Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas Leļļu teātrī top jauniestudējums pusaudžiem Vaļa dziesma

Maija izskaņā Latvijas Leļļu teātris skatītājiem nodos pēdējo šīs sezonas jauniestudējumu - izrādi pusaudžiem no 12 gadu vecuma Vaļa dziesma, informēja Latvijas Leļļu teātra sabiedrisko attiecību vadītāja Agnese Oliņa.

Maija izskaņā Latvijas Leļļu teātris skatītājiem nodos pēdējo šīs sezonas jauniestudējumu - izrādi pusaudžiem no 12 gadu vecuma Vaļa dziesma. Oriģināldramaturģijas darbu tā vajadzībām radījusi dramaturģe Ance Muižniece, piedāvājot iejusties 90. gadu jauniešu dzīvē, telpā un reālijās. Stāsts izseko divu divpadsmitgadīgu pusaudžu pieaugšanas, piedzīvojumu un attiecību pieredzei vairāku vasaru garumā, šķetinot jautājumus par šī laika notikumu un izjūtu ietekmi uz personības nobriešanu.

Vaļa dziesma ir aktiera un režisora Rūdolfa Apses otrais iestudējums Latvijas Leļļu teātrī. Šo izrādi režisors izvēlējies veidot kā aktiera Pētera Galviņa monoizrādi, kurā viņš atveido stāsta galveno varoni - Vendelu. Jaunais mūziķis jau no pieauguša vīrieša pozīcijām atskatās uz savas jaunības mulsinošo un pirmreizējo izjūtu pilno laiku, kas veidojis pamatu viņa dzīves ilgām un kaislībām. Izrādes vizuālo noformējumu veidojusi māksliniece Līga Zepa, muzikālo - Staņislavs Kuļikovs, savukārt gaismu partitūru radījis Uldis Andersons.

Dramaturģe Ance Muižniece 90.gadus dēvē par plastmasas un popmūzikas zelta laikmetu, kurā pagājusi arī viņas jaunība: "Es esmu sarakstījusi lugu, kurā ir padaudz manas bērnības un agrīnās pusaudzības sentimenta, un mana agrīnā pusaudzība bija laiks pirms un pēc milēniuma. Manas vasaras pagāja kūrortpilsētā pie jūras, tur nebija Glābējzvana vai Beverlihilzas 90210, tur bija daudz, daudz radio pirms aizmigšanas teltī, saulrieti un saullēkti, dredos salipuši sālsūdens izbalināti mati un centieni tos izmazgāt ūdenī, kas jānes no akas. Taču lugas galvenais varonis Vendels nav es, tāpat kā viņa piedzīvotie notikumi nav mani notikumi. Bet jautājumi un problēmas, ko viņš risina, gan ir manējie. Mūsējie! Cilvēce vidi sev apkārt ir aizlaidusi bezdibenīgā pakaļā, jauni cilvēki iestājas par dzīvniekiem un kokiem, jo saprot, cik satraucošos ātrumos viss dzīvais mums apkārt izmirst un izzūd. Taču arī tad, tālajos 90tajos, bija jaunieši, kurus satrauca pie jūras redzētais un vecākās paaudzes ignorance pret mirstošajām jūras un upes radībām. Tāda bija arī Laura, kuru iepazīstot mainījās visa Vendela pasaule."

Režisors Rūdolfs Apse papildina: "Vaļa dziesma ir Vendela pusaudža gadu ritējuma, saasināto jūtu un pasaules uztveres pārstāsts, meklējot izpausmes formu mūzikā. Šajā izrādē notikumi un mūzika viens bez otra nevar pastāvēt - notikumi ir devuši izejvielu Vendela mūzikai, savukārt to atstāsts bez skaņām nedod pietiekošu sapratni par pašiem notikumiem un Vendela Opus Magnum dziesmu, kas tiek prezentēta izrādes beigās. Vendelam dzīve un mūzika ir līdzvērtīgas, un abu centrā ir jaunībā iepazītā Laura."

Jauniestudējums šajā sezonā tiks izrādīts divas reizes - pirmizrādes dienā 26. maijā plkst. 18.30 un 3. jūnijā plkst. 19.00 Teātra festivālā Nr. 2. Nākamajā sezonā kopā ar virkni citu pēdējo gadu laikā tapušo izrāžu un 80. sezonas jaunumiem Vaļa dziesma veidos īpašu skolas bērniem un jauniešiem piemērotu teātra repertuāru, ko būs iespējams apmeklēt gan uz vietas teātrī, gan organizēt izbraukumus skolās Rīgā un reģionos.

Biļetes nopērkamas Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās un vietnē bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja