Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mūzika ļauj izteikt jūtas un vērtības

Daugavpils teātris sezonu noslēdz ar mūziklu Džeina Eira.

"Atceros savus jaunības gadus, toreiz meitenes lasīja romānu Džeina Eira. Arī es mēģināju lasīt, bet necik tālu netiku, jo man tas nelikās interesants," atceras režisors Oļegs Šapošņikovs. Taču tagad viņš romānu skatījis citām acīm. "Romantisma plīvurs mani vairs neietekmē, es ieraudzīju dziļu, psiholoģiski pamatotu un niansētu materiālu. Tā nav tikai mīlestība, bet daudz vairāk. Man svarīgs līdzsvars, ko stipras personības sev nodrošina starp emocionālo un racionālo. Tā ir gudras un nobriedušas dvēseles pazīme. Romāna autore to piešķīrusi jaunai meitenei, un es tikai tagad novērtēju, cik Džeina Eira ir spēcīga personība," aizrautīgi stāsta O. Šapošņikovs, kurš Daugavpils teātrī iestudējis mūziklu krievu valodā Džeina Eira. Tā pirmizrāde – 7. jūnijā.  

Režisors uzsver, ka tas nav stāsts par Pelnrušķīti. Džeina Eira savam laikam bija revolucionārs tēls, ņemot vērā sievietes toreizējo sociālo stāvokli un vietu sabiedrībā. XIX gs. otrajā pusē sievietei bija atvēlēta kalpones, mājkalpotājas, otrās šķiras loma. Šarlotes Brontē romānā iekodētā doma izrādē saglabāta: Džeinai laimi nodrošina viņas dzīves vērtības, inteliģence un sūrais darbs. "Un tas ir aktuāli arī šodien. Likumi deklarē vienlīdzību, bet tas nenozīmē, ka aizspriedumi ir iznīcināti. Runa ir arī par to, ko mēs uzskatām par izcilām personības īpašībām, lai cilvēks varētu godam nodzīvot savu dzīvi." Režisors starp šīm īpašībām vispirms nosauc godprātību un empātiju. "Tas nozīmē spēju saprast otru cilvēku, bet tieši tā mūsu laikmetā totāli pietrūkst. Uzticamies tekstiem un virsrakstiem sociālajos tīklos, bet neieklausāmies cilvēka balsī, neieskatāmies cilvēkam acīs. Bet tieši tā ir Džeinas Eiras stiprākā puse," uzsver O. Šapošņikovs. Izrādē būs iespēja izsekot līdzi šīs spēcīgās sievietes ceļam, kurā mijas cīņa starp vēlmi ļauties jūtām un nezaudēt savu neatkarību.

Taču režisoru aizrāvusi ne tikai romāna tēma. Iestudēt šo darbu viņu rosinājusi arī Kima Breitburga mūzika. To viņš dzirdējis, skatoties Džeinu Eiru Baltkrievijas Valsts akadēmiskajā muzikālajā teātrī Minskā. "Es sapratu, ka šī mūzika varētu uzrunāt skatītājus. Kima Breitburga mūzika domāta plašai skatītāju auditorijai, nevis īpaši izsmalcinātam slānim, tā ir ļoti demokrātiska. Literārajā materiālā ir ļoti dziļa jēga, un to vieglāk uztveramu padara saprotama mūzika," skaidro O. Šapošņikovs, bet piebilst, ka tā tomēr nav tik vienkārša, lai to varētu nodziedāt jebkurš, tādēļ izrādē aicināti piedalīties izcili vokālisti. Viņu vidū būs ne tikai Daugavpils iedzīvotājiem pazīstami solisti Lidija Breska, Natālija Kotona, Alise May, Sandis Ulpe, bet arī soliste Kristīna Zaharova un Baltkrievijas Valsts akadēmiskā muzikālā teātra solists Andrejs Kolosovs. Par mūzikla vokālo sniegumu gādās Latvijas Nacionālās operas soliste Ilona Bagele, un mūziklā piedalīsies gandrīz visa Daugavpils teātra trupa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja