Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +17 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Operas tiešraidē no Ņujorkas - Pučīni mežonīgo rietumu vesterns

Krāšņs un dinamisks vesterns par mežonīgajiem rietumiem operas žanrā — itāļu komponista Džakomo Pučīni opera "Meitene no rietumiem" būs skatāma šā gada pirmajā tiešraidē no Ņujorkas Metropolitēna operas Kino Citadele sestdien, 8. janvārī plkst.20. Šī opera savu pasaules pirmizrādi piedzīvoja 1910.gadā Metropolitēna operā un tagad par godu šī darba simtgadei atjaunots režisora Džankarlo del Monako 1991.

gada iestudējums. Uz tā pirmizrādi aizvadītā gada 10. decembrī daudzi skatītāji ieradušies, tērpušies bārkstainās vesterna stila ādas jakās un kovboju cepurēs — tā novērojis izdevums "Associated Press"

Lai gan "Meitene no rietumiem"  ir mazpazīstama citu Pučīni operu ("Bohēma", "Toska", "Madama Butterfly", "Turandota") kontekstā, pats komponists to uzskatījis par savu vislabāko operu. Vismaz tā viņš 1910. gadā pirms pasaules pirmizrādes apgalvojis laikrakstam "The New York Times". Uzskata arī, ka šī Pučīni opera priekšvēstīja vēlāk, 1960. gadu itāļu kinodarbos izplatīto «spageti vesterna» žanru. Līdzīgi tam, kā komponists savu pasaulslaveno operu "Madama Butterfly" krāšņojis ar īstām japāņu melodijām, operā "Meitene no Rietumiem" skan Amerikas melnādaino iedzīvotāju un indiāņu mūzikas intonācijas un ritmi.

Operas darbība notiek zeltraču nometnē Kalifornijā Zelta drudža laikā 1849. – 1950. Gadā. Tie aprakstīti Deivida Belasko drāmā "Meitene no zelta Rietumiem", kas ir operas libreta pamatā. Zelta raktuvju bāra saimniece, skaistule Minnija, kuru atveido pasaulslavenais amerikāņu soprāns Debora Voita, met acis uz noslēpumaino Diku Džonsonu, patiesībā — laupītāju bandas vadoni, un pilnīgi nekas — ne zirgi, nedz pokera spēle, nedz raupjo vīru spēks, nedz policijas šerifs un pokera spēle uz augstām likmēm nespēj viņu atturēt no mīlestības uz «slikto puisi». Amerikāņu meiča ir drosmīga un cīnās. Viņa nav ar pliku roku ņemama un prot likt likt lietā gan pistoli, gan Bībeli, nemaz nerunājot par attapīgu melošanu laba mērķa dēļ. Galu galā mīlestība uzvar, un laupītāju bandas vadonis, par mata tiesu izglābts no nāves, kopā ar savu glābēju Minniju dodas prom sākt jaunu, skaistu godīga cilvēka dzīvi. Bet līdz tam uz skatuves redzēsim īstu, reālistisku vesternu ar zirgiem, kautiņu, šaušanu.

«Neviena cita opervarone, ko līdz šim man nācies atveidot, nav rīkojusies ar tik daudziem priekšmetiem, kā Minnija, kurai ir kārtis, viskijs, ieroči, zirgi, sveces, cigāri un Bībele,» "The Wall Street Journal" paudusi Debora Voita, kuru "Associated Press" jau izslavējis par aizraujošo un saviļņojošo Minnijas portretējumu. «Es nevaru iedomāties soprānu, kurš varētu šo prasīgo lomu nodziedāt labāk,» par viņas sniegumu iestudējuma atjaunojuma pirmizrādē teikts recenzijā "The New York Times". Dika Džonsona tēlā iejuties itāļu tenors Marčello Džordani. Darbību virza nervus kutinošs mīlas trijstūris, jo laupītāja sāncensis cīņā par Minniju ir policijas šerifs, kurš izrādās visnotaļ zemisks tips. Viņu atveido baritons Lučio Gallo. Pie operas diriģenta pults būs Sanfrancisko operas muzikālais vadītājs Nikolā Luizoti. Tiešraidi vadīs un kolēģus intervēs soprāns Sondra Radvanovska, kura pati gatavojas debitēt uz šīs skatuves Toskas lomā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja