Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Pusbalsī par Marinu Cvetajevu

"Izrādes Marina Cvetajeva radošā komanda ir izvēlējušies šodien - šeit un tagad - nodefinēt savu attieksmi pret vēl joprojām pretrunīgi vērtēto personību," tā tiek pieteikts jaunā un daudzsološā režisora Georgija Surkova iestudējums par vienu no izcilākajām XX gadsimta literātēm. Oktobrī tas piedzīvoja pirmizrādi teātrī Dirty Deal Teatro. Tuvākās izrādes - 29. un 30. novembrī.

"Tas ir saistīts ar veidu, kā es mēģinu strādāt - nodefinēt savu attieksmi, lai varētu izstāstīt stāstu," paskaidro režisors, kura iestudējums Valentīna diena pēc Ivana Viripajeva darba motīviem tika atzīts par izcilu sniegumu oktobra sākumā notikušajā jauno režisoru festivālā Patriarha rudens 2013. Viņa jaunākās izrādes pamatā ir Marinas Cvetajevas Stāsts par Soņečku. "Šī grāmata man stāvēja plauktā," teic G. Surkovs, kuram roka pēc tās pasniegusies īstajā laikā, "es to atvēru un sapratu, ka tā ļoti precīzi apkopo manas tābrīža domas un emocijas".

Režisora vadībā šo emocionāli spilgto stāstu par izcilās krievu dzejnieces attiecībām ar aktrisi Sofiju Holideju piedāvā aktrises Valērija Surkova un Anta Aizupe. "Man bija svarīgi, lai tie būtu cilvēki, kuri ir spējīgi runāt par man interesējošu tematu ar mani vienā valodā," par savu mazskaitlīgo radošo komandu teic G. Surkovs, kurš pats tikko pievienojies Daugavpils teātra kolektīvam kā aktieris. Abas aktrises nespēlē nedz Marinu, nedz Soņečku. "Tas ir grūts darbs: iziet skatītāju priekšā un stāstīt stāstu, jo tev nav aiz kā paslēpties - tu esi tu pats," akcentē režisors.

"Tie ir neiedomājami skaisti un sarežģīti," par Marinas Cvetajevas tekstiem saka G. Surkovs. Viņa iestudējumā tie skan oriģinālvalodā - tas bijis papildu izaicinājums aktrisei Antai Aizupei. "Es apbrīnoju viņas spēju tik īsā laikā tos iemācīties, gandrīz neprotot runāt krieviski," piebilst režisors, kurš savu vārdu teātra Dirty Deal Teatro vēsturē ir ierakstījis ar pirmo iestudējumu krievu valodā visā šī teātra pastāvēšanas laikā. Tas skatītājiem ļauj pārcelties uz 1919., 1920. gadu - uz Pilsoņu karā ierauto Maskavu.

Mākslinieku vidē valda gan bohēma, gan bads un nabadzība - tam visam pa vidu Marina Cvetajeva, kura ir palikusi bez sava vīra atbalsta - viņš ir ievilkts karā - un nav spējīga pabarot pat savus bērnus Aļu un Irīnu. "Šajā laikā viņas dzīvē ienāk Soņečka," norāda G. Surkovs, kura izrāde vienlaicīgi ir gan stāsts par Marinu Cvetajevu, gan atbildes meklējumi uz jautājumu - kas ir mīlestība?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja