Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Mirklis gaismas tuvumā. Dailes teātris turpina dedzināt

"Dailes teātra simbols ir liesma. Mēs turpināsim dedzināt, tikai tā mēs varam iet uz priekšu" jaunajai sezonai veltītajā preses konferencē sacīja Dailes teātra mākslinieciskais vadītājs Viesturs Kairišs.

Lielajā zālē pirmizrādi piedzīvos septiņi jauniestudējumi, Mazajā zālē – četri. Jau 15. septembrī Lielajā zālē būs skatāms amerikāņu aktiera un režisora Džona Malkoviča uzvedums Leopoldštate, kas tapis pēc sera Toma Stoparda pavisam nesen sarakstītās lugas par kādas ebreju dzimtas izdzīvošanu cauri XX gadsimta lielākajām cilvēces katastrofām.

Vienā no galvenajām lomām tajā būs redzama aktrise Vita Vārpiņa. "Katru rītu es ierodos uz mēģinājumu diezgan agri un pēc kāda laika pa grimētavas logu redzu, kā pa Bruņinieku ielu iet Džons Malkovičs, lēnā gaitā, parasti gaišās drēbēs, un nāk uz to pašu darbu, ko daru es. Es iekniebju sev un saku: tas nav kino, tā ir realitāte," par iespēju strādāt kopā ar pazīstamo amerikāņu mākslinieku stāsta aktrise.

 

Krietnie puiši

27. septembrī Mazajā zālē pirmizrādi piedzīvos britu režisores Eimijas Milbērnas uzvedums Krietnā puiša rituāla nokaušana. Iepriekš viņa Dailes teātrī ir iestudējusi darbus Izrāde, kas saiet sviestā un Īru miroņgalvas. "Tas ir stāsts par parastu krietnu puisi, kurš savos trīsdesmit nolemj, ka vairs nespēlēs pēc noteikumiem," par savu jauno izrādi atklāj režisore, kuras izvēlētā luga nemitīgi uzdod jautājumus, kādi motīvi liek mums dzīties pēc panākumiem un ko esam gatavi upurēt, lai iegūtu to, ko iekārojam.

Septembra beigās ar koncertuzvedumu Poēma par Spēlmani tiks atzīmēta dramaturga un režisora Pētera Pētersona simtgade. Iestudējumā skanēs viņa izrādēm komponētā mūzika, kas "kā kaleidoskopiskas atmiņas iekļausies teātra zinātnieces Ievas Strukas veidotajā dramaturģiskajā materiālā, kurš sastāvēs no Pētera Pētersona lugu fragmentiem", norāda Dailes teātra muzikālās daļas vadītājs Juris Vaivods.

 

Draiskā stilā

15. novembrī Mazajā zālē fiziskā teātra žanrā strādājošā režisore Anna Abalikhina piedāvās iestudējumu Eiridīke ar aktrisi Ilzi Ķuzuli-Skrastiņu titullomā. Mūsdienu dramaturģes Sāras Rūlas interpretācijā vēstījuma centrā ir Eiridīke, kura viņsaulē zaudē ne tikai savu mīlestību, bet arī valodu un identitāti. Tas dod plašas iespējas izrādes veidotājiem uzrunāt skatītājus ar jauniem izteiksmes līdzekļiem. "Šī ir perfekta luga šajā žanrā, mums ir perfekta titullomas izpildītāja, un ceram, ka ar šo izrādi varēsim doties uz festivāliem," saka Dailes teātra direktors Juris Žagars.

16. novembrī pie skatītājiem nonāks Viestura Kairiša uzvedums Spīdolas nakts, kurš, kā saka pats režisors, "draiskā stilā" reflektēs par Raini kā kontroversiālu personību un meklēs atbildes uz jautājumiem, kāds ir sapnis par Latviju un uz kādiem pamatiem to būvēt. "Mēs esam lūguši atgriezties teātrī Jāni Paukštello," atklāj Dailes teātra direktors. Viņš būs redzams režisora Jura Joneļa topošajā Raiņa dzejas iestudējumā Čūsku vārdi kopā ar jauno aktieri Kārli Arnoldu Avotu (1. decembrī). Gada nogalē Dailes teātris aicinās skatītājus uz Ziemassvētku koncertu Mirklis gaismas tuvumā, ko veidos režisore Diāna Kaijaka un Juris Vaivods ar melodijām no komponista Valta Pūces cikla Gadalaiku dziesmas un maestro Raimonda Paula cikla Pērļu zvejnieks.

 

Sarkanais princis

17. janvārī Mazajā zālē skatītāju vērtējumam tiks nodota Ilzes Ķuzules-Skrastiņas monoizrāde Visas viņas Ineses Mičules režijā. Dramaturgs Alistērs Makdauels radījis trīs monologus poētiskā spēlē, kuras centrā ir sieviešu likteņi dažādos laikos. Dailes teātris arī šosezon turpinās veiksmīgi sākto sadarbību ar teātra kompāniju Mischief Worldwide Ltd. un piedāvās šī teātra īpašo iestudējumu – komēdiju Pīters Pens saiet sviestā. "Tas būs izaicinājums gan mūsu aktieriem treniņu ziņā, gan arī mūsu tehniskajam personālam, lai uzbūvētu šai izrādei nepieciešamo sarežģīto mašinēriju," uzsver Juris Žagars.

Martā Dailes teātra skatītāji varēs iepazīties ar ievērojamo igauņu režisoru Tītu Ojaso, kurš Lielajā zālē iestudēs vēsturisku drāmu Sarkanais princis. Savukārt maijā pirmizrādi piedzīvos britu režisora Džefa Džeimsa romantiskā komēdija Ziemas pasaka pēc Viljama Šekspīra lugas motīviem. "Vēl mums ir jauns aktieru kurss, jauna apskaņošanas sistēma un jauna kafejnīca," piemetina Dailes teātra direktors.

Aktuālā informācija: dailesteatris.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja