un jūnijā būs pieejamas marta sākumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja