Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Iziet sevī dilemmas un izšķiršanās ceļu. Nacionālajā teātrī – drāma Terors bez melnbaltām atbildēm

Latvijas Nacionālajā teātrī režisors Valters Sīlis iestudējis izrādi Terors, kas vienlaikus ir arī fiktīva tiesas sēde.

"Mana varoņa drāma ir tā pati, kas būs visiem izrādes skatītājiem: ko darīt situācijā, kad likums tev saka vienu, bet vai nu tava sirdsapziņa, vai veselais saprāts – kaut ko citu. Un šajā gadījumā likums nav nepamatots vai tikai ķekša pēc, jo tas ir balstīts uz ļoti svarīgiem principiem, pēc kādiem mēs sabiedrībā dzīvojam. Teroristi – cilvēki, kas grib darīt ļaunu, – spēj izmantot šos likumus pret mums pašiem, nostādot mūs šādu dilemmu priekšā, kad veselais saprāts liek mums atteikties no mūsu principiem," saka aktieris Kaspars Aniņš. Viņš režisora Valtera Sīļa iestudētajā izrādē Terors atveido apsūdzēto, aviācijas drošības ekspertu, kurš pieņēmis lēmumu notriekt teroristu nolaupītu lidmašīnu, kurā atrodas 164 nevainīgi pilsoņi un kura ir ceļā uz Minhenes stadionu, kurā tobrīd ir 70 000 cilvēku. Vai viņa lēmums bija vienīgā pareizā rīcība? Un kas dod tiesības izlemt, kuru cilvēku dzīvības ir vērtīgākas?

Latvijas Nacionālā teātra Aktieru zālē iestudētā Ferdinanda fon Šīraha luga atbildi nesniedz, stāsta K. Aniņš: "Galvenais vārds tiek dots skatītājiem, un tā, man liekas, ir izrādes galvenā vērtība. Mūsu mērķis ir nodot skatītājam šo stafetes kociņu, iekustināt viņu ar šo domāšanas procesu, atstāt viņu ar šiem jautājumiem. Bet padomāt par tiem, mūsuprāt, ir ļoti svarīgi un ļoti vērtīgi."

K. Aniņš uz skatuves darbojas kopā ar saviem teātra kolēģiem – Ivaru Kļavinski, Daigu Kažociņu, Voldemāru Šoriņu, Sanitu Paulu, Egilu Melbārdi u. c. Savukārt skatītājiem uzticēta zvērināto loma, kuri tiesas procesā pieņem gala lēmumu. Tas nozīmē, ka izrādei ir iespējami atšķirīgi fināli. "Nav gluži tā, ka bezatbildīgi noveļam visu atbildību uz skatītāju, jo arī paši par šiem jautājumiem esam ļoti daudz domājuši un diskutējuši, un mūsu pašu domas ir mainījušās no vienas puses uz otru un tad atkal atpakaļ," K. Aniņš atklāj. Taču daudz svarīgāk licies mēģināt izrādē skarto dilemmu iezīmēt, maksimāli saglabājot neitralitāti – lai skatītājam būtu spēcīga argumentācija katram no lēmuma variantiem. "Lai viņš pilnvērtīgi varētu iziet sevī to izšķiršanās ceļu," piebilst K. Aniņš.

Viņš atzīst, ka arī pašam izrādes tapšanas gaitā viedoklis mainījies. Tiesa, aktiera profesija liek intensīvi meklēt sava varoņa rīcības pamatojumu, turklāt aizdomāties viena vai otra lēmuma virzienā iespējams ļoti tālu. "Taču beigās tāpat pilnīgi baltas vai melnas atbildes nav. Vismaz priekš manis izrādes beigu spriedumam ir nelāga piegarša jebkurā gadījumā."

Tuvākās izrādes – šovakar, 4., 13., 19., 28. oktobrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja