Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

papildināts ar FOTO: Spēlmaņu naktī triumfē Seņkova iestudējums Ezeriņš

_Spēlmaņu nakts _svinīgajā balvu pasniegšanas ceremonijā, kas 23. novembra vakarā notika Dailes teātrī, par 2013./2014. gada teātra sezonas labāko izrādi (Grand Prix) atzīts Elmāra Seņkova iestudējums Ezeriņš Latvijas Nacionālajā teātrī.

Par labākās izrādes godu šogad cīnījās 20 izrādes, kuras izvirzītas nominācijās: Gada lielās formas izrāde, Gada mazās formas izrāde, Gada izrāde bērniem vai pusaudžiem un Gada sasniegums laikmetīgajā dejā.

Par gada labāko lielās formas izrādi kļuva Vladislava Nastavševa iestudējums Peldošie - ceļojošie Jaunajā Rīgas teātrī, bet kā labākā mazās formas izrāde novērtēta Ezeriņš. Par Gada izrādi bērniem vai pusaudžiem atzīta režisora Georgija Surkova Viss ir viņa Daugavpils teātrī, bet Gada sasniegums laikmetīgajā dejā bijis iestudējums Ārā (horeogrāfe Olga Žitluhina).

Režisors Elmārs Seņkovs ieguvis Gada režisora titulu par darbu pie izrādēm Ezeriņš Latvijas Nacionālajā teātrī un Vasarnieki Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī.

Par aizvadītās sezonas labāko aktrisi kļuvusi Agnese Jēkabsone par Edītes Piafas lomu izrādē Piafa Liepājas teātrī, bet Gada aktiera gods piešķirts Dainim Grūbem par Bena lomu izrādē Izraidītie un Song Lilingas atainojumu izrādē M. Butterfly Dailes teātrī.

Gada aktrise otrā plāna lomā - Anete Berķe par Katjas lomas atveidojumu izrādē Pieci vakari un Annas Bālikes lomu izrādē Sasodītais sarkanais mēness Liepājas teātrī. Labākais aktieris otrā plāna lomā aizvadītajā sezonā bijis Gints Andžāns (Edijs izrādē Izraidītie, Laimis izrādē Prezentācija un Filips izrādē Šeipings Dailes teātrī).

Gada debijas balvu saņēmis Intars Rešetins par režiju izrādei Nakts vēl nav galā Dailes teātrī.

Balva par mūža ieguldījumu svinīgajā ceremonijā pasniegta scenogrāfam Andrim Freibergam un kostīmu māksliniecei Večellai Varslavānei.

Gada sasniegums baleta mākslā: Sergejs Neikšins – lomas izrādēs Gulbju ezers, Bajadēra, Žizele un Trīs tikšanās Latvijas Nacionālajā operā.

Gada scenogrāfs: Gints Gabrāns – laikmetīgās dejas izrādē Ārā.

Gada gaismu vai video mākslinieks: Oskars Pauliņš – gaismas izrādē Ezeriņš Latvijas Nacionālajā teātrī.

Gada kostīmu vai grima mākslinieks: Monika Pormale – kostīmi izrādē Peldošie – ceļojošie Jaunajā Rīgas teātrī.

Gada kustību mākslinieks: Liene Grava – Piafa un Sasodītais sarkanais mēness Liepājas teātrī.

Gada mūzikas autors: Edgars Mākens – Vasarnieki Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī, Sarkangalvīte un vilks un Ezeriņš Latvijas Nacionālajā teātrī.

Gada sasniegums oriģināldramaturģijā: Sergejs Timofejevs – Mihails un Mihails spēlē šahu Latvijas Nacionālajā operā.

Skatītāju simpātiju balvu ieguva izrāde Piafa Liepājas teātrī (režisore Laura Groza-Ķibere), Dailes teātra aktieris Dainis Grūbe un Liepājas teātra aktrise Agnese Jēkabsone.

Sezonas jauniestudējumus noskatījās, izvērtēja un laureātus izvirzīja žūrijas komisija piecu cilvēku sastāvā: teātra kritiķe, žūrijas komisijas priekšsēdētāja Līga Ulberte, teātra kritiķe - Līvija Dūmiņa, laikraksta Diena žurnālists un teātra kritiķis Atis Rozentāls, teātra kritiķe Zane Radzobe un teātra kritiķis Normunds Akots.  

Par godu Šekspīra jubilejas gadam, balvu pasniegšanas ceremoniju caurvija autora tēli un darbi. Spēlmaņu nakti Dailes teātrī veidoja radošā komanda Jāņa Siliņa (scenārija autors un režisors) vadībā. Ceremoniju vadīja aktieri Mārtiņš Meiers, Arturs Krūzkops un Imants Strads, kuri iemiesojās vairākos nozīmīgos Šekspīra tēlos, kā Hamlets, Falstafs, Žaks, Anglijas karaliene un citos. Radošajā komandā darbojās arī scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, video mākslinieks Artis Dzērve, muzikālais konsultants Juris Vaivods, režisora asistents Kārlis Anitens un producente Asnate Siliņa. Spēlmaņu nakts 2014 ceremonija, kā arī skatītāju balsojums šogad notika ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu. Pasākuma norisi līdzfinansē Kultūras ministrija, Valsts Kultūrkapitāla fonds un Rīgas dome..

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja